QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

Domeniul si rolul functiei logistice in intreprindereDomeniul si rolul functiei logistice in intreprindere


Activitatile logistice se integreaza in roata viata intreprinderii. Se foloseste notiunea de lant logistic cu scopul de a da o logica globala circulatiei ansamblului de fluxuri ale intreprinderii. Insa, extinderea campului de aplicare a analizei logistice depinde direct de nivelul de dezvoltare a functiei in cadrul intreprinderii.

Distingand operatiunile de planificare, administrative si fizice ca apartinand procesului logistic exista o serie de domenii specifice, dupa cum urmeaza:

operatiunile de planificare cuprind domeniile: previziunea cererii de produse finite, corectarea ei prin urmarirea comenzilor sau mai tarziu, programarea transportului in vederea livrarii lor, gestiunea fluxurilor de produse finite, planificarea operationala a productiei, programarea mijloacelor de productie, gestiunea fluxurilor de semi-finite, programarea aprovizionarilor etc.;operatiunile administrative cuprind domeniile: tratarea administrativa a comenzilor, urmarirea serviciului prestat, controlul rutelor de livrare, evidenta stocurilor de produse finite si inventarelor, comenzi ale depozitelor regionale catre cele centrale, comenzi la productie, evidenta stocurilor de semi-fabricate, evidenta stocurilor de materiale si componente, etc.;

operatiunile fizice cuprind domeniile: pregatirea fizica a comenzilor, realizarea livrarii comenzilor, aranjarea si intretinerea articolelor in depozite, livrari catre depozitele regionale de la cele centrale, transferul si manipularea de la iesirea din productie pana la depozitul central, asamblarea si conditionarea la iesirea din uzina, transferuri inter-uzine si inter-ateliere, transferul si manipularea materialelor si componentelor, livrarea materialelor de la originea lor pana la locul de transformare etc.

In cadrul acestor operatiuni fluxul informatiilor se deruleaza in sens descendent, in timp ce cele fizice in sens ascendent.

Logistica produsului priveste toate fazele ciclului de productie, de la aprovizionarea cu materii prime, pana la stocarea in depozite. Logistica de sustinere intervine incepand de la vanzarea produselor si include post-vanzarea si intretinerea. Logistica ramane o functie transversala in stransa relatie cu alte functii ale intreprinderii, fiind dificil de precizat locul sau in structura intreprinderii.

Logistica are un rol important pentru intreprindere; circa 87 % din timpul in care un produs se gaseste intr-un loc este de fapt, utilizat pentru deplasarea si stocarea lui. Logistica urmareste implicarea integrarii controlului circulatiei fluxurilor in strategia intreprinderii. In acest mod, logistica poate conditiona:

1. Cresterea intreprinderii; fie pentru ca strategia implica un control perfect al problemelor logistice (logistica ulterioara), fie pentru ca logistica este o parte componenta a strategiilor industriale la care ea contribuie prin modelarea lor (logistica anterioara);

2. Controlul costurilor. Aceasta se poate realiza:

printr-o cunoastere mai buna a ansamblului costurilor produsului, de la aprovizionarea cu materii prime pana la post-vanzare, in special cand intreprinderea dispune de o logistica integrata;

prin scaderea costurilor logistice datorita unei abordari si actiuni globale asupra ansamblului fluxurilor intreprinderii.

3. Posibilitatea de a externaliza o parte din activitatile intreprinderii. Analiza logisticii permite intreprinderii sa se concentreze pe vocatia sa principala, incredintand unor forme specializate unele operatiuni ca transportul si stocarea marfurilor. Intreprinderea poate recurge la prestari de servicii, la subcontractare sau chiar la crearea uneia sau mai multor filiale specializate.

4. Normalizarea produselor si procesului de management. Optimizarea fluxurilor implica elaborarea de norme:

de standardizare a anumitor componente si produse;

relative cantitatilor stocate sau transportate;

referitoare la procedurile de programare-lansare, aprovizionare;

referitoare la costuri.

5. Diversificarea intreprinderii. Controlul lantului logistic permite intreprinderii largirea gamei activitatilor sale.

6. Flexibilitatea si adaptabilitatea intreprinderii, datorate, intre altele, dezvoltarii normalizarii, unei mai mari suplete in distributia din amonte si aval, unui mai bun control al gestiunii transportului si stocarii.

In concluzie, performanta si uneori chiar perenitatea intreprinderii depind azi de controlul procesului logistic: strategia, cresterea sau flexibilitatea sunt direct asociate gestiunii fluxurilor, care conditioneaza deciziile strategice si perspectivele de evolutie ale intreprinderii.

Exista o stransa legatura intre imbunatatirea productivitatii si progresele logisticii. Din acest motiv analiza constrangerilor si mizelor logisticii sunt luate in considerare de catre institutiile de stat in elaborarea politicilor economice, industriale si tehnice.

Logistica influenteaza direct:

mediul local al intreprinderii - dezvoltarea regionala, infrastructura de transport, etc.;

mediul national al intreprinderii - politica transporturilor, cercetarea stiintifica, progresul tehnic, etc.

Logistica exercita o anumita influenta asupra:

sectorului transportului. Dezvoltarea logisticii genereaza profunde mutatii si restructurari la diferitii actori din domeniul transporturilor care pot sa-si modifice politicile si principiile de conducere a activitatilor;

dezvoltarii regionale. Intreprinderile sunt atrase sa se implanteze in regiunile dotate cu o infrastructura logistica solida, contribuind la avantul lor economic si la dezvoltarea lor;

politicilor economice. Luarea in considerare a rolului in crestere a logisticii conduce statul si colectivitatile locale la intensificarea interventiilor lor pentru imbunatatirea retelelor de transport pentru a ajuta o regiune defavorizata, pentru realizarea unei politici de transporturi, pentru orientarea mutatiilor din sectorul transporturilor, etc.

mediului stiintific si tehnic. Domeniul sau include atat crearea, cat si transmiterea informatiilor necesare optimizarii gestiunii fluxurilor. Dezvoltarea logisticii este legata de cea a noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor. Logistica constituie un element al politicii stiintifice si tehnice a tarilor industrializate. Analiza logisticii favorizeaza generalizarea unor metode moderne de productie - automatizarea, robotizarea, etc.

In concluzie se poate aprecia ca logistica poate juca un rol important in economie, care insa nu intotdeauna este apreciat pozitiv. Astfel, desfasurarea unor activitati logistice poate sa displaca populatiei, in masura in care poate antrena deteriorarea calitatii vietii - congestionarea traficului, zgomot, probleme de vecinatate, poluare, stocarea materialelor periculoase etc. Cu toate acestea, influentele favorabile prevaleaza, prin favorizarea crearii de locuri de munca directe (persoane care exercita meserii legate de activitati logistice) si indirecte (subcontractanti, intreprinderi de constructii, de salubritate etc.) care conduc la cresterea populatiei si implicit, la antrenarea cererii de servicii publice (scoli, transport in comun, spitale etc.).


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }