QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Definirea conceptului de automatizare sub raportul organizarii productieiDefinirea conceptului de automatizare sub raportul organizarii productiei.Prin automatizare se intelege un sistem bazat pe folosirea de aparate, dispozitive sau mecanisme automate care permit realizarea procesului de productie fara participarea nemijlocita a resurselor umane, ci sub controlul si supravegherea acestora.
Sub raportul sferei de cuprindere se deosebesc doua feluri de automatizari:

-automatizare simpla ;

-automatizare complexa.

Automatizarea simpla reprezinta introducerea in procesul de productie sau in alte activitati a aparatelor, masinilor sau dispozitivelor automate care permit realizarea unor anumite operatii sau activitati fara participarea nemijlocita a factorului uman.Automatizarea simpla se poate prezenta sub forme variate, cum ar fi automatizarea controlului, protectia si blocajul automat, reglajul automat etc., si se refera atat la diferitele procese tehnologice de baza, cat si la cele auxiliare sau de deservire.

Automatizarea complexa reprezinta acea forma care se bazeaza pe folosirea si combinarea automatizarilor simple, asigura executarea in mod automatizat a unui ansamblu de operatiuni de productie, atat de baza cat si auxiliare sau de deservire, cum sunt operatiile de productie, control, transport, reglaj, protectie, blocaj etc..

Clasificarea automatizarii.Sub raportul posibilitatilor de folosire a automatizarii in organizarea procesului de productie, pot fi intalnite patru categorii principale:

1.automatizari conventionale;

2. automatizari de ansamblu;

3. conducerea centralizata a procesului tehnologic;

4.conducerea automata cu calculatorul a procesului tehnologic.

Automatizarile conventionale reprezinta acea forma de automatizarea unor parti ale procesului tehnologic prin care se asigura realizarea unor performante sporite cu caracter local sau general.Ele pot fi locale sau in limitele variatiei impuse (presiuni constante, debite constante, tensiuni electrice constante, temperaturi variind in mod programat, concentratii de fluide mentinute la anumite valori etc.) sau complexe – atunci cand prin combinatia judicioasa a mai multor automatizari cu caracter local se urmareste obtinerea unor performante superioare ale procesului tehnologic, cum ar fi mentinerea constanta sau variabila a unor conditii de presiune etc..

Automatizarile de ansamblu reprezinta folosirea unor combinatii de automatizari conventionale si de mecanizari pentru executarea unor parti sau stadii ale procesului tehnologic, cum ar fi liniile automate de productie din intreprinderile constructoare de masini, liniile tehnologice automatizate din industria chimioca, petrochimica, rafinarii, industria cimentului etc..

Conducerea centralizata a proceselor tehnologice reprezinta acel fel de organizare a productiei pe baza automatizarii in care toate operatiunile procesului de productie se executa in mod automatizat, conducerea procesului realizandu-se la un panou de comanda de catre un operator.

Conducerea automata cu calculatorul a procesului tehnologic reprezinta acel sistem de organizare a productiei bazat pe automatizare in care intregul proces tehnologic este automatizat si la care se realizeaza organizarea conducerii acestuia cu ajutorul calculatorului integrat direct in fluxul de productie, de tipul “on-line”, acesta intervenind direct in procesul tehnologic pentru a da comenzile necesare pe baza informatiilor primite de la procese, eliminandu-se complet in acest mod interventia omului in procesul de conducere a productie.Sub 2  Importanta si necesitatea folosirii unor metode moderne pentru cresterea performantelor sistemului de organizare a productiei.Este necesar ca fiecare intreprindere sǎ urm reasc valorificarea potentialului tehnic si economic pentru a putea realiza cu succes strategia adoptat in conditiile existentei unei puternice concurente si a unui mediu inconjurator in continu schimbare.

Procesul amplu de restructurare si de modernizare necesar intreprinderilor romanesti pentru a-si mentine competitivitatea pe piata intern si extern presupune integrarea in structurile de organizare a acelor metode care si-au dovedit eficienta in cadrul intreprinderilor performante pe plan mondial.Folosirea metodelor moderne, performante, asa cum fac firmele din t rile dezvoltate sub raport economic, contribuie in mod direct la sporirea cifrei de afaceri, m rirea profitului, cresterea productivit tii muncii, reducerea ciclurilor de productie, minimizarea stocurilor de productie neterminat si accelerarea vitezei de rotatie a activelor circulante.
Sub 3  Metode performante folosite in organizarea productiei.

1.Metoda “Just in Time”( Tocmai la timp sau Fix la timp ).Metoda Fix la timp, prescurtat FLT poate fi considerata ca o conditie important pentru obtinerea unei organiz ri superioare a productiei. Aplicarea ei contribuie la reducerea costurilor de productie aferente stocǎrilor de materii prime, materiale, piese de schimb si subansamble. Aceasta metoda a  aparut ca o critic adus metodei clasice de organizare, care are la baza existenta “stocurilor tampon”, constituitind vederea elimin rii efectelor unor evenimente neprevazute (c deri accidentale, calamitati etc.).             Metoda FLT are la baza tocmai aceasta idee c intreprinderea trebuie sǎ aib la dispozitie numai stocuri de nivel zero si, doar in situatii speciale, stocuri mai mari de o zi.

Metoda FLT se bazeaza pe principiul conform caruia toate comenzile de fabricatie trebuie transmise ultimului loc de munc al procesului tehnologic, acesta transmitand necesarul de piese si subansamble locului de munca precedent s.a.s.m.d.

Pentru ca metoda sa poata functiona, este necesar ca procesul de productie s fie simplificat prin eliminarea stocurilor intermediare si finale.

Aplicarea metodei impune asigurarea unei calit ti corespunzatoare produselor fabricate in intreprindere, deoarece orice component se execut doar in cantitatea comandata.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }