QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

Brownfield - prezentarea conceptului de brownfieldPREZENTAREA CONCEPTULUI DE BROWNFIELD


Definirea si intelegerea conceptului de ``BROWNFIELD`` in lume si in Romania


Daca vorbim de termenul ``Brownfield``, exista numeroase incercari de definire insa nu exista o definitie universal acceptata. Pentru a prezenta termenul de Brownfield vom analiza atat situatia generala cat si situatia din Romania. Am ales Statele Unite ale Americii pentru analiza generala, deoarece aici exista numeroase definitii si teorii referitoare la acest concept. O prima definitie a fost data de congresul Statelor Unite ale Amercii si apare astfel: " Termenul de 'sit brownfield' inseamna o proprietate reala[MC1] , a carei expansiune, reutilizare, regenerare poate fi incurcata de prezenta potentiala a substantelor poluante sau contaminate, producatoare de hazard" ( Congresul S.U.A., 2001[DI2]  ).( K.R. Yount )O alta definitie care vine din S.U.A. este una care include cativa noi termeni si se apropie, dupa parerea mea, de definitia ideala pentru Brownfield-uri. " Brownfield-urile reprezinta constructii comerciale si industriale abandonate, neutilizate, nevalorificate corect, unde expansiunea sau reutilizarea acestora este incurcata de poluare environmentala reala sau banuita" ( agentia pentru Protectia Mediului S.U.A., 1995a[DI3]  ( Kirsten R. Yount ). Interesant este ca aceeasi agentie de protectia mediului  ofera cu 7 ani mai tarziu o definitie putin modificata, care include posibilitatea denumirii doar unei mici portiuni a unei zone prin termenul Brownfield. " Brownfield-ul este o zona, sau o portiune dintr-o zona, care este afectata de o contaminare reala sau banuita si un real potnetial de redezvoltare sau reutilizare" ( agentia pentru Protectia Mediului S.U.A., 1995a ) ( Kirsten R. Yount )

Un alt motiv pentru care am ales S.U.A. pentru analiza conceptului de Brownfield, este faptul ca, definirea acestui termen apare foarte variat si este prezentata pentru fiecare stat conform necesitatilor acestora[DI4] . Spre exemplu in statul Washington, definirea termenului apare astfel: " Proprietati care sunt abandonate sau subutilizate din caunza contaminarii provenite de la foste constructii industriale sau comerciale", iar in statul Arkansas: " O proprietate comerciala, industriala sau agricola abandonata sau subutilizata, al carei redezvoltare a fost complicata de contaminari stiute sau banuite si pentu care nici o persoana sau institutie nu poate fi trasa la raspundere". Si exemplele ar putea continua pentru fiecare stat in parte.

Dupa parerea mea este foarte reusita idea S.U.A. si este un exemplui demn de urmat, deoarece in fiecare stat exista diferite tipuri de Brownfield-uri si reutilizarea sau redezvoltarea acestora necesita metode de interventii diferite. Din acest motiv exista si definitii atat de variate in ceea ce priveste termneul.

Alte exemple de definitii brownfields din europa ? ? ? ? Pentru ca la subcatitolul Definirea si intelegerea conceptului de ``BROWNFIELD`` in lume si in Romania[DI5] 


Daca vine vorba despre Romania, termenul de "Brownfield" este un cuvant relativ nou in vocabularulde specialitate. Din pacate nu exista o definitie oficiala, dar termenul este asociat cu zone dezvoltate in trecut care au ajuns slab sau deloc utilizate si care sufera de poluare sau exista pericol de contaminare viitoare[DI6] . ( adaptat dupa B. Cobarzan, "Brownfield Redevelopment in Romania" ). Termenul de Brownfield este in mod evident inteles gresit in tara noastra. Statisticile arata ca Romania in anul 2000, detinea cel mai mare teritoriu toatlizat de Brownfield din intreaga Europa. Problema era ca guvernul roman a catalogat toate zonele contaminate de poluare, zone Brownfield, in ciuda faptului ca aceste zone erau active din punct de vedere economic. In ciuda faptului ca nu exista o baza de date pertinenta in Romania pentru catalogarea Brownfield-urilor, este totusi bine stiut faptul ca numarul acestora este unul extrem de ridicat. Aceasta afirmatie este sustinuta de faptul ca Romania pe parcursul regimului comunist a suferit o puternica industrializare, iar dupa caderea regimului dictator multe din constructiile industriale ( febrici ) au fost dezafectate si au ramas nevalorificate corespunzator potentialului acestora, aparand cu trecerea timpului contaminarea.

Cateva exemple cunoscute de Brownfield-uri din Romania ar fi: fostele fabrici de dinainte de anul 1989 sau minele de sare precum cel de la Ocna Mures transformate ulterior in statiuni de recuperare si relaxare. Dintre aceste exemple am ales fostul sit industrial fabrica utilaje "Infratirea" din Oradea pentru a prezenta situatia actuala si metodologia prin care zona ar putea fi revalorificata si reutilizata corespunzator. ( vezi studiu de caz, capitolul 3.1. Studiu de caz situl Brownfield industrial, Prima Shopping Center, Oradea.Tipuri de Brownfield existente in Romania si in general[MC7] 


Este stiut[MC8]  faptul ca Bronwfield-urile sunt zone abandonate, subutilizate, cu o posibila sau concreta forma de poluare si care necesita o investitie pentru a putea fi revalorificata. La noi in tara aceste Brownfield-uri sunt vazute drept foste fabrici/unitati industriale??????? de pe vremea comunismului[MC9]  care asteapta reabilitarea din partea autoritatilor locale si a investitorilor. Insa exista si alte tipuri de Brownfield-uri, iar in cele ce urmeaza le voi face o scurta prezentare. In primul rand vom lua exemplul unor tari din Europa centrala si de Vest, pentru a vedea cum se implementeaza in mod corect un proiect de reabilitare Brownfield. Dupa aceea vom trece la cazul Romaniei unde vom prezenta de asemenea cateva exemple de proiecte existente actual. Un astfel de proiect trebuie sa contina anumite informatii de baza cum ar fi: numele proiectului, informatii de baza despre zona, card Brownfield, descrierea detaliata a proiectului, metodologie specifica proiectului, sursa informatiilor, contact si grafice. Aceste informatii de baza se aplica tuturor proiectelor care la voi prezenta.


Tipuri de Brownfiel in general [MC10] 


Zone industriale

Pentru Brownfield-ul de tip industrial am ales sa prezint un proiect din Italia si anume: Milan - Bovisa Gasometri.

Pentru revitalizarea zonei, conducerea orasului a adoptat proiectul oferit de PROSIDE. Acest proiect se bazeaza pe dezvoltarea unor metodologii de lucru prin care se vor intelege mai bine situatiile urbane complexe si procesele de luare a deciziilor care au legatura cu aceste situatii.


Tabelul 1. Card Brownfiel, situl Milan-Bovisa Gasometri[MC11] 

Informatii despre arealul de desfasurare a proiectului

Aria: 4,2 ha

Proprietar: Municipalitatea Milano

Folosinta trecuta

Industria grea

Tipul de Brownfield

Zona industriala

Folosinta prezenta


Peisaj postindustrial

Obstacole subterane, obstacole terestre

Acces

Oras important: 52-BergamoInfrastructura

Electricitate: da

Gaz: da

Apa: da

Telefon: da

Scurgere apa de ploaie: da

Scurgere apa de canal: daContaminare

Aer: nu

Apa: nu

Sol: nu

Fonica: nu


Scopul final al proiectului se axeaza pe uratoarele obiective prioritare:

Consolidarea comunicarii si cooperarii interne si externe

Monitorizarea si promovarea zonelor Brownfield cu ajutorul internetului.

Dezvoltarea procedurilor de planificare si a unui mediu integrat

In ceea ce priveste metodologia specifica proiectului, in cazul de fata gasim 2 metodologii de lucru:

Sistem de informatii prin internet pentru investitori

Metoda planificarii test


Fig 1. Imagine de ansamblu a zoei de Brownfield Milan-Bovisa Gasometri[MC12] 


Zone militare


La aceasta categorie am ales sa prezint un proiect din Germania si anume: Im Raiser / Grenadierkasern.

Situl Im Raiser / Grenadierkasern a fost utilizata de armata SUA pana in anul 1993. Dupa aceea zona trece in uzanta Repuublicii Federale Germane. In anul 1998 orasul Stuttgart a cumparat situl si a inceput demolarea constructiilor cu excepttia constructiei nr.406. Reconstructia si promovarea sitului au fost asigurate de o companie privata de dezvoltare.

In timpul investigarii zonei pentru posibilitati de realizare a constructiilor s-a detectat contaminarea acesteia, fapt pentru care aceasta contaminare a trebuit eliminata pe parcursul constructiilor. Primele constructii au inceput in 2002, iar apoi au fost vandute proprietati din sit. Pana in anul 2006, 900 de persoane au achizitionat aici proprietati, existand case, cu terasa, duble sau simple si apartamente.


Tabelul 2. Card Brownfield, situl Im Raiser / Grenadierkasern[MC13] 

Informatii despre arealul de desfasurare a proiectului

Aria: 8,3 ha

Folosinta trecuta

Fabrica de hartie

Tipul de Brownfield

Zona militara

Folosinta prezenta


Acces
Infrastructura

Electricitate: da

Gaz: da

Apa: da

Telefon: da

Scurgere apa de ploaie: da

Scurgere apa de canal: da

ContaminareObiectivul proiectului:

Transformarea unei foste zone militare, intr-un areal rezidential de calitate ridicata cu 210 apartamente pentru populatie eterogena.

Vorbind de metodologia specifica proiectului, putem enumera urmatoarele:

Contactul pentru proiect/ Manager de proiect

Procese paralele de planificare

Regenerare urbana si actiuni de dezvoltare

Idei pe mai multe nivele si competitie in ceea ce priveste realizarea acestor idei.


Fig 2. Imagine de ansamblu a sitului Brownfield-Im Raiser / Grenadierkasern[MC14] 


Zone miniere


Pentru zona minera am ales un proiect deosebit de interesant si anume: Tropical Island, aflata in Polonia.

Ideea principala a proiectului este revitalizarea zonei postindustriale, degradate, prin constructia unui parc de distractii im centrul comunei Marklowice. Un alt obiectiv a a fost de a ajuta la dezvoltarea armonioasa a comunei si imbunatatirea calitatii vietii populatiei rezidente. Un obiectiv signifiant ar fi protejarea valorilor peisagistice ale comunei prin activitati de reutilizare ale zonelor post-miniere. Deci proiectul are 3 scopuri principale si anume: dezvoltare economica a orasului, dezvoltare sociala si protejarea eficienta a resurselor spatiale, reutilizarea corecta a resurselor.


Tabelul 3. Card Brownfield, situl Tropical Island, Marklowice, Polonia[MC15] 


Informatii despre arealul de desfasurare a proiectului

Aria: 4,5 ha

Proprietar: Comuna Marklowice

Zona: Comunitate locala

Folosinta trecuta

Industria grea

Tipul de Brownfield

Zona miniera


Folosinta prezenta

Destinat recreerii si distractiei, in prezent pentru rezidentii comunei Marklowice si pentru localitatile invecinate, de asemenea scop turistic.

Peisaj postindustrial

Excavatii, perimetru minier, mina de carbune, transportoare


Acces

Rutier: 0,1 km

Feroviar: Marklowice Gorne- 3 km

Aeroport: Katowice- 64,7 km

Oras important- Rybnik 12,4 kmInfrastructura

Electricitate: da

Gaz: da

Apa: da

Telefon: da

Scurgere apa de ploaie: da

Scurgere apa de canal: da

Contaminare

Sol: da


Obiectivele proiectului:

Imbogatirea ofertei turistice si de sport Marklowice

Cresterea ratei de angajare in relatie cu activizarea societatii

Crsterea atractivitatii orasului pentru populatia rezidenta si vizitatoare a comunei Marklowice

Cresterea numarului de persoane care folosesc baza sportiva si recreationala a comunei


Ca metodologie specifica proiectului, in acest caz vorbim de o solutie metodologica tehnica si anume, utilizarea, in mod economic, a gazului metan emis in timpul extractiei carbunilor.


Fig 3. Schita proiectului Tropical Island din comuna Marklowice[MC16] 


Zone de cai ferate


In privinta acestor tipuri de Brownfield nu am gasit un exemplu pertinent pentru prezentare


Zone watefront


Nici in aceasta categorie nu am gasit nici un proeict in derulare sau terminata.


Zone foste servicii orasene


Aici vom discuta despre un depozit de marfuri din Slovenia si anume: Depozitul BTC.

Depozitul BTC s-a construit pentru nevoile de schimb de marfa a orasului Ljubljana si a devenit mai tarziu cel mai mare ( custom terminal ).. al intregii tari. Dupa dezintegrarea Yugoslaviei in 1990, arealul si-a pierdut functia primara si a fost convertita pentru o alta folosinta si anume - shopping business center. In anul 1998 strategia a fost revazuta si s-a luat decizia dezvoltarii activitatilor de timp liber, de distractie.

Tabelul 4. Card Brownfield, depozitul BTC, Ljubljana, Slovenia[MC17] 


Informatii despre arealul de desfasurare a proiectului

Aria: 62,7 ha

Zona:  centrala, de distractie, verde, de schimb

Folosinta trecuta

Altele

Tipul de Brownfield

Zona industriala

Zona foste servicii orasene

Folosinta prezenta

Parcare, shopping, distractie
Acces

Rutier: str Smartinska cesta- 0 km, centura- 0,3 km, transport in comun- in sit

Feroviar: cel mai apropiat punct - in sit, gara principala- 2,1 km

Aeroport: 29 km

Oras important: localizat in capitala tariiInfrastructura


Electricitate: nu

Gaz: nu

Apa: nu

Telefon: nu

Scurgere apa de ploaie: nu

Scurgere apa de canal: nu

Contaminare
In ceea ce priveste obiectivele proiectului, aici nu avem ce spune, deoarece obiectivul este unul clar, intemeierea unui centru de shopping si de distractie prin care sa se creeze noi locuri de munca si sa faca din fostul depozit neutilizat si abandanat, un centru prfitabil pentru orasul Ljubljana.

In privinta metodologiei specifice  proiectului nu avem informatii pertinente.


Fig 4. Noul shopping center, dupa reutilizarea depozitului BTC[MC18] 


Tipuri de Brownfield in Romania


Pentru Romania termenul de Brownfield este sinonima cu termenul de sit contaminat[MC19]  Multe dintre Brownfield-urile din Romania se incadreaza in tipurile de Brownfiel industriale si miniere, dar si o categorie despre care nu am discutat pana acum dar exista numeroase astfel de cazuri pe teritoiul Romaniei si anume dostele saline transformate in statiuni termale de recreere. Totusi poate cele mai importante astfel de tipuri de situri contaminate sunt cele miniere. In acest caz sunt bine cunoscute minele si haldele de uraniu din tara noastra care de multa vreme sunt inchise, dar exista contaminare evidenta, ele nefiind ecologizate. Aceste exploatari miniere de metale radioactive au fost inchise, insa masurile de protectie aferente au intarziat sa apara. Decontaminarea unor astfel de halde de steril necesita atat fonduri materiale, cat si o metodologie bine pusa la punct, insa aceste doua elemente sunt de negasit in Romania. Inainte de anul 1989 au existat numeroase galerii de exploatare miniera, insa acestea au fost dezafectate lasand in urma Brownfield-uri care necesita decontaminare si revitalizare din punct de vedere economic[MC20] 

In majoritatea locurilor de extractie a uraniului de pe teritoriul Romaniei, au ramas deseuri radioactive ce trebuie izolate cu roci argiloase sau cu ajutorul materialelor sintetice ori compozite[MC21] . Daca nu se realizeaza ecologizarea haldelor de stril exita riscul poluarii radioactive, cu impact negativ asupra mediului si populatiei rezidente.   

Mai exista si alte exploatari, cum ar fi cele uranifere, insa uitate complet de autoritati. Spre exemplu in Parcul Natural Portile de Fier se afla fosta mina de uraniu de la Ilisova. Fosta mina este inconjurata de vegetatie uriasa, in interior nu se poate patrunde, din cauza unei mlastini. Este practic total abandonata, fara masuri de protectie a mediului, aceasta mina putand fi identificata doar dupa ruinele cantinei sau ale vestiarelor folosite de mineri. Din interiorul fostei exploatari de uraniu se prelinge insa un firisor de apa direct in raul Ilisova, care se varsa in Dunare.. Din pacate directorul Parcului Natural Portile de Fier, afirma ca stie de existenta acestei mine, insa pani acum nu s-a pus problema ecologizarii acesteia. Observam la acest scurt exemplu dat toate caracteristicile unui sit contaminat ( Brownfield ), si anume sit abandonat, neutilizat, contaminat si care necesita decontaminare si o investitie prin care situl sa fie revitalizat din punc de vedere economic. Din pacate investitia, defapt tot proiectul de revitalizare a sitului lipseste cu desavarsire, astfel nu numai ca situl nu aduce beneficii financiare ci si contaminata fiind, polueaza o parte din Parcul Natural Portile de Fier.

Un exemplu mai reusit din punct de vedere al ecologizarii il gasim la Barzava din judetul Arad. Dupa ce mina a fost inchisa, haldele de steril depozitate chiar la marginea satului, au creat numeroase probleme ecologice. Specialistii de la Institutul de Metale Radioactive au elaborat un proiect de ecologizare pe baza materialelor geosintetice capabile sp asigure izolarea depozitelor de steril. La Barzava s-a realizat o halda-pilot ecologizata, ce este incapsulata cu materiale geosintetice.Halda-pilot a fost monitorizata pentru a fi verificate emanatiile radon ( element chimic radioactiv ), iar la acoperirea haldei cu materiale geosintetice s-a tinut seama si ed faptul ca, pe pamantul ce o acopera, trebuie plantata vegetatie. Aceste materiale geosintetice au fost trimise din Baia Mare si Bucuresti la locurile de experimentare din Germania si s-a constatat ca emanatiile de radon s-a diminuat semnificativ, iar infiltratiile apei pluviale in depozitele radioactive a fost stopata, datorita materialelor sintetice.

 [MC1] Propietate imobiliara, nu reala.. "Real property" vine de la "real estate" - se refera la activitati imobiliare

 [DI2]Citarea sa se faca dupa cum am indicat

 [DI3]Citarea sa se faca corect!!! Ceea ce este citat se scrie cu ghilimele si cu caractere italice

 [DI4]Aceasta fraza merge mai bine mai la inceput

 [DI5]Sa se introduca cateva definitii si din Europa sau alte locuri din lume in afara de SUA ca sa corespunda cu titlul subcapit 3.1.

 [DI6]Citarea sa se faca corespunzator

 [MC7]Tipuri de Brownfield - este suficient

 [MC8]citare

 [MC9]citare

 [MC10]Tipuri de Brownfields in Europa

 [MC11]sursa

 [MC12]sursa, imaginea nu este clara????????

 [MC13]sursa

 [MC14]sursa

 [MC15]sursa

 [MC16]sursa

 [MC17]sursa

 [MC18]sursa

 [MC19]citare

 [MC20]cateva exemple concrete

 [MC21]concret

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }