QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Analiza generala a situatiei brownfield-urilor din romania

ANALIZA GENERALA A SITUATIEI BROWNFIELD-URILOR DIN ROMANIA


Studiu de caz situl Brownfield industrial fabrica "Infratirea" Oradea[MC1] 
Siturile industriale reprezinta o zona de interes specific pentru Romania. Incepand cu perioada de dupa anul 1989, cand declinul masiv al activitatii industriale din Romania a condus la o noua configuratie a structurii economice dar si la aparitia multor platforme industriale abandonate, acestea avand un impact negativ asupra mediului si care contribuie la diminuarea interesului investitorilor pentru siturile respective. Exista numeroase astfel de situri industriale, care prezinta probleme clare de contaminare si care trebuie analitazate corect si gasite solutii de decontaminare si reabilitare din punct de vedere economic. Imaginea devastata care o prezinta aceste situri industriale, iesite din circuitul economic, nu poate sa atraga nici un investitor, fiind necesara eliminarea poluarii din sit si revitalizarea sitului din punct de vedere estetic pentru a atrage noi investitori. Decontaminarea acestor situri este imperial necesara, deoarece poluarea afecteaza nu numai o investitie viitoare ci si mediul inconjurator, caile de comunicatie si populatia rezidenta zonei din care face parte situl. Reabilitarea acestor situri nu favorizeaza doar protectia mediului, dar reprezinta si un avantaj pentru eficienta noilor investitii, deoarece acestea dispun de o infrastructura care trebuie doar imbunatatita si nu toatal reinnoita. Dupa cuim s-a demonstrat, reintegrarea siturilor nefoloiste in circuitul economic reprezinta un proces de lunga durata si costisitor.

Pentru a prezenta un astfel de sit industrial care urmeaza a fi reabilitat, din Romania, am ales situl Brownfield Infratirea S.A. din  Oradea. Fabrica Infratirea S.A. a fost infiintata in anul 1902. Dupa cum spune si codul CAEN la care se incadreaza activitatea fabricii, fosta "Infratirea" avea ca domeniu de activitate fabricarea altor matini-unelte pentru prelucrarea metalului, si aici includem:

-fabricarea masinilor-unelte pentru prelucrarea metalelor, cu laser si procedee similare; centre de prelucrare si similare;

fabricarea de strunguri, masini de gaurit si frezat, pentru prelucrarea metalelor;

- fabricarea altor masini-unelte, pentru prelucrarea metalelor;

- fabricarea de piese componente si accesorii destinate masinilor-unelte, pentru prelucrarea metalelor.

Din nefericire pentru muncitorii de aici si conducerea fabricii, in anul 2006 "Infratirea" a fost nevoita sa se recunoasca invinsa de Directia de Mediu, care a impus conditii de functionare pe care fabrica nu le putea indeplini. Prin urmare terenul a fost vandut firme S.C. Terra Invest S.R.L.

Exista aici un proiect de revitalizare a sitului din punct de vedere ecologic si mai apoi economic. Se va contrui "Prima Shopping Center"  cu ajutorul firmei Oasis Development. Mall-ul este prevazut sa fie construit intr-o zona relativ centrala a Oradiei, pe B-dul Decebal in locul fostei fabrici "Infratirea" Oradea.


Tabel 5. Card Brownfield Prima Shopping Center, Oradea, Romania[MC2] 

Informatii despre arealul de desfasurare a proiectului

Aria: 70.000 mp

Folosinta trecuta

Fabrica de utilaje

Tipul de Brownfield

Sit industrial

Folosinta viitoare

Parcare, shopping, distractie, cazare, bussiness

Acces

Rutier: DN 76, Oradea, str. Nufarului

Feroviar: Gara Centrala Oradea, la 3 km distanta

Aeroport: Oradea, la aproximativ 5 km distanta

Infrastructura

Gaz: da

Apa: da

Telefon: daScurgere apa de ploaie: da

Scurgere apa de canal: da

Electricitate: da

Contaminare
Confrom spuselor dezvoltatorului "Oasis Development", suma la care se ridica investitia in noul Mall este de peste 50 milioane de euro si are deja un grad de ocupare de peste 50%. Mall-ul va cuprinde numeroase magazine si marci cunoscute cum ar fi: C&A, Lidl, Kaufland, etc. Un alt lucru foarte insemnat ar fi ca "Prima Shopping Center" va pune la dispozitia rezidentilor din Oradea si nu numai aproximativ 1000-1500 de locuri de munca.

Suprafata mall-ului va depasi granita de 24.000 mp construiti si va fi dat in folosinta pana la finele anului 2012. O premiera pentru Oradea va fi aparitia magazinului de imbracaminte C&A, care va totaliza o suprafata de 1.500 mp. Daca e sa vorbim de comertul alimentar, mall-ul va cuprinde firme precum Kaufland si Lidl[MC3] , acestea ocupand conform proiectului o suprafata de 7.000 mp. O alta invatie care si-a confirmat prezenta aici, este firma DM Drogherie, aceasta fiind una din cele mai puternice lanturi de retail specializat in beautz, wellness, babz si uz casnic.

In urma cercetarilor si studiilor de piata efectuate de "Oasis Development", se estimeaza o vizitare zilnica a mall-ului intr-o cifra de aproximativ 25.000 persoane. Avand in vedere numarul redus de locuitori ai orasului Oradea ( aproximativ 250.000 rezidenti ) pare un numar de vizitatori exagerat, dar sa nu uitam de localitatile din jurul Oradiei, care vor aduce un aport important de clienti ( alti 350.000 de persoane ). De asemenea este o zona centrala a orasului, foarte usor accesibila, tranzitata de un numar impresionant de masini, acel numar de 25.000 vizitatori pe zi nu mai pare atat de ridicat.

In urma realizarii proiectului se va trece la dezvoltarea acestuia prin adaugarea unui hipermarket de 13.000 mp, a unui hotel si o cladire de birou. Aceste contructii anexe au termen de finalizare pana la sfarsitul anului 2013. Suprafata totala la care este calculat proiectul, este de 70.000 mp.

Deci, daca dorim sa facem un rezumat al obiectivelor noii constructii "Prima Shopping Cente", putem enumera urmatoarele:

Crearea de noi locuri de munca pentru populatia rezidenta si din zonele limitrofe

Revigorarea si repornirea din punct de vedere economic a sitului contaminat, ramas dupa dezafectarea fabricii "Infratirea

Atragerea unui numar insemnat de clienti prin introducererea de noi firme, cu brand puternic, din strainatate 


Fig 5. Schita proiectului Prima Shopping Center Oradea[MC4] 


Fig 6. Imgine din interiorul fabricii "Infratirea[MC5]  [MC1] Studiul de caz este o investigatie aprofundata, nu o simpla prezentare. Ar trebui inlocuit cu "Exemplul sitului brownfield "

 [MC2]sursa

 [MC3]elemente neinteresante pentru existenta respectivului sit brownfield

 [MC4]sursa

 [MC5]SURSANu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }