QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Turnu Magurele

Este asezat in partea sudica a judetului, in apropierea confluentei Oltului cu Dunarea.El a fost intemeiat in jurul
anului 1836 in vecinatatea cetatii romane Turris.Cu exceptia unor scurte intervale timp,in vremea lui Vlad Tepes si Mihai Viteazul,cetatea feudala Turnu, in perioada 1417-1829, a fost ocupata de armatele otomane si transformata in raia.Din 1839 devine resedinta judetului Teleorman, in fosta lui confguratie,constituind unul din insemnatele puncte vamale si centre de comert ale Tarii Romanesti. El a jucat un rol important si in viata social-politica a tarii, fiind unul dintre puternicele centre revolutionare de la 1848.Comuna Islaz, care i se subordoneaza este locul de declansare a revolutiei burghezo-democratice de la 1848 din Tara Romaneasca.In timpul razboiului de pentru cucerirea independentei de stat din 1877-1878, Turnu Magurele a construit unul din punctele de sustinere a operatiunilor militare, aici amenajadu-se mari depozite de hrana si munitii, spitale pentru bolnavi si raniti.Pe podul de vase de la Turnu Magurele-Nicopole s-au transportat alimente si munitii pentru front, au fost trimise in tara convoaie de prizonieri si raniti, s-au inapoiat trupele romanesti in urma victoriei repurtate asupra armatei otomane.
La sfarsitul secolului trecut, Turnu Magurele nu se deosebea cu mult de celelalte targuri din campie. Asezat insa la Dunare si fiind resedinta de judet avea, totusi, o situatie aparte.In anii aceia-spune despre el Gala Galaction in romanul Papucii lui Mahmud- era cu adevarat cel dintai oras al judetului. Calea ferata, de abia atunci in constructie, nu ridicase inca magaziile din Rosiori si pe granarii lor deasupra celor din Turnu. Aici, in capitala judetului erau contoarele agentiilor straine, vadul afacerilor socotite in lire sterline , iar jos, la schela, popasul vapoarelor. Populatia orasului a urmat o curba ascendenta, dar n-a inscris salturi spectaculoase pana in anii socialismului, intrucat nici industria nu depasea nivelul economiei mestesugaresti, aceasta fiind reprezentata, in 1939, de o moara sistematica, o fabrica de lumanari si plute de candela, una de cherestea si una de tamplarie. In anul 1900 avea 8 600 de locuitori, in 1912 peste 15 600, in 1930 ajunge la 17 351, ca in 1948 sa scada la 11 493.
Odata cu inceperea constuctiilor pentru combinatul de ingrasaminte chimice, in 1962, orasul se dezvolta vertiginos, iar in 1968 devine municipiu, subordonandu-i-se comunele Islaz, Lita si Ciupeceni, c]nd populatia orasului numara 28 251 locuitori.Aici s-a asezat, deci, primul mare obiectiv industrial al Teleormanului,luand nastere una din marile cetati ale chimiei romanesti.Combinatul de ingrasaminte chimice din Turnu Magurele este cea mai mare unitate industriala a judetului si printre cele mai mari din tara in ramura de profil. La nivelul anului 1978, cetatea teleormaneana a chimiei asigura peste 21% din productia nationala de ingrasaminte.Primele capacitati de productie ale uriasului combinat de pe malul Dunarii au intrat in functiune in 1966, dezvoltandu-se apoi succesiv, pe e-tape. In 1967 au intrat in functiune fabricile de acid azotic, de amoniac, de azotat de amoniu-solutie, de acid sulfuric.Fireste, combinatul concentreaza forta de munca din Turnu Magurele si comunele invecinate Izlaz, Lita, Segarcea, Lunca,Ciuperceni.Dispune de unitati scolare proprii de calificare:

scoala profesionala si liceu industrial de chimie.In cadrul combinatului s-a constituit si o sectie de utilaj chimic prin care se realizeaza un mare volum de lucrari de autodotare.


Detasamentele muncitoresti si ingineresti de aici produc 98,6% din productia chimica a judetului, si 17,3% din cea alimentara, care are ca unitate reprezentativa fabrica de conserve, principalul prelucrator al legumelor din Teleorman.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }