QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

RAZBOIUL CELOR DOUA ROZE
Consiliu care a condus in numele regelui era dominat de nobili; acestia nu au facut decat sa jefuiasca si sa provoace razboaie de interese, care au dus, in cele din urma, la decaderea legii si la distrugerea ordinii publice.
In anul 1437, Henric a urca pe tron, insa lucrurile nu s-au imbunatatit cu nimic, intrucat el era usor de influentat si condus de nobili si mai tarziu de sotia sa, Margareta de Anjou.
La mijlocul secolului al XV-lea, situatia ajunsese deja la un moment de criza. Majoritatea nobilimii se alaturase uneia dintre cele doua tabere, conduse de Richard, Duce de Yorc si de Contele de Somerset, favoritul regelui si al reginei- de aici si numele celor doua tabere adeverse: “Yorkezi” si “Lancastereni”. In acest timp, razboiul din Franta mergea din ce in ce mai prost, iar in Kent, ca manifestare a nemultumirii fata de caderea “ bunei guvernarii”, izbucnise o rascoala condusa de Jack Crade, care a fost cu greu inabusita. La aceastA situatie incepeau sa se adauge manifestarile de dezechilibru mental ale regelui.In anul 1455, York si Somerset se intalnira intr-o lupta deschisa care s-a sfarsit cu uciderea lui Somerset.
In anul 1460 a izbucnit Razboiul celor doua Roze – cea rosie reprezentand Lancaster si cea alba reprezentand York . Batalia de la Northampton s-a sfarsit cu victoria Lancasterilor si regele a fost capturat. Richard, Duce de Yorc pretinse dreptul la tron, ca nepot al lui eduard al ll-lea.
In cele din urma s-a decis ca Henric va domni pana la moarte, cand va fi urmat la tron de Richard.
Spre deosebire de Henric, regina Margareta nu a fost de acord, intrucat aceasta hotarare il privea pe fiul sau, Printul Edward, de dreptul de mostenitor al tronului.
In fruntea galezilor Margareta l-a infruntat pe Richard la Wakefield si si-a eliberat sotul. York a fost ucis in lupta, iar dupa batalie, lorzii de york au fost capturati si macelariti. Fiul lui Yorc, in varsta de 19 ani, a fost la randul sau nemilos dupa victoria de la Mortimer’ s Cross si apoi, ajungand la Londra, s-a proclamat rege sub numele de Edward al IV-lea.


La 28 martie 1461, castigand Batalia de la Yorkshire, a rasturnat intreaga putere a familiei Lancaster.

Zdrobiti
Puterea Yuorkezilor era acum in plina ascensiune, cu toate ca Regina Margareta solicita ajutor din partea Frantei si a Scotiei si organizat atacuri. Dupa o lupta crancena la Hedgeley Moor, soldata cu capturarea regelui Henric in anul 1465, cauza Lancasterilor pare practic pierduta. Insa in tabara Yorkezilor incepusera sa se formeze doua grupuri.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }