QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Piramide Egipt - Complexul de la Gizeh

Piramidele egiptene sunt amplasate pe malul stang al Nilului, pe marginea de rasarit a platoului Libiei, care se intinde intre campia roditoare a fluviului si desert. Pe o lungime de aproape 30Km, de la nord spre sud, ele se gasesc stranse in sase grupe: Abu Roach, Gizeh, Zaniet-el-Arian, Abusir, Sakkarah (piramida in trepte) si Duhsur (piramida cu muchiile frante). Apropierea de Nil a inlesnit mult, cum vom vedea, constructia piramidelor.
Nilul, cel mai lung fluviu din lume 6671Km fata de 2850Km cat are Dunarea nu primeste , pe toata intinderea de la Khartum pana la varsare, pe o lungime de aproximativ 2100Km, decat un singur afluent, Atbara. Faptul ca Nilul strabate o regiune saraca in ploi, cu clima fierbinte deci cu evaporari puternice si mai ales vasta retea de irigatii, explica de ce, spre varsare, albia Nilului este mai ingusta decat la Khar-tum. Astfel, in dreptul orasului Cairo, latimea albiei nu trece de 500 800m , iar diferenta maxima de nivel a apelor nu este aproape dubla, iar diferentele de nivel ajung la 11,70m la Theba si 15m la Assuan. Aceste diferente de nivel faceau ca apele sa se reverse periodic, astfel ca intr-o perioada de aproximativ 3 luni pe an, ele ajungeau pana la poalele platoului arabic spre est si ale celui libian spre vest, deci pana langa pira-mide.Din cele mai vechi timpuri, revarsarile Nilului au fost o binefacere pentru populatie, care, cu un effort relativ redus, si-a putut astfel asigura permanent hrana. Pe de alta parte, apropierea apelor de platoul libiei si de Muntii Mokattam, spre est, a permis construirea mai usoara a piramidelor, si in special a Piramidei celei mari, alcatuita din piatra de Mokattam transportata pe apa.
Pe marginea stancoasa a Libiei, la Gizeh, pe un teren nivelat de mana omului, la aproximativ 9Km vest de Cairo, se inalta grupul celor 11 piramide, 3 mari si 8 mici, din care face parte si Piramida cea mare. Aceste piramide, impreuna cu Sfinxul, cu templele si cu mormintele te tip mastaba care le inconjoara, sunt asezate pe un platou de calcar, inalt de 40m peste nivelul mediu al apelor Nilului. Acest platou are o lungime de 2000m de la est la vest si 1500m de la nord spre sud si este marginit atat spre nord cat si spre est unde terenul cade brusc aproximativ 30m fata de nivelul solului de o faleza.


Vechea rampa de acces pe acest platou se afla mai spre sud; astazi mai exista urme ale ei numai in apropierea platoului Libiei, la est de Piramida cea mare (Piramide lui Keops)


Piramidele
Piramidele de la Gizeh au fost construite in timpul dinastiei a IV-a. Data construirii lor sete greu de precizat; s-au emis pana astazi multe ipoteze, care au condus la o serie de date, cuprinse intre secolele XXX si XVIII i.e.n.Marea majoritate a cercetatorilor situeaza dinastia a IV-a intre anii 2720-2560, sau 2550-2450 i.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }