QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Organizarea statului geto- dacORGANIZAREA STATULUI GETO- DAC

Organele centrale:

Puterea suprema → regele ca varf al arisocratiei sclavagiste. Regalitatea tinde sa devina ereditara, atat Burebista, cat si Decebal erau fii de regi, insa o particularitatea a succesiunii la tron este ca au vocatie succesorala si fratii regelui precum si marele preot.

Marele Preot → un vice-rege a carui putere religioasa completeaza puterea laica a regelui. Iordanes si Diocrates afirma ca marii preoti aveau o putere aproape regala. Rolul foarte important se explica prin faptul ca aristocratia si regii emana legi. Legile sunt de origine sorginala, de aceea preotiilor le revenea interpretarea vointei divine, astfel incat ei aveau principalele atributii judecatoresti. Marele Preot este totodata si judecatorul suprem. Ei au reprezentat principalul factor prin intermediul carora s-a format si impus sistemul de drept geto- dac.

Pe langa rege si marele preot exista si curtea regelui: sfetnici si executanti ai poruncilor regale. Ei se bucurau de stabilitate in exercitarea atributiilor lor. Sistemul dregatoriilor era organizat dupa modelul statelor elenistice, iar in cadrul acestui sistem exista si o ierarhie astfel incat Acornion si Deceneu au fost primii sfetnici ai lui Burebista si Resinas a lui Decebal.

Organizarea locala

Inainte de cucerirea romana, in Dacia erau unii mai mari peste treburile cetatii, iar altii in jurul regelui erau impartiti la baza cetatii. Rezulta astfel existenta a 2 categorii de dregatori, unii cu atributii administrative, iar altii cu atributii militare pusi la paza cetatilor.

Rezulta ca teritoriul statului geto- dac era impartit in unitati administrativ teritoriale in cadrul caruia activitatea din agricultura era dirijata prin organele spacializate ale statului => rolul foarte important al agriculturii in viata economica a geto- dacilor. Principala atributie a celor pusi mai mari peste treburile agricole era de a supraveghea sistemul distribuirii si redistribuirii loturilor de cultura prin tragere la sort, precum si repartizarea produselor obtinute pe loturile respective.

Existenta unei categorii distincte de dregatorii militare arata ca exista un vast sistem de aparare in centrul caruia se afla sistemul muntilor Orastie.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }