QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

MARILE DESCOPERIRI GEOGRAFICE


Povestile care circulau in acea perioada despre bogatiile fabuloase ale Orientului precum si repunerea in circulatie a ipotezei lui Ptolomeu privind sfericitatea Pamantului impreuna cu revolutiile tehnice din navigatie au dus la dorinta de gasire a unui nou drum spre Orient .
In anul 1410 in portugalia se infiintase prima scoala de navigatie.In ea se invata istoria marinei din timpurile de mai inainte , astronomia , matematica , scrierile lui Hiparc si Ptolomeu si se mai studia si o carte din evul mediu numita „Mirabilia Mundi” sau „Lucrurile minunate ale lumii” , in care corabierul Marco Polo (1254-1323) descria calatoria sa in China, de unde s-a intors cu nenumarate bogatii. Scoala aceasta a avut printre elevii sai pe Bartolomeo Diaz si Vasco da Gama ._Regele portughez Joao al II a hotarat sa trimita spre sud doua corabii de razboi.. Sef al micii flotile a fost numit Bartolomeo Diaz cu misiunea de a efectua explorari la distante mari. Expeditia pe mare a lui Diaz, a plecat din Lisabona in august 1487 . Diaz a mers pe drumul obisnuit pana la Sao Jorge da Mina, iar de aici a pana in dreptulparalelei 22 latitudine sudica. Dincolo de tropicul sudic el a descoperit un tarm pustiu si usor crestat "Portul mic"(Angra Pequena). De aici el a pornit spre sud de-a lungul coastei pustii, care devia tot timpul usor spre rasarit, dar in apropierea paralelei 33 latitudine sudica cotea brusc spre vest( in dreptul golfului Sfanta Elena). In timpul acesta s-a starnit un vant puternic. Fiindu-i teama ca vasele sa nu se sfarame de stanci, Diaz a iesit in largul oceanului. spre sud . Cand furtuna s-a mai potolit, Diaz a cotit iarasi spre rasarit. Corabiile au mers cateva zile in aceasta directie, dar Tarmul Africii nu se arata. Diaz s-a gandit ca a ocolit pesemne extremitatea sudica a Africii. Ca sa se convinga de acest lucru, a cotit spre nord. Dupa doua -trei zile au aparut in zare niste munti,iar apoi un tarm inalt care se intindea de la apus spre rasarit(3 februarie 1488).
Din acest "Port al pastorilor"(Mossel), Diaz si-a condus corabiile de-a lungul tarmului drept spre rasarit si a ajuns pana la un golf larg deschis spre ocean. De aici coasta cotea lin spre nord-est, in directia Indiei. Diaz a ajuns la concluzia, ca vasele sale au ocolit toata coasta sudica a Africii si se afla in Oceanul Indian, pe care multi il considerasera o mare inchisa. "Calea maritrima spre India in jurul Africii fusese descoperita".


_ La 8 iulie 1497 de pe puntea corabiei-amiral  Sao Gabriel Vasco da Gama a dat semnalul de pornire a micii lui flote, compus din partu corbii spre India.. La 15 iulie trecur pe lang arhipelagul Insulelor Canare. In noaptea de 16 spre 17, trecur de Tropicul Racului.. La 22 noiembrie trecu de Capul Bunei Sperance aflandu-se acum pe drumul spre Indii. In ziua de 25 noiembrie ancoreaza in golful pe care il botez Sao Braz (Mossel-Bay). La 1 martie portughezii au ajuns in rada primului mare port de pe coasta de rsrit a Africii, Mozambic. La 24 aprilie pornir spre aceanul Indian, spre India. In 23 de zile mica flot portughez impins de musonul de sud-est trecu marea _i in ziua de 18 mai au au atins coasta Malabarului cu orasul Calicut.Astfel ta tinta cltoriei lui Vasco da Gama era atinsa Portughezii ajunseser in India.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }