QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Leonardo Da VinciAstazi el este admirat nu doar pentru picturile sale, ci si pentru realizarile in domeniul stiintei, matematicii, anatomiei, constructiilor militare si inventiilor.Notitele sale sunt printre cele mai extraordinare manuscrise, pline de adnotari si desene minunate. Ele sunt scrise invers- devenind lizibile doar cand sunt privite in oglinda- fie pentruca Leonardo era secretos din fire, fie din cauza ca , la fel ca multor alti stangaci, acest mod de lucru ii mai confortabil.
Leonardo si-a luat numele de la locul unde s-a nascut in 15 aprilie1452 ,, Leonardo Da Vinci inseamna de fapt Leonardo din Vinci, un orsel situat la doar cativa km de Florenta, care era unul dintre marile centre al culturii si artei italiene. Mai mult ca sigur ca Leonardo a ajuns ucenic unui mester florentin celebru, Andrea del Verrocchio, si prima lucrare cunoscuta a lui Leonardo reprezinta doi ingeri cuprinsi in pictura lui Verrocchio, Botezul lui Hristos, Ingerul lui Leonardo era atat de abil si subtil pictat incat se parea ca Verrocchio s-a hotarat sa renunte la pictura in favoarea sculpturii. La varsta de 20 de ani Leonardo a obtinut calificarea de maestru si a fost acceptat ca membru al breslei pictorilor, Compania Sf. Luca. In 1483 el progresase deja, fiind angajat de catre Ludovic Sforza, Duce de Milano.


Desi Ludovic era un om de bun gust, atunci cand Leonardo I-a adresat o cerere scrisa in care solicita o pozitie la curte si in care sublinia caliatatile de constructor militar, doar la sfarsit a mentionat ca ,, in domeniul picturii pot face la fel de mult ca oricare, oricine ar fi acesta". Prima lui capodopera cunoscuta, Madona in grota (acum aflata la Muzeul Louvre, Paris), a fost pictata cam in aceasta perioada, dar, din motive necunoscute, Leonardo nu a cedat-o niciodata bisericii care o comandase. El si-a respectat contractul doar 20 de ani mai tarziu, trimitandule o a doua versiune, diferi
ta, dar la fel de frumoasa, expusa astazi la National Gallery din Londra. La Milano, Leonardo a lucrat ca arhitect sef, organiza petreceri la curte si picta portrete. Cele mai importante proiecte I s-au impotmolit insa. A realizat modelul unui cal din lut, in marime naturala, care a fost considerat una dintre minunile vremii; nu a reusit insa niciodata sa-l toarne-n bronz si 1499 modelul a fost distrus de soldatii francezi care au ocupat orasul Milano.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }