QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Dimitrie Cantemir, personalitate multilaterala a culturii si a literaturii romane

Dimitrie Cantemir, personalitate multilaterala a culturii si a literaturii romane


La 26 octombrie 1673 se naste Dimitrie Cantemir, fiul lui Constantin Cantemir, domn al Moldovei. Principala preocupare a tanarului a fost invatatura, ceea ce il va ajuta sa devina un spirit enciclopedic, reprezentant stralucit al umanismului romanesc si prefigurator al iluminismului.

Despre cea dintai carte a lui Dimitrie Cantemir 'Divanul sau galcava inteleptului cu lumea', s-a spus ca e mai mult decat un tratat de etica, e intaiul eseu scris in limba romana.

A doua lucrare a sa, aparuta in 1700, la Constantinopol in latineste, poarta titlul 'Imaginea stiintei sacre, care nu se poate zugravi'. A fost tradusa, tarziu si doar partial in romaneste cu titlul 'Metafizica'. Lucrarea face din autorul ei un precursor in filozofia romaneasca.
Urmatoarea carte, 'Logica', este primul manual didactic de acest gen, scris de un roman.

Ideile filozofice si politice, extrase din realitatea istorica traita intens de fostul si viitorul domn al Moldovei, sunt prezentate sub forma literar-alegorica in 'Istoria ieroglifica'. Lucrarea a avut ca scop sa realizeze un pamflet politic in care sa demaste puternicele disensiuni dintre familiile boieresti aflate la putere in cele doua tari romanesti si rolul nefast jucat de Poarta Otomana in politica si in viata Moldovei si Tarii Romanesti; toate acestea cu personaje luate din lumea fabulelor.

'Descriptio Moldaviae' ('Descrierea Moldovei') este scrisa in 1716, in limba latina, la cererea Academiei din Berlin. In alcatuirea sa intra trei parti:

a) partea geografica, continand descrierea formelor de relief, a florei, faunei si bogatiilor minerale; si prezentarea targurilor si capitalelor tarii de-a lungul timpului. Dimitrie Cantemir elaboreaza prima harta a Moldovei.

b) partea politica, infatiseaza organizarea politica si administrativa a tarii, cu referiri detaliate la forma de stat, alegerea sau scoaterea din scaun a domnitorilor, la obiceiurile prilejuite de inscaunarea domnilor sau de mazilirea lor, de logodna, nunti, inmormantari.

c) despre cele bisericesti si ale invataturii in Moldova, unde gasim bogate informatii despre graiul moldovenesc, despre slovele folosite, la inceput latinesti, apoi inlocuite cu cele slavonesti; tot aici sunt enumerate intruchipari mitologice, precum: 'Doina', 'Frumoasele', 'Ursitele', 'Sanzienele', 'Zburatorul'.

Lucrarea prezinta interes nu numai pentru ampla descriere politica si geografica, ci si pentru observatiile etnografice si folclorice, Dimitrie Cantemir fiind primul carturar roman ce a intreprins cercetari in aceste domenii, cat si primul nostru cartograf.

Faima mondiala a lui Cantemir se datoreaza realizarii lucrarii 'Cresterea si descresterea Portii Otomane' pentru subiectul ales, pentru tratarea inedita, pentru noutatea unor date cuprinse in carte; dar si datorita traducerii lucrarii in franceza si engleza.

Daca lucrarea 'Viata lui Constantin Cantemir' a fost, in conceptia autorului, un capitol anticipat din 'Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor', cum s-a crezut o vreme, o continuare a 'Letopisetului' lui Miron Costin, cum se poate deduce din cronologia anilor 1661-1693 descrisi aici, sau o biografie de sine statatoare despre domnia tatalui sau, asa cum s-a demonstrat de istoricii contemporani, nu se poate spune cu exactitate.

Activitatea de savant a lui Dimitrie Cantemir se incheie cu 'Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor', socotit multa vreme opera sa capitala, prima istorie a romanilor de pretutindeni. Scrisa in limba romana, opera este conceputa dupa un plan vast si cu o larga informatie extrasa din lucrari ale istoricilor din cele mai vechi timpuri. Este infatisat trecutul indepartat al poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor.

Prin vasta opera pe care a creat-o, prin ideile progresiste si prin spiritul sau enciclopedic, Dimitrie Cantemir este una dintre personalitatile remarcabile ale culturii europene.


Opera lui Dimitrie Cantemir:


1. Opera filozofica: “Logica, Metafizica”, “Imaginea stiintei sacre”, “Despre constiinta”, “Diavolul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul”. Ultima este prima lucrare filozofica romaneasca. In aceasta lucrare intalnim disputele medievale despre timp, suflet, natura, constiinta. Dimitrie Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare; face din om un stapan al lumii; sustine superioritatea a vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului; incearca sa defineasca concepte filozofice si sa alcatuiasca o terminologie filozofica.


2. Opera istorica: “Cresterea si descresterea curtii otomane”, “Hronicul vechimii romano-moldo-latine”, “Viata lui Constantin Cantemir”, “Evenimentele Cantacuzinilor si ale Brancovenilor”. In “Cresterea si descresterea curtii otomane” Dimitrie Cantemir face istoria imperiului otoman si analizeaza cauzele care aduc la destramarea sa; insista asupra posibilitatilor poporului asuprite de as cuceri libertatea. Lucrarea a fost tradusa si publicata in engleza, franceza, germana si prin ea cultura romana intra in circuitul culturii universale.
. Opera literara a lui Dimitrie Cantemir. Istoria  ieroglifica (secreta): Este o opera baroca, greu de introdus intr-o specie literara. Astfel ea a fost considerata roman politic de aventuri, carte de memorii, jurnal, pamflet. Este primul roman romanesc. Modalitatea esentiala folosita de autor este alegoria.


De ce foloseste Cantemir alegoria?


Cantemir foloseste cu un scop defensiv, pentru a putea vorbi liber, in voie despre evenimente si personalitati contemporane

atribuind figure animaliere grotesti dusmanilor sai, Cantemir incearca o revansa macar pe plan spiritual, prin scris

un carturar deosebit era firesc sa aleaga o modalitate originala de exprimare

Opera literara greu de incadrat intr-o singura specie, Istoria ieroglifica reprezinta un moment important in aparitia romanului romanesc. Autorul elibereaza de modele religioase si cronicaresti si prin subiectivitatea si imaginatia sa realizeaza prima opera literara propriu-zisa.

In ceea ce priveste limbajul lui, Dimitrie Cantemir contribuie substantial la imbogatirea limbii romane. El foloseste fondul vechi romanesc, dar imprumuta – cand este necesar – din limbile latina si greaca.

Fraza sa este ampla, arborescenta, cu verbul la sfarsit, dupa tipar latin.Cand scapa sub influenta acestui model, povestirea sa este simpla, vioaie, antrenanta.

Prin contributia lui Cantemir se pun bazele unor specii literare ca fabula, elegia, romanul alegoric, pamfletul politic. Cantemir este primul scriitor satiric in literatura romana. In opera sa intalnim ironia, satira, invectiva si pamfletul. Este autorul primei lucrari romanesti.

Cantemir este si primul orientalist roman prin doua lucrari: “Sistema religiei mahomedane” si “Manual de muzica turceasca”. Ilustreaza cel mai bine perioada veche de homo universalis


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }