QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Colonizarea BasarabieiInitial, pentru a avea o sustinere sociala mai larga in Basarabia, noua stapinire ruseasca scutise populatia locala pentru un termen de 5 ani - de serviciu militar. Boierii cu rang inalt, bastinasi din Moldova, erau primiti in tagma nobilimii ereditare rusesti si trecuti in cartea heraldica a Imperiului Rus, bucurindu-se de anumite privilegii ale nobilimii rusesti si avind dreptul sa-si aleaga maresalul lor pe termen de 3 ani. Majoritatii boierilor li s-a dat dreptul de a ocupa diferite functii in cadrul administratiei de stat tariste, pentru ei fiind interzise pedepsele corporale.
In schimb, tarismul a supus unei asupriri grele toate categoriile sociale de tarani din Basarabia. Anume taranii si razesii trebuiau sa plateasca pentru pamintul arendat de la boieri o suma de bani in numerar si sa achite dijma in natura. Taranii erau datori sa munceasca pamintul boieresc, ori manastiresc 12 zile pe an.


Pri decretul tarului di 24 ianuarie 1834, se incheiau asa-numitele "contracte normale" dintre tarani si boieri, si invers, dintre boieri si tarani, in care erau stabilite relatiile dintre acestea. Tarismul rus n-a indraznit sa introduca in Basarabia serbia dupa modelul guberniilor rusesti, unde acesta exista de mai multe secole, dar sistemul funciar administrativ care exista avea un caracter colonial, antinational si dusmanos populatiei bastinase.
Inceputul colonizarii Basarabiei in vara anului 1811, a fost dirijat de comandantul sef al armatelor rusesti
M. I.Kutuzov, apoi de admiralul Ciceagov care la inlocuit pe Kutuzov. Acesta la informat in vara anului 1812 pe Alexandru I, ca generalul Kutuzov a facut tot posibilul sa creeze colonistilor conditii prielnice ajutindul sa sendeze ieftin si potrivit cu deprinderile acestor oameni din aceste tinuturi.


Colonizarea Basarabiei se desfasura rapid. Cea mai mare suprafata de pamint a fost data colonistilor de alte semintii. La 23 iulie 1812 tarismul a adoptat un Statut special pentru colonistii sositi in Basarabia. Bulgarii, gagauzii, evreii sositi in acest tinut din diferite tari
(Bulgaria, Polonia, Tarile Baltice) primeau cetatenie ruseasca si aveau anumite privilegii fata de bastinasi, fiind scutiti de serviciul militar, de plata impozitului personal si agricol etc.
Colonizarea Basarabiei sa realizat in baza unei politici bine chibzuite de tarism si de slugile lui. Pentrupromovarea acestei politici mai exista un motiv: tarul nu avea incredere in moldoveni, acestea fiind dispretuiti. Din 1813 se interzic relatiile culturale, economice cu Moldova de peste Prut . Locuitorilor de pe malul sting al Prutului li se interzice sa vorbeasca cu fratii lor din partea dreapta a riului, adica cu cei din Tara Moldovei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }