QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

Pagini webPaginile de Web sunt scrise intr-un limbaj numit HTML (Hypertext Markup Language limbaj de marcare hipertext). HTML permite utilizatorilor sa produca, pagini care includ texte, grafica si indicatori la alte pagini de Web. Vom incepe sa studiem HTML eu acesti indicatori, pentru ca ei reprezinta tocmai mecanismul care tine Web-ul conectat
URL- Uniform Resource Locators
O pagina de Web poate sa contina referinte la alte pagini. Sa explicam cum sunt implementate aceste referinte. Inca de la crearea Web-ului a fost clar ca pentru a avea o pagina care sa indice spre alta pagina este necesar un mecanism care sa permita numirea si regasirea paginilor. In particular sunt trei intrebari la care trebuie sa se raspunda inainte de a se putea afisa o pagina:


l. Cum se numeste pagina ?
2. Cum este localizata pagina ?
3. Cum se face accesul la pagina ?
Daca fiecare pagina ar avea un nume unic, atunci nu ar exista nici o ambiguitate in identificarea paginilor. Totusi, problema nu este inca rezolvata. Sa consideram de exemplu o paralela intre oameni si pagini. In SUA aproape fiecare persoana are un numar de asigurare sociala; care este un identificator unic, astfel incat nu exista doua persoane cu acelasi numar. Totusi, cunoscand numai numarul respectiv nu exista nici o posibilitate de a gasi adresa persoanei respective, si sigur nu se poate afla daca persoanei respective trebuie sa i se scrie in engleza, spaniola sau chineza. Web-ul are practic acelasi fel de probleme.
Solutia aleasa identifica paginile intr-un mod care rezolva toate trei problemele in acelasi timp. Fiecare pagina are un URL (Uniform Resource Locater - adresa uniforma pentru localizarea resurselor) care functioneaza ca nume al paginii general valabil. Un URL are trei componente: protocolul, numele DNS al masinii pe care este memorat fisierul si un nume local, care indica in mod unic pagina (de obicei numele fisierului care contine pagina). De exemplu, URL-ul departamentului din care face parte autorul este:
https://www.cs.vu.nl/welcome.html
Acest URL este format din trei componente: protocolul (http), numele DNS al serverului (www.cs.vu.nd) si numele fisierului (welcome.html), cu semnele de punctuatie corespunzatoare.
Se utilizeaza notatii care reprezinta prescurtari standard. De. exemplu user/ poate sa fie pus in corespondenta cu directorul WWW al utilizatorului user, folosind conventia ca o referinta la directorul respectiv implica un anumit fisier, de exemplu index.html. De exemplu pagina autorului poate sa fie referita ca:
https://www.cs.vu.nl/~ast/
chiar daca de fapt numele fisierului este diferit. Pe multe servere un nume de fisier indica implicit pagina organizatiei careia ii apartine serverul.
Acum ar trebui sa fie clar cum functioneaza hipertextul. Pentru a face o portiune de text selectabila, cel care scrie pagina trebuie sa furnizeze doua elemente: textul prin care se face selectia si URL-ul paginii care trebuie adusa daca textul este selectat. Cand se face selectia, programul de navigare cauta numele serverului utilizand DNS-ul. Pe baza adresei IP a serverului, programul de navigare stabileste o conexiune TCP spre server. Utilizand aceasta conexiune, se transmite numele fisierului utilizand protocolul specificat. Bingo. Acum soseste pagina.

Protocolul http este protocolul nativ pentru Web; e1 este utilizat de catre serverele de HTTP.
Protocolul ftp este utilizat pentru accesul la fisiere prin FTP (File Transfer Protocol - -protocol pentru transferul de fisiere), protocolul Internet de transfer de fisiere. FTP este utilizat de peste douazeci de ani si este foarte raspandit. Numeroase servere de FTP din toata lumea permit ca de oriunde din Internet sa se faca o conectare si sa se aduca orice fisier plasat pe un server FTP. Web-ul nu aduce schimbari aici, face doar ca obtinerea fisierelor sa se faca mai usor, pentru ca FT 'P are o interfata mai putin prietenoasa. In viitor probabil ca FTP-ul va dispare, deoarece nu exista nici un avantaj pentru o organizatie sa aiba un server de FTP in loc de un server de HTTP, care poate sa faca tot ce face un server de FTP, si chiar mai mult (desigur mai exista niste argumente legate de eficienta).
Este posibil sa se faca acces la un fisier local ca la o pagina de Web, fie utilizand protocolul file (fisier), sau pur si simplu utilizand numele fisierului. Aceasta abordare este similara utilizarii protocolului FTP, dar nu implica existenta unui server. Desigur functioneaza numai pentru fisiere locale.
{Protocolul news permite unui utilizator de Web sa citeasca un articol din stiri ca si cum ar fi o pagina de Web. Aceasta inseamna de fapt ca un program de navigare este in acelasi timp si un cititor de stiri. De fapt multe programe de navigare au butoane sau elemente de meniu care permit citirea stirilor USENET mai usor decat daca se utilizeaza cititoare de stiri obisnuite.
Protocolul news admite doua formate. Primul format specifica un grup de stiri si poate sa fie utilizat pentru a obtine o lista de articole de la un server de stiri preconfigurat. Al doilea format cere identificatorul unui articol, de exemplu AA0134223112@csutah.edu. Programul de navigare aduce articolul de la serverul corespunzator utilizand protocolul NNTP.
Protocolul gopher este utilizat de sistemul Gopher, care a fost proiectat la universitatea Minnesota. Numele este cel al echipei atletice a universitatii, the Golden Gopher, de asemenea acest nume este utilizat in argou pentru "go for"; adica o comanda de aducere Gopher-ul a precedat Web-ul cu cativa ani. Este o metoda de regasire a informatiei, similar conceptual cu cea utilizata de Web, dar acceptand numai text si imagini. Cand un utilizator se conecteaza la un server de Gopher, va avea la dispozitie un meniu de fisiere si directoare, fiecare intrare putand sa fie conectata la orice meniu de Gopher oriunde in lume.
Marele avantaj al Gopher-ului in raport cu Web-ul este ca functioneaza foarte bine cu terminale ASCII care afiseaza 25 x 80 caractere si din care exista inca foarte multe in lume. Pentru ca este bazat pe text, Gopher este foarte rapid. De aceea in lume exista multe servere de Gopher. Utilizatorii de Web pot sa acceseze un server de Gopher si sa vada fiecare meniu Gopher ca o pagina Web cu intrari selectabile. Daca nu ati lucrat cu Gopher-ul utilizati masina favorita de cautare in Web pentru a cauta cuvantul "gopher".
Este posibil sa se trimita cerere de cautare completa unui server de Gopher utilizand un protocol gopher+. Ce se va afisa este rezultatul cererii transmise serverului de Gopher.
Ultimele doua protocoale nu sunt de fapt protocoale pentru aducerea unor pagini de Web si nu sunt suportate de orice program de navigare, dar sunt utile. Protocolul mailto permite transmiterea de posta dintr-un program de navigare. Pentru a face aceasta operatie se selecteaza butonul OPEN si se specifica un URL constand din mailto: urmat de adresa destinatarului. Majoritatea programelor de navigare vor raspunde cu un formular care are intrari corespunzatoare subiectului si altor informatii din antet si spatiu pentru mesaj.
Protocolul telnet este utilizat pentru stabilirea unei conexiuni pe o masina aflata la distanta. Se utilizeaza in acelasi fel ca si programul Telnet, ceea ce nu constituie o surpriza, deoarece majoritatea programelor de navigare utilizeaza programul Telnet.}

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }