QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Definitie. Sistem informational. Structura unui sistem informatic

Definitie. Sistem informational. Structura unui sistem informatic


Informatiile sunt stocate si manevrate prin intermediul datelor (fapte, notiuni, instructiuni reprezentate sub o forma adecvata comunicarii, interpretarii sau prelucrarii).

Complexitatea activitatilor umane a condus la necesitatea manevrarii unei cantitati ridicate de informatii, pentru care volumul datelor este foarte mare. Modul in care circula informatiile in cadrul unei unitati economice sau de alt profil formeaza sistemul informational al acestei unitati. Acest sistem este format din date, informatii, procese de prelucrare a informatiilor, procese de prelucrare a datelor si echipamente fizice.

Intr-un sistem informational clasic, cei care prelucreaza datele si informatiile sunt oamenii. Aceasta face ca, in cazul unui volum mare de date, sa fie necesar un numar foarte mare de oameni sau un timp indelungat pentru prelucrarea lor. Totodata creste riscul aparitiei erorilor de prelucrare, cu consecinte mai mari sau mai mici.
Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor electronice au permis crearea de aplicatii care sa realizeze prelucrarea datelor cu viteze mai mari decat operatorul uman.

Sistemul informational este ansamblul de elemente implicate in procesul de colectare, transmisie, prelucrare, etc. de informatii. Rolul sistemului informational este de a transmite informatia intre diferite elemente . De exemplu, in cadrul unei unitati economice, roulul sistemului informational este de a asigura persoanele din conducere cu informatii necesare pentru luarea diferitelor decizii economice sau de alta natura. In cadrul sistemului informational se regasesc:informatia vehiculata,documentele purtatoare de informatii, personalul, mijloace de comunicare, sisteme de prelucrare a informatiei, etc.Printre posibile activitati desfasurate in cadrul acestui sistem, pot fi enumerate:achizitionarea de informatii din sistemul de baza, completarea documentelor si transferul acestora intre diferite compartimente, centralizarea datelor, etc. In cadrul sistemului informational, majoritatea activitatilor se pot desfasura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare si apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, catre alt compartiment spre prelucrare. Transferul se poate face si el pe cale electronica, prin intermediul unei retele de calculatoare sau cu ajutorul modemului.

Ansamblul de elemente implicate in tot acest proces de prelucrare si transmitere a datelor pe cale electronica alcatuiesc un sistem informatic.

Intr-un sistem informatic pot intra : calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, alte componente hardware, softwer-ul, datele prelucrate, personalul ce exploateaza tehnica de calcul , teoriile ce stau la baza algoritmilor de prelucrare,etc. Se poate spune deci, ca sistemul informational este inclus in sistemul informatic, acesta din urma fiind o componenta esentiala a primului. Sistemele informatice acopera cele mai diverse domenii. In functie de specializare,avem :

Siteme specializate, adica sunt proiectate pentru a rezolva un anume tip de problema dintr-un anume domeniu;

Sisteme de uz general, cu ajutorul carora se poate rezolva o gama larga de probleme din mai multe domenii;

Sisteme locale, programele necesare prelucrarilor de date si datele se afla pe un singur sistem de calcul;

Sisteme pe retea, sistemul functioneaza intr-o retea de calculatoare, caz in care, datele si programele pot fi distribuite mai multor statii de lucru ce fac parte din acea retea. In ultimul timp se merge tot mai mult pe varianta sistemelor de lucru in retea, avantajele fiind evidente : transfer de date intre statii foarte rapid, costuri minime, etc.

In functie de localizarea datelor si de locul in care sunt efectuate prelucrarile, putem avea sisteme informatice :

Cu date centralizate, datele se afla pe un singur sistem de calcul;

Cu date distribuite, datele se afla distribuite pe mai multe calculatoare in retea;

Cu prelucrari centralizate, prelucrarea datelor se face pe o singura statie de lucru, indiferent de numarul statiilor pe care sunt informatiile de prelucrat;

Cu prelucrari distribuite, mai multe calculatoare prelucreaza datele provenite de la unul sau mai multe calculatoare din retea;

Dupa domeniul in care functioneaza, sistemele pot fi clasificate :

•De baze de date, specializate in gestiunea unor cantitati mari de date;

•Pentru prelucrari stiintifice, specializate pe anumite domenii stiintifice;

•Pentru conducerea proceselor tehnologice, pentru conducerea unor masini, scule, unelte computerizate;

Dupa nivelul ierarhic ocupat de sisteme informatice in structura organizatorica a societatii, putem avea :

• Sisteme informatice pentru conducerea activitatilor la nivelul unitatilor economice;

• Sisteme la nivelul organizatiilor cu structura de grup;

• Sisteme informatice teritoriale;

• Sisteme informatice la nivel de ramura si subramura si la nivel economic national;

• Sisteme de uz general.

Dupa activitatea ce o automatizeaza, sistemele pot fi :

• Pentru conducerea productiei;

• Pentru activitatea comerciala;

• Pentru evidenta contabila;• Pentru evidenta materialelor si marfurilor;

• Pentru evidenta personalului si salarizare;

• Pentru evidenta mijloacelor fixe.

Aceste sisteme au o aplicare imediata in cadrul rezolvarii unor probleme de natura economica. Pentru realizarea acestei dorinte, unitatile economice trebuie sa-si perfectioneze continuu activitatea. Utilizarea tehnicii de calcul, mareste considerabil eficienta economica.. Unul dintre mijloacele prin care activitatea economica este automatizata este dat de sistemele informatice de gestiune economica. In cadrul unitatilor economice sunt o multitudine de activitati ce pot fi supuse informatizarii. Acestea pot fi impartite in grupe, in functie de compartimentele in care se desfasoara. Spre exemplu, in cadrul compartimentului financiar-contabil, activitatea ar putea fi informatizata aproape in totalitate, la fel ca si activitatea din cadrul compartimentului personal-salarizare. Fiecare dintre compartimentele unei unitati economice poate fi informatizat intr-o masura mai mare sau mai mica, ideal insa ar fi ca toate acestea sa fie inglobate intr-un sistem informatic global de gestiune economica la nivelul intregii intreprinderi. Pentru realizarea unui sistem informatic eficient, trebuie avute in vedere unele reguli de baza, ce au fost deduse din practica.

Scopul principal al unui sistem informatic este de a servi cerintele informationale ale omului si/sau de a reduce la minim interventia si efortul uman in desfasurarea unor procese (de conceptie, de instruire, de decizie, de evidenta si gestiune etc.). Orice sistem informatic, din orice domeniu de activitate, este parte dintr-un sistem mai larg, sistemul obiect. Informatiile stocate si prelucrate de sistemul informatic sunt, direct sau indirect, bazate pe observatiile facute asupra sistemului obiect, aceste informatii putand fi utilizate pentru comanda si controlul sistemului obiect respectiv.

Oamenii din sistemul obiect au diferite roluri in raport cu sistemul informatic:

consumatorii de informatii (denumiti si utilizatori finali);

furnizorii de date/informatii;

operatori ai sistemului;

administratori care intretin si mentin sistemul in functiune etc.

Fiecarui sistem informatic i se asociaza un sistem de prelucrare automata a datelor (SPAD), in care informatiile sunt reprezentate prin date stocate pe diferiti suporti de memorie, iar procesele de prelucrare a informatiilor sunt concretizate prin procese de prelucrare a datelor executate de diferite echipamente de calcul si de oameni.
Figura 1. Structura unui Sistem Informatic


Astfel, sistemul informatic poate fi vazut ca un ansamblu de oameni, informatii, procese de prelucrare a informatiilor, date, procese de prelucrare a datelor si echipamente fizice.Dupa cum se observa din figura 1, sistemul informatic poate fi abordat din doua puncte de vedere:

♦ modelul extern sau arhitectura functionala, orientata catre utilizator, constituit din informatii si procese de prelucrare a informatiilor;

modelul intern sau structura fizica, orientata catre masina (calculator), constituita din date, procese de prelucrare a datelor si echipamentele fizice.

Este clar ca primul il determina pe al doilea, fapt pentru care, primul pas in conceperea unui sistem informatic, il constituie definitivarea modelului extern al acestuia.

Pe baza arhitecturii functionale generale a sistemului informatic se poate stabili structura fizica (modelul intern) al acestuia, respectiv echipamentele utilizate, structurile de date si suportii de memorie, modurile de exploatare, programele necesare, personalul de exploatare si intretinere a sistemului etc. In multe situatii echipamentele deja existente in dotare constituie o restrictie in stabilirea structurii fizice a sistemului informatic.

Din punct de vedere fizic, un sistem informatic este format din urmatoarele componente:

echipamente (hardware); cuprind unul sau mai multe calculatoare, lucrand independent sau integrate intr-o retea impreuna cu echipamentele periferice necesare (imprimanta, scanner etc.);

programe (software); care se pot diferentia in:

programe de baza (sistem de operare si utilitare);

programe pentru exploatarea colectiilor de date (Sisteme pentru Gestiunea Bazelor de Date);

programe dedicate, realizate pentru satisfacerea cerintelor specifice unui sistem informatic corect;

colectii de date; compuse din fisierele care contin datele introduse, stocate, manipulate si intretinute in cadrul sistemului informatic, fisiere stocate pe suporti fizici de memorie (discuri magnetice, benzi magnetice, discuri optice etc.);

proceduri manuale; acestea se concretizeaza intr-o documentatie scrisa (manualele sistemului informatic) si care contine instructiuni pentru:

utilizarea sistemului de catre utilizatorii neinformaticieni;

exploatarea sistemului;

intretinerea sistemului, de catre utilizatori si personalul de specialitate informatica;

personalul care exploateaza si mentine sistemul in functiune; format din operatori calculator, personalul de pregatire al datelor, analisti si programatori, administratorii sistemului etc.

Un alt aspect important al structurii fizice a sistemului informatic este determinat de modul in care se face stocarea si prelucrarea informatiilor. Din acest punct de vedere, sistemele informatice se impart in:

►sisteme informatice centralizate; in care toate informatiile sunt stocate si prelucrate pe un singur calculator;

sisteme informatice distribuite, in care stocarea si prelucrarea informatiilor este impartita intre mai multe calculatoare legate intre ele. Aceste sisteme informatice au de regula urmatoarele caracteristici:

prelucrari distribuite;

comunicatii distribuite;

baze de date distribuite.

Utilizarea unui sistem informatic este in mare parte dependenta de utilizarea iesirilor oferite utilizatorului uman. Aceasta deoarece, din punctul de vedere al utilizatorului neinformatician, sistemul informatic poate fi considerat o “cutie neagra” careia ii furnizeaza intrari pentru a primi iesiri.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }