QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)
Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT)1.1 Concepte generale


1.1.1 Hardware,Software, IT


Calculatoarele = masini de prelucrat informatii
Tehnologia Informatiei (TI) = stiinta care se ocupa de prelucrarea informatiilor cu ajutorul calculatorului.

Hardware = ansamblul componentelor fizice ale calculatorului (ex. monitor, imprimanta, procesor etc.).

Software = programele ce pot fi rulate pe calculator (ex. Word, Excel etc.).


1.1.2 Tipurile de calculatoare


Supercomputer = cel mai puternic, rapid, complex si scump tip de calculator; este utilizat in domenii care necesita o prelucrare foarte complexa de date (proiectarea avioanelor, previziuni meteo, NASA); necesita instalatii speciale de ventilatie si alimentare cu energie electrica; sunt cele mai scumpe calculatoare.


Computer mainframe = computer de mare capacitate utilizat in lumea afacerilor; este “inima” retelelor de calculatoare cu sute de utilizatori ce lucreaza simultan cu aceleasi date; astfel de calculatoare necesita instalatii speciale de ventilatie si alimentare cu energie electrica; au o viteza de lucru si un cost foarte mare.


Minicalculator = tip mai vechi de computer, cu capacitate ridicata, specializat pe executarea anumitor operatii (automatizari industriale, proiectare); la un astfel de calculator se puteau conecta cu ajutorul terminalelor mai multi utilizatori; terminalele erau fie inteligente (cu capacitate proprie de procesare), fie neinteligente (fara capacitate proprie de procesare); minicalculatoarele au viteza de lucru si cost ridicate, dar nu necesita instalatii speciale de intretinere.


Microcalculator = calculator personal (PC) – cel mai utilizat tip de calculator, folosit in toate domeniile (acasa, la birou, in afaceri, in proiectare, in aministratie, in comunicatii etc); are o viteza de lucru medie, costul scazut si nu necesita instalatii speciale de intretinere.

 Toshiba Satellite A10-131

Laptop = calculator portabil; are aceleasi componente si functionalitate ca si un microcalculator, costul fiind, insa, mai mare.


 ECS Desknote G733 Notebook = calculator portabil, cu caracteristici asemanatoare laptop-ului, dar cu capacitate si pret mai reduse.


 Toshiba PDA e800 BT PDA (asistent digital personal) = calculator portabil de mici dimensiuni (cat o palma); are functiuni reduse, fiind utilizat in special, pentru trimiterea/ receptionarea mesajelor, conectarea la Internet, agenda electronica, calendar, editor de texte, album foto etc, costul fiind scazut.


Ordonarea crescatoare a acestor tipuri de calculatoare functie de capacitate: PDA, Notebook, Laptop, Microcalculator, Minicalculator, Computer Mainframe, Supercomputer.


1.1.3. Partile principale ale computer-ului personal


Un computer are urmatoarele parti componente:

Unitatea Centrala de Prelucrare (CPU)

Memoria

Dispozitivele periferice:

o      de intrare

o      de iesire

o      de intrare / iesire

o      de stocare

In unitatea de sistem (cutia calculatorului) se afla placa de baza pe care sunt montate sau la care sunt conectate toate echipamentele.

 GIGABYTE  7N400PRO2 Astfel, pe placa de baza sunt:

montate: procesorul (CPU), memoriile, placa grafica, placa de sunet, eventual modem-ul, placa de retea si alte placi

conectate: dispozitivele de stocare (aflate, in general, in unitatea de sistem si dispozitivele periferice


1.1.4. Performantele calculatorului


Performanta unui computer este data de: viteza procesorului, capacitatea memoriei RAM, capacitatea memoriei cache, capacitatea discului fix.1.2 Hardware


1.2.1 Unitatea Centrala de Prelucrare (CPU – Central Processing Unit)


Cea mai importanta componenta a Unitatii Centrale de Prelucrare (CPU) este microprocesorul (sau procesorul).

 Intel Pentium 4 2.8 GHz FSB 800 Microprocesorul = cea mai importanta componenta a calculatorului, numit si “creierul” computerului. Microprocesorul este montat pe placa de baza in unitatea de sistem. Microprocesoarele mai noi au in componenta memorie cache. Aceasta memorie de mare viteza este foarte utila in cazul in care se lucreaza cu mai multe programe simultan.

Functiile microprocesorului:

controleaza si coordoneaza activitatea celorlalte componente

gestioneaza memoria de lucru

efectueaza calculele si executa programele

Caracteristicile microprocesorului:

tipul :Intel (8088, 8086, , 80486, Pentium I, Pentium II, Pentium III, Celeron, Pentium 4), AMD (K6, K7, Duron, Athlon)

viteza de lucru masurata in Hz si multipli de Hz: MHz, GHz; intre 4.7 MHz la primele microprocesoare 8088, pana la ~3GHz la Pentium 4.


1.2.2 Memoria


Memoria este o componenta hardware in care se pastreaza informatii.

 256 MB DDRAM PC 2700/333 Memoria ROM = memorie permanenta din care pot fi doar citite informatii; aceste informatii sunt stocate in memorie de catre fabricant; in memoria ROM se gasesc instructiunile necesare calculatorului pentru a porni de fiecare data dupa ce a fost oprit; continutul memoriei ROM nu poate fi modificat sau sters si nu dispare la stingerea calculatorului.

Memoria RAM = memoria de lucru ce este folosita si refolosita in permanenta de calculator; este o memorie volatila deoarece in aceasta memorie pot fi stocate temporar informatii, continutul sau fiind este sters la inchiderea calculatorului; in memoria RAM pot fi scrise, citite, modificate sau sterse informatii.


Cea mai mica unitate de masura pentru informatie este bitul. 8 biti formeaza un octet (byte). Un caracter este scris, in general, pe un octet.

Multiplii octetului sunt: 1KB (kilobyte) = 1024 octeti (bytes); 1MB (megabyte) = 1024 KB; 1GB (gigabyte) = 1024 MB; 1TB (terrabyte) = 1024 GB; 1PB (petabyte) = 1024 TB; 1EB (exabyte) = 1024 PB;


1.2.3 Dispozitive de intrare


Tastatura = cel mai utilizat dispozitiv de intrare, asemanator cu claviatura unei masini de scris; tastatura contine 5 grupe de taste: taste alfanumerice (litere, cifre, semne de punctuatie, blocul de taste din stanga), taste numerice (cifre de pe minitastatura numerica), taste de deplasare si editare (blocul cetral de taste), taste functionale (tastele F1, , F12), taste speciale (Esc, Enter, Tab, Shift, Alt, Ctrl etc).


Mouse = dispozitiv de intrare cu doua / trei butoane care poate fi deplasat pe un material texturat (pad); deplasarea mouse-ului determina deplasarea unui indicator (pointer, cursor) grafic pe ecran. Operatiile uzuale cu mouse-ul sunt: clic (o apasare pe butonul stang), dublu clic (doua apasari succesive), triplu clic (trei apasari succesive),  tragere (se apasa butonul stang si se misca mouse-ul, apoi se elibereaza butonul) si clic pe butonul drept al mouse-ului.

Trackball (bila rulanta)= dispozitiv de intrare cu functionalitatea unui mouse; miscarea bilei determina miscarea indicatorului grafic pe ecran, iar butoanele de langa bila permit operatii de clic si tragere; dispozitivul este intalnit la laptop-uri.


Touchpad = dispozitiv cu functionalitatea unui mouse; miscarea degetului pe suprafata sa determina miscarea indicatorului grafic pe ecran, butoanele adiacente permitad operatii de clic si tragere; dispozitivul este, de asemenea, intalnit la laptop-uri.


Light pen (creion luminos) = dispozitiv de intrare asemanator unui creion, cu functionalitate unui mouse; dispozitivul este folosit pentru a selecta diversele obiecte de pe un ecran sensibil (touch screen).


 HP ScanJet 3670 Scanner = dispozitiv de intrare care introduce informatiile de pe hartie pe calculator. Exista doua tipuri de scanner-e: de mana (utilizat pentru citirea unor documente de mici dimensiuni, de exemplu, scanner-ele pentru citirea codurilor de bare), de birou (arata si functioneaza similar cu un copiator,dar imaginea rezultata nu e transpusa pe hartie, ci pe calculator).


 Joystick  TRUST Predator SV85 Joystick = dispozitiv de intrare; maneta care se misca in toate directiile utilizata pentru jocuri.


Microfon = dispozitiv de intrare, utilizat pentru a inregistra diverse sunete pe calculator. Pentru ca acest dispozitiv sa poata fi utilizat este necesara montarea pe placa de baza a unei placi de sunet, microfonul fiind conectat la aceasta.

 Canon DM -MV630i

Camera video = dispozitiv de intrare, utilizat pentru a inregistra diverse imagini care pot fi stocate pe calculator.


1.2.4 Dispozitive de iesire

 MIRO '17' P1772

VDU (monitor, ecran, display) = dispozitiv standard de iesire ce permite vizualizarea informatiilor. Pentru ca imaginile sa poata fi afisate pe ecran, computerul trebuie sa aiba o placa grafica montata pe placa de baza.

Caracteristicile monitorului sunt date de:

 GeFORCE TM FX-5700 marimea diagonalei exprimata in inch (1 inch = 2,54 cm); ex.: 14”, 15”, 17”, 19”, 21”, 24”;

rezolutia = numarul de pixeli (puncte de imagine afisate) de pe orizontala si verticala; cu cat rezolutia este mai mare, cu atat imaginea este mai clara; ex.: 800x600, 1024x768, 1600x1200;

frecventa se masoara in Hz si indica de cate ori pe secunda sunt afisate imaginile pe ecran; cu cat frecventa este mai mare, cu atat calitatea este mai buna;  ex: 50Hz, 75Hz, 85Hz, 100Hz;

aspectul ergonomic = cantitatea de radiatii emise; cu cat aceasta este mai mica, cu atat ochii sunt mai protejati.
Imprimanta = dispozitiv de iesire ce imprima pe hartie informatii de pe calculator.

Imprimantele sunt de trei tipuri:

 Epson FX 2190 imprimante matriciale – utilizate pentru listari foarte frecvente (ex. la casierii); sunt imprimante robuste, de viteza mare, au preturi scazute si cel mai mic cost al imprimarii; calitatea listarii este redusa, nu necesita hartie speciala, consumabilele (ribon-uri) nu sunt foarte scumpe, iar nivelul de zgomot este mare;

 HP Deskjet 3550 C imprimante cu jet de cerneala – utilizate pentru listari ocazionale (ex. in birouri); sunt imprimantele cu cea mai mica viteza si pret, dar si cel mai mare cost al imprimarii; calitatea listarii este buna, necesita hartie speciala, consumabilele (cartusuri de cerneala) sunt destul de scumpe si sunt silentioase.

 HP Office Jet 7130 imprimante laser – utilizate pentru listari frecvente (ex. pentru o firma); sunt imprimante de viteza mare, pret ridicat si cost mic al imprimarii; au cea mai buna calitate a listarii, necesita hartie speciala (aceeasi ca pentru imprimante cu jet de cerneala), consumabilele (toner-e) sunt scumpe si au un nivel de zgomot destul de scazut.

Caracteristicile imprimantei sunt date de:

calitatea imprimarii (exprimata numarul de puncte tiparite pe un inch, ex. 600dpi)

viteza de imprimare ( numarul de pagini pe minut)

tipul hartiei (hartie speciala de imprimanta)

costul imprimantei si a consumabilelor

zgomotul produs


Plotter= dispozitiv de iesire ce traseaza pe hartie scheme tehnice realizate pe calculator.


 Boxe 5.1 1800W Difuzoare (boxe)= dispozitive de iesire utilizate pentru redarea sunetelor;pentru ca acest dispozitiv sa poata fi utilizat este necesara montarea pe placa de baza a unei placi de sunet, boxele fiind conectate la aceasta.


Sintetizatorul de voce = dispozitiv de iesire prin care sunetul inregistrat este redat sub alta forma; se utilizeaza in studiorile de sunet pentru a produce muzica.
1.2.5 Dispozitive de intrare/iesire


Modem = dispozitiv de instrare/iesire ce permite transmiterea datelor dintr-un calculator catre alt calculator pe linia telefonica; informatiile utilizate pe calculator sunt in forma digitala, cele transmise pe linia telefonica sunt analogice, modemul efectuand conversia intre cele doua tipuri de date;

Touch screen = ecran sensibil la atingere; pe acest ecran punctarea obiectelor poate fi facuta cu degetele sau cu un creion luminos (light pen).


1.2.6 Dispozitive de stocare a memoriei


 HDD  80 GB 7200 rpm 8MB Hard disk (disc fix) = disc magnetic de mare capacitate si viteza pe care se stocheaza datele dintr-un calculator; poate fi: intern (montat in unitatea de sistem si conectat la placa de baza) sau extern (aflat intr-o unitate speciala montata in unitatea de sistem care poate fi detasata).

Caracteristici:

capacitatea de stocare: masurata in GB (intre 1 si 250 GB)

viteza de acces: cantitatea de informatii citite intr-o secunda – se masoara in rotatii/minut (ex. 5600 rot/min)

cost - scazut

Discheta (floppy disc) = disc magnetic flexibil ce permite stocarea unor cantitati mici de date (1.44MB); aceste discuri se utilizeaza pentru transportul de informatii; pentru a putea fi utilizata, este necesara o unitate de discheta; viteza de acces a informatiilor de pe discheta este mica, costul dischetelor si a unitatii de discheta fiind foarte mic.

Disc ZIP = disc magnetic ce permite stocarea de informatii (100-250MB); discul este asemanator unei dischete si pentru a putea fi utilizat este necesara o unitate de disc Zip; viteza de acces a informatiilor este medie, costul dischetelor Zip si a unitatii de discheta fiind mediu.

Disc Jaz = disc magnetic ce permite stocarea unor cantitiati mari de informatii (1-2GB); Discul este asemanator unui disc Zip si pentru a putea fi utilizat este necesara o unitate de disc Jaz; viteza de acces a informatiilor este medie, costul dischetelor Jaz si a unitatii fiind mediu.


CD-ROM = disc optic ce permite stocarea unor cantitati mari de date (650-800 MB); Datele de pe un CD-ROM pot fi citite cu ajutorul unei unitati CD-ROM. Pentru a citi, scrie si sterge informatii pe astfel de discuri este necesara o unitate speciala numita CD-Writer. Discurile CD-ROM sunt de doua tipuri: CD-R (inscriptionabile o singura data, de pe care informatiile nu pot fi sterse) si CD-RW (inscriptionabile de mai multe ori, de pe care informatiile pot fi si sterse). Viteza de acces a informatiilor este mare, costul CD-ROM-urilor si a unitatilor fiind mic.


DVD-ROM = disc optic ce permite stocarea unor cantitati mari de date (4.7GB), asemanator unui CD-ROM ca aspect si functionalitate. Astfel, datele de pe un DVD-ROM pot fi citite cu ajutorul unei unitati DVD-ROM. Pentru a citi, scrie si sterge informatii pe astfel de discuri este necesara o unitate speciala numita DVD-Writer. Discurile DVD-ROM sunt de doua tipuri: DVD-ROM (inscriptionabile o singura data, de pe care informatiile nu pot fi sterse) si DVD-RW (inscriptionabile de mai multe ori, de pe care informatiile pot fi si sterse). Viteza de acces a informatiilor este mare, costul DVD-ROM-urilor si a unitatilor fiind mediu.


Cartusuri = benzi magneto-optice de capacitate foarte mare (10-150GB) asemanatoare casetelor audio; sunt folosite pentru pastrarea unui volum foarte mare de date (in general, pentru copiile de siguranta - backup - de pe servere); pentru a putea fi utilizate sunt necesare unitati de banda; acestea permit atat citirea, cat si scrierea informatiilor; viteza de acces este mare, dar si cartusurile si unitatea de banda sunt foarte scumpe.


Formatarea unei dischete


Operatia de formatare se executa pentru discurile magnetice (discheta, disc fix, dichete zip, jaz) inainte de prima folosire. Aceasta operatie este necesara pentru ca pe disc sa poata fi stocate informatii. Daca aceasta operatie se executa pe discuri pe care sunt stocate date, toate acestea vor fi pierdute definitiv.1.3 Software


1.3.1 Tipuri de software


Tipuri de software:

sisteme de operare = alcatuite din grupuri de programe cu rol de a coordona intreaga functionalitate a calculatorului;

limbaje de programare = programe utilizate pentru a crea alte programe (ex. C, C++, C#, Basic, Fox);

aplicatii software = programe realizate pentru a indeplini anumite prelucrari;

Sistemul de operare face legatura intre componentele fizice si programe. Fara un sistem de operare, calculatorul nu poate functiona. Programele pot fi utilizate doar pe un calculator care are instalat un sistem de operare.

Imbunatatirea continua a programelor a condus la aparitia versiunilor de programe. Astfel, versiunile mai noi sunt mai complexe si pot efectua mai multe operatii decat in versiunile anterioare.


1.3.2 Sisteme de operare


Un sistem de operare este alcatuit dintr-un grup de programe si are rolul de a coordona intreaga functionalitate a calculatorului, atat din punct de vedere hard, cat si soft.

Functiile sistemului de operare sunt:

gestiunea prelucrarilor (capacitatea de a rula programe)

gestiunea resurselor (identificarea resurselor hardware necesare programelor si alocarea acestora)

gestiunea fisierelor (realizeaza separarea si gruparea fisierelor)

planificarea executiei lucrarilor (planificarea programelor la executie, stabilirea de prioritati)

coordonarea executiei simultane a mai multor programe

asistarea executiei programelor de catre utilizator

Exemple de sisteme de operare: Windows, Linux, Unix, DOS, Novell, OS/2


1.3.3 Aplicatii software


Exemple de aplicatii software:

programe de procesare de text: Microsoft Word, Word Perfect, StarOffice Writer;

programe de calcul tabelar: Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, StarOffice Calc;

programe de baze de date: Microsoft Access, Oracle, SQL Server, FoxPro

programe de contabilitate: CIEL, Infotim ContGen;

programe de prezentare: Microsoft PowerPoint, StartOffice Impress;

programe de tehnoredactare: QuarkExpress, Adobe PageMaker;

programe multimedia: WinAmp, BSPlayer, Windows MediaPlayer;

programe de navigat pe Internet (browser-e): Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator

programe de posta electronica: Outlook Express, Microsoft Outlook, Netscape Comunicator
1.3.4 GUI (Interfata Grafica cu Utilizatorul – Graphical User Interface)


Interactiunea utilizatorului cu sistemele de operare mai vechi (ex. DOS) presupunea scrierea de comenzi pentru fiecare operatie dorita. Acest lucru determina memorarea comenzilor specifice fiecarei operatii.

Sistemul de operare Windows a impus un nou mod de interactiune cu calculatorul, cu ajutorul mouse-ului. Astfel, utilizatorul actioneaza cu mouse-ul asupra elementelor grafice prezentate pe ecran pentru a indeplini operatiile dorite. Toate elementele grafice cu care utilizatorul poate interactiona formeaza Interfata Grafica cu Utilizatorul (GUI).

Componentele interfetei cu utilizatorul sunt: indicatorul mouse-ului, pictogramele, desktop-ul, ferestrele si meniurile.

Avantajele folosirii GUI: simplitatea, intuitivitatea si eficienta interactiunii utilizatorului cu calculatorul.


1.3.5 Dezvoltarea sistemelor


Etapele realizarii unui program:

analiza – se efectueaza un studiu de fezabilitate pentru a determina cerintele si operatiile pe care trebuie sa le indeplineasca programul;

proiectarea – stabilirea exacta a functiunilor programului pe module si modul in care acestea se imbina;

programarea – realizarea intregului program, adica a tuturor modulelor de program si imbinarea acestora;

testarea verificarea programului pentru a testa functionalitatea lui in diverse conditii;

implementarea – instalarea programului la beneficiar si testarea lui in conditii reale.

intretinerea – actualizarea programului la modificarea cerintelor, conditiilor reale.


1.3. Aplicatii multimedia


Multimedia = metoda de prezentare a informatiei ce implica texte, imagini, sunete si animatii.

Aplicatii multimedia = programe ce prezinta informatiile utilizand text, imagine, sunet, animatie.

PC-uri multimedia = calculatoare dotate cu echipamente care permit folosirea graficelor, sunetelor, jocurilor, utilizarea CD-urilor cu muzica/filme, utilizarea boxelor si microfoanelor. Pentru a folosi astfel de programe sunt necesare: un monitor cu diagonala mai mare, o placa grafica puternica, procesor puternic, memorie RAM (cel putin 256MB), dispozitive audio (placa de sunet, microfon, boxe) si eventual, camera video.1.4 Retele de Informatii


1.4.1 LAN si WAN


Doua sau mai multe calculatoare conectate intre ele formeaza o retea de calculatoare (network).

LAN (Local Area Network) = retea locala ce cuprinde calculatoarele dintr-un birou, dintr-o cladire.

MAN (Metropolitan Area Network) = retea metropolitana ce cuprinde calculatoarele dintr-un oras.

WAN (Wide Area Network) = retea de larga acoperire ce cuprinde calculatoarele dintr-o tara, chiar din mai multe tari.

GAN (Global Area Network) = retea globala ce cuprinde calculatoarele din intreaga lume (ex. Internetul)

Server = un calculator puternic ce coordoneaza activitatea unei retele de calculatoare si ofera anumite servicii.

Client = un calculator din retea care utilizeaza serviciile oferite de server (ex. accesarea unei imprimante de pe alt calculator, stocarea datelor importante pe server)

Retea client/server = retea in care calculatoarele (clientii) sunt conectate la un server.


Avantajele lucrului in retea:

utilizarea in comun a imprimantelor: e suficienta o imprimanta legata la un calculator, pentru ca toate calculatoarele din retea sa o foloseasca;

utilizarea in comun a programelor: mai multi utilizatori pot lucra concomitent la un program

utilizarea in comun a fisierelor din retea: fisierele de pe un calculator pot fi transmise sau utilizate usor de pe alt calculator.


Terminal inteligent  = statie de lucru cu capacitate proprie de procesare

Terminal neinteligent = statie de lucru fara capacitate proprie de procesare (monitor + tastatura);

Aceste terminale sunt utilizate fie in cadrul retelelor, fie in cazul minicalculatoarelor, calculatoarelor mainframe sau supercalculatoarelor


1.4.2 Intranet, Extranet


Internet = reteaua globala de calculatoare;

Intranet = reteaua privata a unei companii, institutii;

Extranet = extensie a Intranetului ce permite comunicarea intre institutiile si firmele din retea si ofera acces limitat la Intranet-ul companiei.


1.4.3 Internet


Internetul = retea de retele de calculatoare, aflata intr-o continua dezvoltare.

Internetul ofera urmatoarele servicii:

www: serviciu multimedia ce ofera posibilitatea vizualizarii informatiilor de pe paginile Web

posta electronica (e-mail): serviciu ce ofera posibilitatea trimiterii si receptionarii de mesaje in format electronic;

transfer de fisiere (FTP): serviciu ce ofera posibilitatea transferului de fisiere intre calculatoare aflate pe Internet;

stiri (Newsgroup): serviciu ce ofera posibilitatea aflarii noutatilor din diferite domenii;

irc (Chat): serviciu ce ofera posibilitatea conversatiilor pe Internet


Internetul este foarte des utilizat pentru cautarea si obtinerea informatiilor necesare din paginile Web si pentru trimiterea si receptionarea de mesaje.


Motor de cautare = un program aflat pe o pagina Web, care permite utilizatorilor gasirea informatiilor dorite pe Internet. Ex.: Google, Yahoo, AltaVista etc.


WWW World Wide Web) = serviciul al Internetului pentru vizualizarea paginilor Web; paginile Web sau paginile de internet contin texte, imagini, grafice si legaturi catre alte pagini si sunt scrise in limbajul HTML;


1.4.4 Reteaua telefonica si calculatoarele


Pentru a conecta un calculator la Internet sunt necesare: un modem, linie telefonica, provider de Internet (ISP), un browser (program de navigare pe Internet).

ISP (Internet Service Provider) = firma ce ofera servicii de Internet atribuind un nume de utilizator si o parola cu ajutorul carora se poate efectua conexiunea la Internet.


PSTN (Public Switched Telephone Network) = reteaua telefonica obisnuita (in format analogic); este ieftina si lenta dpdv al transmisiei de date;

ISDN (Integrated Services Digital Network) = retea telefonica digitala (standard mondial pentru transmisia digitala a semnalului telefonic); este mai rapida decat linia telefonica obisnuita;

ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) = linie asimetrica de legatura; viteza datelor primite este mai mare decat viteza datelor transmise


1.4.5 Termenii analog, digital, modem, rata de transfer


Semnal analogic = semnal continuu utilizat in telefonie pentru transmiterea semnalului vocal.

Semnal digital = semnal numeric (discret) utilizat de calculatoare pentru transmisii de date.

Modem = dispozitiv hardware folosit pentru a converti:

semnalul digital utilizat de calculator in semnal analogic ce poate a fi transmis pe o linie telefonica;

semnalul analogic venit de pe linia telefonica in semnal digital.

Rata de transfer = viteza de transmisie a datelor; se masoara in bit/secunda (bps).

Baud = unitate de semnal pe secunda.1.5 Calculatoarele in activitatea zilnica


1.5.1 Domenii de utilizare a calculatoarelor


1.5.1.1 Calculatoarele acasa


Acasa calculatoarele sunt folosite pentru realizarea temelor, proiectelor, la comunicarea prin e-mail si Internet, la lucrul de acasa (teleworking), la evidenta cheltuielilor casnice, la pastrarea albumelor foto, pentru jocuri etc.


1.5.1.2 Calculatoarele in cadrul firmelor


In cadrul firmelor, computer-ul este foarte util in contabilitate, management, activitatile curente de birou, comunicarea rapida cu clientii etc.

Exista si situatii in care calculatorul nu este mai adecvat decat o persoana: efectuarea interviurilor de angajare, stabilirea planurilor de afaceri si marketing, luarea deciziilor etc.

Aplicatiile des utilizate in firme sunt: procesoarele de text, programele de calcul tabelar, de baze de date, de navigare pe Internet, de posta electronica, programele specifice de salarii, contabilitate, gestiune, plata pe Internet, asigurari etc.


1.5.1.3 Calculatoarele in activitatea guvernamentala


In domeniul administrativ calculatoarele sunt folosite pentru informarea persoanelor fizice si juridice privind taxele si plata on-line a acestora, la sistemul public de inregistrare (recensamant, sondaje), la transmiterea rapida de informatii, la participarea si organizarea de licitatii electronice si chiar la votul electronic.


1.5.1.4 Calculatoarele in domeniul sanitar


In domeniul sanitar calculatoarele sunt folosite pentru inregistrarea pacientilor, a istoricului afectiunilor acestora, la realizarea analizelor si stabilirea diagnosticului, la utilizarea unor instrumente electronice folosite in operatii, in sisteme de control ambulatorii etc.


1.5.1.5 Calculatoarele in educatie


In domeniul educational, calculatorul este util pentru informarea elevilor privind testele si admiterile, la inregistrarea elevilor/ stundetilor in scoli/ universitati, la invatarea cu ajutorul computerului (CBT), la utilizarea Internetului ca sursa de informare etc.

Educatia cu ajutorul calculatorului (CBT - Computer Based Training) implica utilizarea programelor de procesare de text, calcul tabelar, prezentare, desenare si navigare pe Internet, a programelor si jocurilor educationale (de limbi straine, istorie, geografie, astronomie etc). Acest mod de educatie are urmatoarele avantaje: nu impune un anumit ritm, invatarea efectuandu-se in ritm propriu, se poate face acasa, materialul este permanent disponibil si sursele de documentare sunt multiple. Dezavantaje: comunicarea si interactiunea dificila cu colegii si profesorii.

1.5.1.6 Teleworking


Teleworking = serviciu desfasurat acasa. Astfel, angajatul lucreaza acasa, trimite cu ajutorul postei electronice rezultatele, angajatorul putand fi la mare distanta. Avantaje: angajatii pot lucra in ritm propriu, se pot concentra mai bine, firma nu necesita mult spatiu, cerinte pot fi reduse dpdv tehnic, costurile cu personalul si echipamentele se reduc. Dezavantaje: interactiunea intre persoane este redusa, se lucreaza greu in echipa, nu se dezvolta spiritul de firma.


1.5.2 Lumea electronica


1.5.2.1 Posta electronica


Posta electronica = sistem de transmitere si receptionare a mesajelor in format electronic.

Pentru a putea utiliza posta electronica avem nevoie de un calculator conectat la Internet (calculator  cu modem, linie telefonica, provider de Internet, program de navigare pe Internet) si de un program de posta electronica.

Avantaje: costul redus, viteza mare de trasmitere si receptionare a mesajelor, accesibilitatea – posta electronica poate fi folosita de pe orice calculator cu conexiune la Internet. Dezavantaje: posibilitatea de a primi mesaje cu fisiere atasate ce contin virusi, primirea de mesaje nefolositoare (junk mail), primirea de mesaje nesolicitate, publicitare (spam).


1.5.2.2 E-Commerce


E-commerce = comert electronic; ofera posibilitatea vanzarii si achizitionarii de produse on-line (cu ajutorul Internet-ului) pe baza unei comenzi. Comanda reprezinta un formular on-line ce trebuie completat cu date personale, cu specificatiile produsului si cu metoda de plata. Produsele se livreaza, in general, prin posta sau prin servicii de curierat. Daca se constata ca produsele nu corespund, acestea pot fi returnate.


Achizitionarea de bunuri si servicii on-line:

avantaje: servicii disponibile 24h din 24, oportunitatea de a vedea o gama foarte larga de produse, gasirea rapida a celei mai bune oferte pentru produsele dorite, posibilitatea de a achizitiona produse fara deplasarea la magazin, posibilitatea de a efectua o comanda de la orice calculator cu conexiune la Internet.

dezavantaje: sistemul de plata este nesigur, nu exista posibilitatea determinarii calitatii produsului achizitionat, lipsa contactului uman.


1.5.2.3 Termenii “Societate Informationala” (Information Society), “Autostrada Informationala” (Information Superhighway). Implicatii ale problemei anului 2000 (Y2K)


Societate Informationala = comunitatea al carei bun esential, informatiile, se dezvolta continuu.

Autostrada informationala = retea de mare intindere si viteza care poate asigura transferul oricarui tip de date, in special cele multimedia, si care reprezinta infrastructura globala de comunicatii.

Y2K = problema anului 2000; numeroase calculatoare retineau informatiile despre anul calendaristic sub forma ultimelor doua numere (ex. anul 1986 era retinut ca 86), riscul fiind ca anul 2000 sa fie confundat cu anul 1900 si toate tranzactiile din anul 2000 sa fie considerate retroactive, intrucat erau anterioare anului 1999; problema a fost rezolvata prin instalarea unor programe care au determinat  retinerea si transformarea tuturor datelor calendaristice cu anul de 4 cifre.


1.6 Sanatate si siguranta, mediu


1.6.1 Ergonomia


Ergonomia este stiinta ce se ocupa de perfectionarea caracteristicilor echipamentelor tehnice si a mediului de lucru, tinand cont de caracteristicile utilizatorilor umani.

Elemente ce contribuie la crearea unui mediu de lucru adecvat: pozitionarea corecta a monitorului la o distanta si inaltime optime, amplasarea acestuia astfel incat lumina sa nu cada direct pe ecran, utilizarea unui ecran de protectie, folosirea unei tastaturi detasabile, a scaunelor mobile, a pad-urilor pentru mouse, luminarea si ventilarea incaperii, efectuarea unei pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute petrecute in fata calculatorului.


1.6.2 Aspecte legate de sanatate


Probleme de sanatate cauzate de miscari repetate (RSI – repetitive strain injury): afectiuni ale gatului, coatelor, umerilor, coloanei vertebrale.

Alte probleme de sanatate frecvente pentru utilizatorii de calculatoare: afectiuni ale ochilor, slabirea vederii, oboseala, afectiuni ale coloanei vertebrale, dureri de umeri, dureri de cap etc.


1.6.3 Precautii

 Back 650 VA

Precautii: folosirea unui suport pentru cabluri, cablurile de alimentare sa fie bine legate si protejate, prizele electrice sa nu fie supraincarcate.

Moduri de prevenire a stricaciunilor provocare de fluctuatiile de tensiune si intreruperea curentului electric: salvarea regulata a fisierelor, folosirea unui UPS (uninterruptible power supply - sursa neintreruptibila de curent - care mentine alimentarea calculatorului cateva minute sau chiar ore in cazul intreruperii curentului), folosirea unui aparat pentru mentinerea constanta a tensiunii, efectuarea unui backup (copie de siguranta) regulat pentru fisierele importante (in cazul unei firme mici/mari - o data pe saptamana/zi).


1.6.4 Mediu de lucru 


Calculatoarele afecteaza mediul inconjurator deoarece consuma multa energie si emit radiatii; sunt un factor de poluare, deoarece componentele sale si tonerele contin metale si compusi chimici greu degradabili. Se recomanda utilizarea monitoarelor si imprimantelor care consuma putina energie, reciclarea hartiei imprimate si a cartusurilor pentru imprimante, pentru a reduce poluarea mediului.


Utilizarea documentelor in format electronic scade necesitatea folosirii materialelor tiparite, acestea fiind usor de transportat, pastrat si arhivat.1.7 Securitate


1.7.1 Securitatea informatiei

1.7.1.1 Termenul de securitate a informatiilor


Securitatea informatiilor = pastrarea informatiilor astfel incat sa nu devina publice; Proceduri pentru eliminarea riscurilor de securitate: adoptarea unei politici de securitate informationala cu privire la datele importante (restrictionarea accesului fizic la calculatoare, adoptarea unei politici corespunzatoare de parolare, stabilirea drepturilor pentru utilizatori, salvarea regulata a datelor importante), adoptarea unor proceduri care raporteaza incidentele de securitate (utilizarea unor programe firewall – protectie impotriva accesului neautorizat din exterior, utilizarea unor programe antivirus), intelegerea de catre angajatii firmelor a responsabilitatilor pe care le au in legatura cu securitatea informatiilor.


Confidentialitatea datelor


Confidentialitatea datelor poate fi asigurata de o politica buna de parolare. Parola trebuie sa fie greu de descifrat, nu trebuie sa contina numele, prenumele, data nasterii utilizatorului sau a membrilor familiei sale, sa aiba in componenta majuscule, cifre, caractere speciale.

User Id = un sir de caractere cu care utilizatorul este identificat de calculator; parola = un sir de caractere ascunse care se asociaza user id-ului pentru a permite accesul acelui utilizator la calculator.

Accesul la fisierele de pe un computer poate fi restrictionat cu ajutorul drepturilor de acces. Drepturile de acces uzuale ce pot fi aplicate unui fisier pot fi: depline (full control – utilizatorul poate citi, modifica, sterge, executa fisierul), doar de citire (utilizatorul poate doar citi fisierul).


1.7.1.3 Backup-ul datelor


Backup = copie de siguranta a datelor importante de pe un calculator ce se pastreaza pe dispozitive de stocare externe (CD-uri, cartusuri etc).


1.7.1.4 Implicatii in cazul furturilor de laptop-uri, PDA, telefoane mobile


Implicatiile posibile in cazul furturilor de laptop-uri, PDA, telefoane mobile: sustrageri de date confidentiale, pierderea de fisiere, pierderea unor detalii importante daca acestea nu sunt pastrate si pe un suport extern, posibile abuzari de diferite numere de telefon.


1.7.2 Virusii calculatoarelor


1.7.2.1 Termenul de virus folosit in domeniul computer-ului


Virus = program cu scop distructiv; sunt mai multe tipuri de virusi care afecteaza fie datele existente pe calculator, fie componentele hardware. Virusii patrund in calculator cu fisierele ce sunt aduse din exterior pe dischete, CD-uri, atasate mesajelor de posta electronica, descarcate de pe Internet. Un virus nu actioneaza imediat ce a patruns pe calculator, ci in momentul in care programul este rulat.


1.7.2.2 Masuri antivirus


Masuri antivirus: scanarea periodica a tuturor fisierelor de pe calculator, scanarea mesajelor ce contin fisiere atasate, scanarea dischetelor inainte de utilizare.

Programele antivirus sunt limitate, deoarece identifica si inlatura doar virusii cunoscuti. De aceea este important sa se actualizeze permanent programul antivirusi cu noile semnaturi de virusi.

Dezinfectarea fisierelor = inlaturarea virusului din fisiere.


1.7.2.3 Folosirea corecta a calculatorului cand se descarca fisiere


La descarcarea fisierelor de pe Internet si la primirea fisierelor atasate mesajelor se recomanda scanarea acestora inainte de utilizare. Daca nu este instalat un program antivirus, e recomandat sa nu se deschida mesajele necunoscute si nici fisierele atasate mesajelor necunoscute.1.8 Securitatea si Legea


1.8.1 Copyright

1.8.1.1 Copyright aplicat soft-urilor


Copyright (dreptul de autor) = modalitatea legala de protejare a aplicatiilor software si a fisierelor. Orice copiere sau utilizare a fisierelor (text, audio, video, grafice etc) sau aplicatiilor software fara aprobarea autorului reprezinta o incalcare a dreptului de autor. Informatiile descarcare de pe Internet intra sub incidenta legii dreptului de autor, acestea putand fi doar folosite. Distribuirea sau comercializarea se poate face doar cu acordul autorului.


1.8.1.2 Aspectelor de copyright asociate cu folosirea si distributia materialelor stocate pe suporturi media detasabile


Daca pentru materialele stocate pe suporturi media detasabile (CD, dischete) nu exista acordul autorului, acestea nu pot fi folosite si distribuite. Autorul poate acorda drept de folosire pentru aceste materiale, sau poate incheia un acord de distributie.


1.8.1.3 Tipuri de licente


Id-ul produsului = identificatorul unic al produsului stabilit de fabricant si afisat pe suportul de instalare. Verificarea Id-ului presupune verificarea corespondentei intre identificatorul scris pe suport cu cel afisat de program.

Licentele sunt de 3 tipuri:

Shareware = licente care permit ca programele din aceasta categorie sa fie utilizate gratuit o perioada scurta de timp, dupa care trebuie achizitionate.

Freeware = licente care permit ca programele din aceasta categorie sa fie utilizate gratuit.

Licenta utilizator = licente care impun ca programele din aceasta categorie sa fie achizitionate pentru a fi folosite.

Aceste licente dau utilizatorului dreptul de folosire a programului, nu si de distributie si comercializare.1.8.2 Legea privind protejarea informatiilor


Legea privind protectia datelor (L nr. 8/1996) contine printre prevederi urmatoarele:

durata protectiei dreptului de autor: drepturile asupra programelor de calculator dureaza tot timpul vietii autorului; dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, pe 50 de ani; daca autorul lucreaza la o firma, dreptul de autor este al firmei.

programele pentru calculator

e protejat prin lege soft-ul (programele)

nu sunt protejate ideile, conceptele si principiile care stau la baza programelor

autorul: beneficiaza de dreptul de a realiza si autoriza:

reproducerea permanenta sau temporara a programului

traducerea, adaptarea, transformarea programului

difuzarea originalului si copiilor programului sub orice forma, inclusiv prin inchiriere

utilizatorul:

are dreptul neexclusiv de utilizare a programului

nu poate transmite altei persoane dreptul de utilizare a programului

poate face o copie de siguranta a programului

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }