QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Arhitectura sgbd-uluiARHITECTURA SGBD-ului


Stiind ca exista diferite tipuri de sisteme de gestiune, diferentiate prin limbaje utilizate, prin faptul ca unele ofera posibilitatea lucrului in regim  de tele prelucrare, prin anumite componente ce ofera diferite facilitati de exploatare a bazei de date, ne se poate da o arhitectura care sa fie valabila pentru toate tipurile de sisteme.

Vom prezenta doua arhitecturi de referinta a unui SGBD propuse de grupul de lucru CODASYL si ANSI/ X3/ SPARC.A . Arhitectura unui SGBD in conceptia CODASYL: - succesiunea logica a operatiilor declansate de un program de aplicatie este vazuta astfel:

Programul d aplicatie A lanseaza o cerere de citire a datelor din baza de date, cerere care este lansata catre SGBD.

Sistemul de gestiune interpreteaza cererea, consultand subschema referitoare la programul de aplicatie.

Sistemul de gestiune apeleaza la SCHEMA bazei de date si determina datele solicitate din cadrul unei inregistrari virtuale.

Sistemul de gestiune examineaza descrierea fizica a bazei de date in raport cu cererea logica si determina inregistrarea fizica care ne intereseaza.

Sistemul lanseaza o comanda catre sistemul de operare sub controlul careia lucreaza pentru cautarea inregistrarii fizice de citit.

Sistemul de operare cauta  inregistrarea fizica.

Dupa gasirea inregistrarii fizice, aceasta va fi transferata in memoria tampon a sistemului de gestiune.

SGBD-ul face o comparare intre SCHEMA bazei de date si SUBSCHEMA corespunzatoare aplicatiei A, identificand datele solicitate de programul A.

SGBD-ul  transfera datele din memoria tampon in zona de lucru rezervata programului de aplicatie A.

Programul de aplicatie A preia controlul asupra tratarii datelor solicitate iar pe parcursul executarii programului se realizeaza un schimb de date cu SGBD referitoare la eventualele erori.

B.       Arhitecutra propusa de grupul ANSI/ SPARC :- accesul este pus pe interfetele dintre copmonentele sistemului si pe interfetele dintre componente si diferite categori de utilizatori. Arhitectura se imparte in trei categori:Persona sau grupul de persoane care definesc schema conceptuala a bazei de date, furnizand o viziune pe termen lung si reprezinta baza pentru reclamatiile de integritate, securitate, precum si pentru standardele impuse intreprindere diferitelor categori de utilizatori. Schema comceptuala este cel mai bun model pemtru intreprindere.

Persoana sau grupul de persoane care descriu o schema externa pentru o aplicatie privata.

Responsabilitatile administratorului bazei de date sunt definirea si intretinerea schemei interne. Aceste scheme sunt verificate de procesoare iar daca acestea sunt  valide vor fi memorate in dictionarul datelor.

Arhitectura ANSI pune in evidenta urmatoarele:

definirea schemei conceptuale;

definirea schemelor interne si externe;

functiile de transformare;

independenta datelor.

Schema bazei de date din cadrul propunerii CODASYL poate fi identificata cu schema conceptuala din arhitectura ANSI/X3/SPARC . In ambele cazuri apar schemele la nivel intern si extern , se mai observa ca, in ambele cazuri apare factorul uman.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }