QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Telescopul spatial Hubble

Telescopul spatial Hubble a fost plasat pe o traiectorie circumterestra de nava spatiala de navaspatiala Discoverey in aprilie 1990. A fost dotat cu 2 instrumente astronomice principale, care inregistreaza imagini de pe bolta cereasca. Unul este un aparat de fotografiat planete si un aparat pentru obiective palide.
 Dupa lansare , specialistii NASA au vrut sa focalizeze telescopul si au trebuit sa constate ca imaginile obtinute nu sunt nici pe departe atat de clare cum se preconizase. O analiza ulterioara a descoperit ca defectul se afla in oglinda principala, cu toate ca aceasta era considerata cea mai perfecta. Cauza defectulu I a fost slefuirea cu o mica eroare a curburii oglinzii, care astfel a denaturat imaginea. Eroarea curburii oglinzii era mai mica decat a cincizecea parte a diametrului unui fir de par, dar din cauza acestei erori razale de lumina de pe marginea oglinzii se reflectau in alt loc decat cel de pe partea centrale; acest tip de defect se numeste aberatie de sfericitate. In mod surprinzator telescopul nu fusese testat dupa asamblarea pe pamant si astfel numai cand a ajuns in spatiu cosmic s-a descoperit ca ceva nu este in regula.

Din fericire telescopul nu era total inutilizabil, deoarece imaginile primite au fost prelucrate de cercetatorii pe calculator si astfel s-a reusit eliminarea majoritatii erorilor din imaginile primite. Un lucru demn de amintit observat de astronomi, a fost lentila gravitationala; un fenomen demn de fata Morgana din zonele indepartate din spatiul cosmic. Acest fenomen apare cand lumina trece printr-un camp gravitational puternic, deviaza si formeaza o imagine multipla. Astfel, lumina provenita de la un cvasar ( obiect mic, luminos aflat departe in Univers ) a fost desfacuta in patru imagini diferite de catre forta de gravitatie a unei galaxii de 20 de ori mai apropiate de noi, efectul produs avea forma unui trifoi cu patru foi. Aceste miraje gravitationale au fost prezise de Albert Einstein, inca din 1915 in teoria reletivitatii.


Spre norocul astronomilor, la cateva luni de la lansarea telescopului spatial Hubble, in atmosfera inelara a planetei Saturn a izbucnit o furtuna. Asemenea furtuni pe planetele linistite fiind destul de rare, ele izbucnind o data la 30 de ani, operatorii telescopului l-a orientat imediat catre aceasta planeta.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }