QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Iran
Verile sunt foarte calduroase in jurul Golfului Persic, unde temperaturile de pana la 50 grade C nu sunt neobisnuite. Spre interior maximele depasesc uneori 50 grade C, dar temperaturile scad farte rapid noaptea. Iernile sunt in general reci cu exceptia zonei din jurul Marii Caspice si a Golfului Persic temperaturile scazand sub 0 grade C in podis. Temperatura medie la Teheran este de 30 grade C in iulie si de 2 grade C in ianuarie, cu o cantitate medie de precipitati de 24cm pe an. Abadan, din depresiunile sud vestice are o temperatura medie de 36 grade C in iulie si de 12 grade C in ianuarie, iar cantitatea medie de precipitatii este de 20cm.
Populatia:
Iranul este centrul international al Islamului siit, care este religia oficiala de stat. Aproximativ 93% din iranieni sunt musulmani siiti. Majoritatea minoritatilor etnice, al caror procentaj se ridica la 5% inclusiv kurzi, baluchi, turci si arabi, sunt musulmani sunni. Principalele religii minoritare sunt bahai, zoroastrianismul si nestorianismul crestin: impreuna aceste religii cuprind aproximativ 2% din populatie. De la detronarea sahului, in 1979, Iranul are o constitutie islamica. La fiecare patru ani se alege un presedinte si un ansamblu consultativ. Toate legile trebuie sa fie scrutate pentru corectitudinea constitutionala si islamica de un Consiliu de Pazitori format din 12 membri.


Minereurile:
Iranul produce aproximativ 3 milioane de barili de petrol pe zi, in principal pentru export. Majoritatea terenurilor petrolifere sunt situate in provincia Khuzestan din sud- vest, si pe mare in apele Golfului Persic. Petrolul brut este exportat de pe Insula Kharg, desi multe facilitati inca nu au fost refacute dupa daunele suferite in timpul razboiului Iran-Irak (1980-1988).


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }