QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Spatiul romanesc

Tara noastra este situata in emisfera nordica, la intersectia meridianului de 25o longitudine estica cu paralela de 45o latitudine nordica, cea ce inseamna ca se afla la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. In Europa, Romania este aproximativ in centru, la distanta egala intre punctele extreme ale Europei: tarmul atlantic al Peninsulei Iberice in vest si Muntii Ural in est. In schimb este mai aproape de Marea Mediterana, sudul Europei, decat de Oceanul Arctic, nordul Europei.
Vecinii Romaniei sunt: - in S: Bulgaria
- in S-V: Iugoslavia


- in N-V: Ungaria
- in N: Ucraina
- in E: Moldova, Ucraina si Marea Neagra
Principalele caracteristici ale reliefului Romaniei sunt varietatea, proportionalitatea si dispunerea pe trepte concentrice.
. Muntii Carpati ocupa 28% din teritoriul Romaniei. Ei formeaza un inel in jurul Depresiunii Transilvaniei. Sunt impartiti in: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.
. Dealurile si podisurile ocupa 42% si se intind in jurul Carpatilor
. Campiile ocupa 30%. Avem doua campii: Campia Romana (in S) si Campia de Vest
Romania de azi este situata in zona de contact dintre Europa Centrala si Europa de Rasarit, fapt ce a lasat o amprenta specifica asupra civilizatiei romanesti. Spatiul carpato-dunarean este termenul cel mai potrivit pentru a denumi aria in care au evoluat civilizatiile preistorice si istorice atestate pe teritoriul de astazi al tarii noastre.
Unitatea geografica a spatiului carpato-dunarean se sprijina pe trei elemente importante: Dunarea, Carpatii si Marea Neagra. Proportionalitatea armonioasa a elementelor geografice, clima temperata, bogatia florei si faunei au oferit conditii optime de trai locuitorilor din aceasta arie geografica. Asa se explica si continuitatea de locuire din cele mai vechi timpuri si pana azi, in pofida numeroaselor migratii ce au afectat teritoriul tarii noastre pana in zorii Evului Mediu si care au determinat fluctuatii demografice.


Campiile si vaile raurilor au permis practicarea agriculturii, in zona dealurilor subcarpatice se cresteau animale, iar din munti se extrageau bogatiile subsolului. Civilizatia Romaneasca veche a fost o civilizatie a lemnului. Padurea a jucat un rol important in istoria romaneasca, constituind nu numai o bogatie naturala, dar si un adapost impotriva navalitorilor. Reteaua hidrografica a Romaniei, izvorata din Muntii Carpati, constituie un alt element de unitate, apele curgatoare fiind artere importante de comunicatie intre diferitele provincii. Dunarea a fost o cale de contact cu regiunile Europei centrale, favorizand circulatia oamenilor, ideilor, bunurilor culturale si materiale.
Oamenii s-au simtit intotdeauna legati de mediul inconjurator cu care adesea s-au identificat.
Izvoarele istorice si descoperirile arheologice demonstreaza faptul ca pamantul romanesc a fost locuit permanent din vremuri stravechi. Firul etnogenezei poporului roman poate fi urmarit, fara intrerupere, timp de patru milenii, de cand in acest spatiu traiau tracii, getii si dacii.
In perioada marilor migratii ale popoarelor, stramosii nostri s-au concentrat mai ales in regiunile aparate natural, in asa-numitele ,,tari": Tara Oasului, Tara Maramuresului, Tara Motilor, Tara Fagarasului, Tara Barsei etc. Din secolul al XIV-lea pana in secolul al XIX-lea romanii au vietuit in trei mari principate: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Desi aflate intr-o zona in care se intalneau interesele a trei mari imperii (Imperiul Otoman, Rusia Tarista si Imperiul Habsburgic), cele trei principate n-au putut fi inglobate de acestea.Oficializarea numelui tarii noastre, Romania, are loc in anul 1862, dupa ce Imperiul Otoman recunoaste unirea Principatelor Romane, care se realizase cu trei ani mai inainte.
In tara noastra traiesc, in prezent, circa 22,5 milioane de locuitori. Cu aceasta populatie, Romania se inscrie intre tarile de marime medie din Europa. La jumatatea secolului trecut (in 1859), populatia Romaniei numara 8,6 milioane de locuitori. Incepand cu aceasta data, populatia tarii cunoaste o crestere continua si relativ echilibrata a numarului locuitorilor, cu exceptia perioadei celor doua razboaie mondiale si a anilor imediat urmatori, precum si a ultimului deceniu din secolul al XX-lea.

DINAMICA POPULATIEI ROMANIEI
Anul Locuitori
1859 8 600 000
1891 10 000 000
1948 15 872 000
1977 21 559 900
1992 22 810 035
1999 22 489 000
Pe teritoriul tarii noastre, populatia este raspandita pe toate treptele de relief: de pe tarmul Marii Negre si din Delta Dunarii pana pe culmile montane. Asezarile permanente urca mai ales in Muntii Apuseni, unde ajung pana la circa 1.600 m altitudine. Asezarile temporare (odai, salase etc.) urca si mai sus, in toti muntii nostri.
Densitatea medie a populatiei Romaniei este de aproape 100 de locuitori pe km2, fiind mai mare decat media europeana. Actuala densitate a populatiei este de doua ori mai mare decat la inceputul secolului al XX-lea.
Pe cuprinsul tarii exista unele diferentieri, determinate de gradul de favorabilitate al conditiilor naturale, precum si de cauze de ordin istoric, economic etc. Astfel, valori ale densitatii populatiei peste media pe tara se inregistreaza in:
. Zone de campie, deal si podis, cu bogate si variate resurse naturale si, de regula, de veche si permanenta populare;
. Unele depresiuni colinare si montane joase;
. Areale cu o puternica dezvoltare a industriei;
. Zone cu spor natural mai ridicat.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }