QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Relatia mediu-economie
RELATIA MEDIU-ECONOMIE


Relatia om-ecosfera

Pe parcursul istoriei sale, relativ recenta comparativ cu ecosfera, omul a cunoscut diverse faze in raport cu aceasta, intr-un proces evolutiv, de schimbare permanenta. In mod sintetic, pot fi identificate trei etape importante: biocenotica; conflictuala si a reconcilierii.

In cursul primei etape, numita biocenotica, s-a stabilit un echilibru spontan intre om si natura, prin adaptarea si resemnarea continua a omului fata de natura. Omul este un mamifer pradator printre celelalte, ale carui tehnici arhaice au un impact nul asupra biosferei. Chiar si atunci cand tehnicile lui se dezvolta, evolueaza, mijloacele raman limitate si el continua sa traiasca in “simbioza” cu universul caruia, in mod treptat, constient ii apartine.
In cursul celei de-a doua faze, conflictuale, omul se detaseaza de natura si, inarmat cu mijloace materiale din ce in ce mai puternice, agreseaza natura. “Incepand cu un anumit grad de putere, omul nu mai este o parte componenta a lantului ecologic. De la aceasta etapa, pradarea devine masacru (patru arme si o campanie de vanatoare distrug 350 de antilope), iar exploatarea devine distrugere.” Pragul de aparitie al acestei a doua faze se poate situa la trecerea de la o economie de subzistenta la o economie bazata pe profit si rentabilitate. Tehnicitatea si economicitatea se hranesc reciproc si favorizeaza ruptura cu natura, “care este mai mult o prada de vanat decat un capital de menajat.”

A treia faza ar fi cea a reconcilierii, cand omul realizeaza ca el nu este decat beneficiarul temporar al naturii si ca el devine responsabil fata de descendentii sai. Aceasta faza este cea de trecere de la “jefuire” la gestionare, de la iresponsabilitate la responsabilitate. Este, intr-un fel, emergenta unei noi paradigme economice, respectuoasa fata de mediu.Evolutia acestor relatii om-ecosfera se datoreaza activitatii economice a primului. Se pune insa intrebarea daca aceasta faza de reconciliere este cu adevarat amorsata, realizata si daca gandirea economica va sti sa integreze protectia mediului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }