QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Potentialul biopedoclimatic al regiunilor muntoase
In muntii Retezat exista o flora foarte variata (peste 300 de specii),dintre care 16% endemisme carpatice si peste 4% endemisme proprii. Dintre acestea din urma amintim vulturica (din genul Hieracium ).
In muntii Piatra Craiului se afla o alta planta endemica , garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), care este totodata un relict de la sfarsitul tertiarului.
Populatiile de animale sunt dispuse pe zonele si etajul de vegetatie care constituie mediul lor de viata.
Fauna cuprinde peste 3.600 de specii care provin tot din cele trei mari provincii europene : Europa Centrala , cu animale mari , Europa Rasariteana, cu rozatoare si pasari rare ( dropia ) si Europa de Sud, cu specii ca vipera cu corn, broasca testoasa de uscat, scorpionul, dihorul etc. Insemnatate deosebita prezinta fauna cinegetica -reprezentata prin ursul cafeniu,capra neagra, capriorul, risul, cerbul carpatin, mistretul, iepurele etc. iar dintre pasari : cocosul de munte, cocosul de mesteacan, Raurile adapostesc numeroase specii de pesti, printre care pastravul, lostrita(numai in Carpatii Orientali) si lipanul.O mare parte din pasarile si animalele tarii noastre se bucura de ocrotire partiala sau totala.
Printre marile daruri pe care natura le-a oferit pamantului romanesc se afla si cele peste 2000 de izvoare minerale,dintre care multe sunt termale.Puterea tamaduitoare a unora dintre ele este cunoscuta de peste doua milenii, fapt dovedit de descoperirile arheologice de la Baile Herculane, de la Calan sau de la Geoagiu-Bai.
Izvioarele minerale sunt legate de prezenta muntilor vulcanici, de zacamintele de petrol, gaze naturale, sare, precum si existenta faliilor de adancime din zona carpatica. Majoritatea lor provin din apele vadoase care, prin infiltratii, ajung la mari adancimi, de unde revin la suprafata incarcate cu saruri, uneori avand temperaturi ridicate.
Cele mai bogate zone in izvoare minerale si termale se afla de-a lungul Carpatilor si Subcarpatilor,fapt care a dus la dezvoltarea a peste 160 de statiuni in care s-au construit unitati moderne de cazare si tratament, dintre care unele de importanta nationala ( Baile Herculane, Baile Felix, Vatra Dornei, Singeorz-Bai, Borsec, Baile Tusnad, Slanic Moldova, Covasna, Calimanesti, Baile Olanesti etc. ).
Solurile alpine:
Sunt scheletice cu profiluri subtiri si orizonturi slab differentiate, soluri brune acide.
Condiciile climatice de ansamblu:
La latitudinea crii noastre, mi_carea general a maselor de aer atmosferic se produce, in mod obi_nuit; de la vest spre est. Dezvoltarea unor centri barici - adic areale de mic _i de mare presiune atmosferic (numite arii ciclonale _i respectiv arii anticiclonale) - introduce modificri in aceast deplasare _i are ca, urmare aparicia unor fronturi de ploi sau schimbri termice, precum _i modificri ale direcciilor de propagare a curencilor de aer, in raport ins _i cu unii factori locali.


Relieful, in primul rand prin altitudine, in al doilea rand prin orientarea catenelor muntoase, introduce modificri locale destul de insemnate: scderi de temperatur in raport cu inlcimea _i cre_terea cantitativ a precipitaciilor la altitudini mai mari.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }