QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

MAREA BRITANIE - geografieCONDITIILE NATURALE SI CLIMA

Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile raurilor Exe si Tees –roci sedimentare moi, creta, argila, gresie-, trecand apoi la dealuri de creta sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs si South Downs, si munti : Cambrieni, (Snowdon –1085 m), Penini, Grampiani cu varful cel mai inalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zona de campie, cu sol preponderent argilos.
Raurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse.
Clima Angliei este moderata, oceanica, aflata sub influenta Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasa si schimbatoare, datorita campurilor ciclonice de joasa presiune formate in Oceanul Atlantic.Cel mai des intalnit fenomen meteorologic este ceata (smog), care in amestec cu fumul rezultat din poluare a dus la aparitia sintagmei “ceata londoneza”. Cele mai reci luni sunt ianuarie si februarie (+4 0C) iar cele mai calde iulie si august (+16-18 0C). In sud-estul tarii media anuala a precipitatiilor este de 650 mm, iar in vest de 1000 mm.

INSULELE

Parte a Regatului Unit sunt si insulele si grupurile de insule din jurul Marii Britanii, ca Orkney, Shetland, Scilly. Alte insule au adunare legislativa si administratie proprie : Anglesey, Wight, Man, Hebridak.


O TARA INTRE APE

Fiind o insula, Anglia este inconjurata de ape . La vest se afla Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud-sud-est Marea Manecii. Intre Irlanda si Marea Britanie se afla Marea Irlandei. Pana in anii ’90 legaturile dintre Anglia si Europa erau pe cale navala si aeriana. Din mai 1994 se poate face legatura pe cale feroviara cu Franta pe sub Canalul Manecii, prin Eurotunel.


POPULATIA SI ORASELE

Marea Britanie este o tara puternic urbanizata. Peste 90% din populatie traieste in orase iar 30% numai in orasle mari si in suburbiile acestora:
Londra (6 809 000 loc.) ,
Birmingham (2 632 000 loc.) ,
Manchester (2 600 000 loc.) ,
Leeds (2 053 000 loc.) ,
Glasgow (1 700 000 loc.) ,
Liverpool (1 467 000 loc.) ,
Sheffield (1 297 000 loc.) ,
New Castle (1 135 000 loc.) ,
Edinburgh (440 000 loc.) ,
Cardiff (279 000 loc.) ,
Belfast (279 000 loc.).


RESURSELE NATURALE SI ECONOMIA

Marea Britanie se situeaza pe locul 6 intre puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia prima pentru diferite industrii prelucratoare; Faptul ca a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navala a ajutat-o foarte mult in dezvoltarea economica. Raurile cu debite importante au permis constructia hidrocentralelor care asigura energia electrica in Scotia si Tara Galilor.
O alta resursa energetica importanta sunt carbunii, a caror exploatare inca din evul mediu a condus la aparitia revolutiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 in Europa, dupa Rusia si Norvegia) si gaze naturale.
Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalatii moderne . Prin conducte ele sunttransportate spre rafinarii, in porturi, unde se
prelucreaza in intreprinderi petrochimice si transformate in combustibili, ingrasaminte, mase plastice, medicamente, detergenti, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obtine din titei si gaze naturale, iar 8,5 % din carbune. Energia nucleara asigura 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.

Desi in regres, productia anuala de carbune atinge 42 mil. tone.
Tot in regres se afla si pescuitul, din cauza concurentei internationale si a exploatarii nemiloase a acestei resurse de-a lungul timpului. Aceasta activitate este vitala pentru porturi mai mici ca Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn, Fletwood.


O alta resursa naturala este lemnul. Padurile acopera 10% din suprafata tarii, si jumatate din ele sunt proprietatea statului.

INDUSTRIA SI TRANSPORTURILE

INDUSTRIA

Industria prelucratoare asigura ocuparea a 34% din forta de munca si 24% din PIB. Ramurile industriale traditionale ca productia de textile si oteluri cedeaza locul ramurilor producatoare sau utilizatoare de tehnica de varf. Industria constructiilor ocupa un loc important, iar sfera serviciilor se largeste oferind tot mai multe locuri de munca.


TRANSPORTURILE
Anglia dispune de o retea de drumuri cu invelis rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrazi. Pe drumurile publice se desfasoara 90% din transportul de persoane si 82% din cel de marfuri. Reteaua de cai ferate se intinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale si maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Manecii leaga Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49,94 km.


Aeroporturile britanice sunt utilizate annual de peste 90 milioane calatori si pe aici se vehiculeaza 2 milioane tone marfuri anual.


AGRICULTURA

Agricultura se face in zona de campie, pe pamanturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) si East England (la nord de Londra) si pe Campia Fen. In zonele cu clima blanda din vestul tarii se cultiva grau, orz, cartofi si sfecla de zahar.
Zootehnia este o ramura bine reprezentata ; in fermele mari din jurul oraselor se cresc oi, vite, porci si cai.
Forta de munca ocupata in agricultura atinge cam 2% din populatia activa, avand in vedere gradul inalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri. O alta activitate traditionala este pescuitul.
Zona unde se cultiva zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.

Importurile Marii Britanii sunt in general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lana, produse agricole.
Ca materie prima Marea Britanie exporta petrol , cam 2/3 din productia ei; Exporturile produselor finite reprezinta un procent insemnat : produse chimice si petrochimce, masini, aparatura, textile, etc.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }