QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

Fundul oceanic
Unele roci de pe fundul marilor mai putin adanci au varsta de 200 de milioane de ani ,dar geologii considera aceasta parte a fundului ca parte a uscatului.denumirea lui este platforma continentala.
In unele locuri ,ca de exemplu in largul coastelor chiliene latimea acestei platforme este mica,abia ating 2 km,in alte parti este foarte larga .Marea Nordului se intinde pe toata platforma ei continentala,iar in largul coastelor Siberiei,langa Oceanul Inghetat ,platforma continentala se intinde 1200 km in mare.
Cele mai multe platforme continentale in mare au adancimea maxima de 200 de metri .Pe marginea lor exterioara o panta continentala se intinde pana la campia abisala,adica pana la fundul oceanului.


Campiile abisale,plate si uniforme de obicei se intind de regula se intind la o adancime de 4000-5000m sub nivelul marii ,fiind formate din basalt-o roca magmatica-acoperita de straturi de sedimente.Roca magmatica are o suprafata accidentata,aspra,dar sedimentele netezesc treptat peisajul subacvatic.
Sedimentele se formeaza din restul unor plante si animale marine;cele mai multe dintre ele au marimi microscopice,si sunt parte integranta a unor populatii uriase ce plutesc in apa ,populatia denumita plancton.
Multe animale ce formeaza planctonul au carcasa formata din carbonat de calciu ,adica din calcar,si din aceasta cauza majoritatea malurilor oceanice sunt maluri calcaroase.Ce se va intampla cu acest sediment in cateva milioane de ani ,se poate observa pe stancile renumite,de creta,de langa Dover:calcarul acestora au fost sedimentele calcaroase ale unei mari de mult disparate
Campia abisala este divizata de forme geografice specifice,formand astfel alte regiuni pe fundul oceanic.Dorsarele ce se intind pe mijlocul oceanului se formeaza din magma ce erupe din manta si se solidifica,formand roci tinere.In aceste locuri se imbogateste cu materie noua crusta dura a pamantului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }