QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Managementul la dezastre
MANAGEMENTUL LA DEZASTRE


II PROTECTIA POPULATIEI SI A BUNURILOR

MATERIALE PRIN EVACUAREI MANAGEMENTUL LA DEZASTRE


I.1 Generalitati


In Romania ca si in toate tarile lumii, oamenii s-au confruntat si se confrunta cu dezastre care in functie de anumiti factori geografici, meteorologici, dezvoltare a industriei, a cailor rutiere etc. pot fi mai mari sau mai mici si in toate cazurile duc la pierderi materiale si uneori la pierderi umane. In aceasta directie un mare rol il au masurile care se iau pentru a se identifica din timp zonele de risc si apoi de a se intocmi documentatiile respective, care pot fi puse in aplicare, de cei direct raspunzatori si de a reduce in mare masura urmarile acestor dezastre.


I.2 Dezastre naturale si tehnologice specifice Romaniei


Calamitatile cele mai cunoscute din tara noastra sunt:

u   cutremurele de pamant;

u   inundatiile;

u   alunecarile de teren;

u   inzapezirile si avalansele;

u   incendiile de paduri.

u   Catastrofele cele mai cunoscute din tara noastra sunt:

u   accidentele chimice;

u   accidentele rutiere;

u   accidentele barajelor;

u   accidentele nucleare;


I.3 Calamitatile


I.3.1 Cutremurele de pamant

Romania se afla in zona seismica activa, unde intensitatea maxima a cutremurelor poate atinge o valoare de peste 7 0 pe scara Richter (masoara energia eliberata pe o scara 1-10 ).


I.3.2 Inundatiile

Romania este situat intre mari bazine de apa, cum sunt: raurile Somes, Tarnava; Mures, in vest ; Jiul ; Oltul, Dunarea, Argesul, Ialomita, in sud; Siretul si Prutul in est.

Toate raurile, inclusiv fluviul Dunarea, creeaza un real pericol de inundare al localitatilor.


I.3.3 Alunecarile de teren

Cauzele principale ale alunecarilor de teren sunt umiditatea excesiva in anii cu precipitatii ridicate, ridicare nivelului apelor subterane, eroziunea povarnisurilor, taiere ilicita a padurilor, etc.


I.3.4 Inzapezirile si avalansele

Romania are o bogata suprafata cu zona de muntoasa, unii dintre munti atingand inaltimi de 2500 m ; datorita acestui fapt ne confruntam in timpul iernii, cu caderi abundente de zapada si viscole.

Avalansele au o mare forta distructiva si provoaca in zonele pe care le cuprind daune materiale complexelor industriale si hidrotehnice, cailor ferate si soselelor, retelelor electrice si de comunicatii, locuintelor, cabanelor si in unele cazuri produc victime omenesti.


I.3.4 Incendii de padure

In urma unor fenomene naturale ( fulgere, vant puternic, seceta prelungita ), favorizate si de unele neglijente umane, pe teritoriul tarii noastre s-au declansat numeroase incendii de padure, care au dus la distrugerea faunei si florei din zona cuprinsa de incendii.


I.4 Catastrofele
I. 4.1 Accidentele chimice

Pe teritoriul tarii noastre exista o mare cantitate de substante chimice si toxice. Mentionam dintre acestea : acetona, acidul cianhidric, cianurile de sodiu si potasiu, hidrogenul sulfurat, acizii corozivi ( acetic, glacial, azotic, clorhidric, bromhidric, fluorhidric, fosforic, lactic, oxalic, sulfuric, tricloracetic ), amoniacul, anilina, bazele corozive, benzenul, benzina, bromul, compusii cadmiului, clorul, fenolul, fluorurile, iodul, compusii nichelului, nitrobenzenul, monoxidul de carbon, plumbul, tetraclorura de carbon.

Toate aceste Substante Toxice Industriale ( S.T.I.), sub forma lichida, de gaze lichefiate, gaze comprimate, vapori sau la presiune normala, se pot evacua in mediul inconjurator, ca urmare a unei avarii la instalatii, prin deversare, scurgere, esapare etc, raspandindu-se pe teren sau in atmosfera, creand in zonele respective focare chimice, cu urmari grave asupra organismului uman si animal.


I.4.2 Accidentele rutiere, feroviare si aeriene

In aceste accidente cauzele producerii sunt datorate greselilor de circulatie, defectelor care pot aparea la materialul rulant respectiv, iar in ultimul timp actelor de terorism. In toate cazurile, pe langa distrugeri de bunuri materiale, apar ca victime oameni nevinovati, care folosesc cu bune intentii aceste mijloace.


I.4.3 Accidentele barajelor

Cu toate masurile luate in proiectarea si reglarea acestora constructii hidroenergetice, totusi in unele cazuri apar si accidente, care in functie de gravitatea lor, duc la mari inundatii in aval de acestea, producand pagube materiale mari si pierderi de veti omenesti.


I.4.4 Accidentele nucleare

In Romania exista patru zone de risc nuclear :

u   zona Cernavoda

u   zona Koslodui

u   zona Pitesti

u   zona Magurele.


I.4.5 Identificarea si evaluarea zonelor de risc

Analizand pe fiecare dintre calamitatile si catastrofele care pot sa apara pe teritoriul Romaniei, avand la baza datele si urmarile existente, putem sa executam o identificare si o evaluare a acestora, in scopul protectiei populatiei si bunurilor materiale existente in zona respectiva.

Referitor la cutremurele de pamant, in tara noastra studiile efectuate pana in prezent arata ca zona seismica cea mai activa este zona Vrancei si catre aceasta zona sunt indreptate toate masurile de masurare a miscarilor tectonice care apar.

Zonele inundabile din tara noastra sunt bine stabilite de catre organele competente pe aceasta linie. In acest sens, in aval de baraje, in aval de principalele rauri din tara, sunt instalate mijloace de punere in evidenta a cotelor apelor, cat si de instiintare si alarmare pentru avertizarea populatiei de eventualele pericole.

Alunecarile de teren, inzapezirile, avalansele cat si incendiile de padure sunt bine localizate la nivel judetean, municipal, orasenesc si comunal.

Probleme mai deosebite ridica catastrofele si in special cele chimice si nucleare, unde problemele sunt mai complexe si sunt necesare forte si mijloace mai speciale pentru identificare si evaluare.

II PROTECTIA POPULATIEI SI A BUNURILORMATERIALE PRIN EVACUAREII.1 Principii generale


Protectia populatiei si a bunurilor materiale, reprezinta un ansamblu complex de masuri care sa determine diminuarea pierderilor umane si materiale in caz de razboi si dezastre.

Potrivit prevederilor legii protectiei civile, evacuarea se executa pe baza planurilor intocmite in acest scop, in cazul atacurilor aeriene sau dezastrelor.

Pentru conducerea actiunii de evacuare, se constituie, la nivel central, o comisie centrala de evacuare, condusa de Secretarul general al guvernului, iar in teritoriu comisii judetene conduse de unul dintre subprefecti


II.2 Principiile evacuarii


Prin evacuare se urmareste descongestionarea unor localitati prin scoaterea acelei parti din populatie si din bunuri materiale care nu sunt cuprinse in calculul desfasurarii actiunilor de aparare si care prin neevacuare ar spori mult pierderile umane si distrugerile de bunuri materiale.

Evacuarea se executa in localitati care pot sa asigure conditii de supravietuire pe toata durata razboiului a populatiei si de functionare a unitatilor respective.

De regula, evacuarea se executa din:

unele localitati urbane importante ;

localitati aflate in zona de frontiera ;

raioanele probabile de desfasurare a actiunilor de lupta ;

localitati dispuse in zonele de risc nuclear major si chimic sau in aval de constructii hidrotehnice.

Actiunile de evacuare trebuie sa se execute in mod organizat, in afara pericolului de atacuri aeriene sau terestre si in timp oportun.

In caz de dezastre, evacuarea se asigura in afara zonei afectate, in localitati care ofera conditii de cazare, hranire, asistenta medicala etc

II.3 Conducerea evacuarii


Comisiile asigura conducerea evacuarii pe baza planurilor de evacuare intocmite in timp si a deciziilor in acest scop.

Exercitarea actului de conducere de catre membrii comisiei, in raport de atributiile personale, impune desfasurarea urmatoarelor activitati:

instiintarea, alarmarea si protectia populatiei

pregatirea punctelor de adunare, imbarcare, debarcare, primire si repartitie pentru a intra in functie

luarea in evidenta a populatiei si angajatilor care se evacueaza, pastrarea ordinii si indrumarea circulatiei

asigurarea mijloacelor de transport, planificarea si conducerea evacuarii

asigurarea aprovizionarii cu apa, alimente de stricta necesitate si a asistentei sanitare, in punctele de adunare si in timpul transportului

asigurarea legaturilor necesare pentru conducerea evacuarii

organizarea activitatilor in vederea inlaturarii urmelor produse de atacurile aeriene sau terestre.


Organizarea evacuarii se asigura de catre fiecare autoritate administrativa, institutie si agent economic cu sarcini in acest sens ; datele privind evacuarea institutiilor si agentilor economici sunt cuprinse in planurile proprii ale localitatilor .

Pentru cazurile de agresiune armata se intocmesc planuri de evacuare de catre :

autoritatile publice centrale si locale

orasele, comunele, institutiile si agenti economici care au fost aprobati.

Planurile de evacuare ale acestor organe se avizeaza de catre organele de protectie civila de la nivel de judet si se aproba de subprefect. De asemenea, in caz de dezastre, planurile de aparare impotriva dezastrelor se avizeaza si apoi se aproba de subprefect.

La planificarea evacuarii se va tine seama de :

in locul de evacuare a prefecturii se evacueaza si celelalte organisme de interes judetean

pe langa personalul de baza al institutiilor si agentilor economici se evacueaza si membrii lor de familie

se evacueaza copii, batranii, bolnavii si alte categorii de cetateni care nu participa la actiunile de lupta

valorile materiale, culturale, artistice, istorice, tehnice si depozitele sa fie evacuate in spatii in care sa le ofere protectie impotriva degradarii sau distrugerii.


II.4 Asigurarea actiunilor de evacuare


Masuri viabile de asigurare a evacuarii :

executarea recunoasterilor pe itinerariile de evacuare si in localitatile in care urmeaza sa se execute evacuarea, de catre membrii comisiei de evacuare

cercetarea permanenta a itinerariului pe timpul transportului

asigurarea pazei si ordinii precum si a evidentei populatiei in punctele de adunare si imbarcare, precum si in timpul transportului

aprovizionare populatiei in punctele de adunare si pe timpul transportului cu apa, hrana, bunuri, etc

asigurarea asistentei sanitare in punctele de adunare si pe timpul transportului

asigurarea mijloacelor si masurilor de protectie a populatiei impotriva agresiunilor.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }