QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Judetul Constanta (studiu de caz)

Judetul Constanta

1. Judet in extremitatea sud estica a Romaniei, intre Dunare (la V) si Marea Neagra (la E), la granita cu Bulgaria. Relieful predominat este de podis tabular (Pod. Drobogei Centrale si de Sud), sub 200 m altitudine, cu interfluvii largi, brazdate de vai bine individualizate. Relief calcaros in Pod. Drobogei de Sud, evidentiat prin martori de eroziune, pe aliniamentul Harsova-Crucea-Gura Drobogei, chei, doline, pesteri.
2. Clima este temperat continentala, cu veri calduroase si secetoase si ierni reci. Temperatura medie anuala oscileaza in jurul valorii de 11C. Precipitatiile sunt reduse cantitativ, sub 400 mm anual si repartizate neuniform. Vanturile dominante sunt din N si NE.3. Reteaua hidrografica are cursuri scurte, care seaca in anotimpul cald, cu exceptia raurilor Casimcea si Topolog. Exista si numeroase limane fluviatile (Buceag, Garlita, Oltina, Dunareni), fluvio-maritime (Istratia, Nuntasi, Tasaul, Siutghiol) si maritime (Mangalia, Tatlageacu Mare, Techirghiol).
4. Vegetatia si fauna sunt specifice regiunii temperate continentale, cu vegetatie de stepa si unele specii rare.
5. Peisaje puternic antropizate, aflate intr-o continua transformare, datorita asezarii. Interventia omului s-a facut simtita in mai multe directii: agricultura, industrie, cai de comunicatie, turism, etc. Regiune bine populata, cu numeroase orase: Constanta, Basarabi, Cernavoda, Eforie, Harsova, Mangalia, Medgidia, Navodari, Negru Voda, Ovidiu, Techirghiol, si 52 de comune. Are o suprafata de 7 055 km2, care reprezinta 2,97% din suprafata tarii. Populatia este de 760 000 locuitori, din care 72% in mediul urban, cu o densitate de 91, 2 loc/km2.


Conditiile naturale si iesirea la Marea Neagra, au conditionat concentrarea asezarilor, a populatiei. Mediul natural a fost intens modificat mai ales in cadrul oraselor, sau ca urmare a poluarii. Au aparut peisaje agricole in urma defrisarii. Agricultura dispunea, in 1989, de un fond agricol mare (563 899 ha), din care 483 760 ha terenuri arabile. Viticultura are conditii optime de dezvoltare prin podgoriile Murfatlar, Medgidia, Nazarcea, Ostrov, Cochirleni. Livezile formeaza bazine pomicole in arealul localitatilor Medgidia, Basarabi (piersici), Nazarcea (caisi), Cuza Voda, Lipnita, Ostrov (pruni, meri, peri, ciresi, visini).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }