QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Interactiunea dintre economie si mediu
Consideratii generale. Interactiunea dintre economie si mediu


Atingerea de catre societatea umana a unui anumit nivel de dezvoltare a fost posibila datorita existentei suportului material al vietii, cresterii capacitatii omenirii de a exploata acest suport in contextul modificarii continue a relatiilor sociale. De-a lungul istoriei, omenirea a devenit constienta ca mediul este furnizorul bunastarii sale dar si acceptorul efectelor negative ale dezvoltarii economice.Intereseleeconomice ale societatii impun adeseori „sacrificarea ” mediului.Mecanismul economiei de piata si mecanismulde luare a deciziilor pierd adesea din vedere considerentele de mediu, deoarece:
  • Deciziile economice luate in vederea cresterii imediate a eficientei au labaza o strategie pe termen scurt, in timp ce efecteleasupra mediului se manifesta pe termen lung (ex:cresterea productiei presupune consum mai mare de materii prime, cel mai adesea neregenerabile,ceea ce pe termen lung duce la scaderea sau chiar epuizarea resurselor naturale existente)
  • Intre procesele economice si cele de degradare a mediului,scara geografica poate sa difere (ex: poluanii emisi in atmosfera, prin continutul lor in Nox,Sox, in combinatie cu apa,duc la formarea de ploi acide care cad pe pamint in alte zone decit cele in care au fost emisi poluantii, datorita circulatiei paturilor de aer si apei din atmosfera)
  • Rezolvarea la nivel local a uneia sau a mai multor probleme de mediu generate de economie poate avea implicatii la nivel global (ex: constructia canalului Dunare-Marea Neagra, cu efecte benefice pentru sol si agricultura prin posibilitatea aplicarii irigatiilor, a avut ca efect diminuarea cantitatii totale de suspensii transportate de Dunare si depuse in Delta).

Relatia dintre economie si mediu poate fi reprezentata astfel:Supape:           -materii prime -emisii

-spatiu -deseuri

-energie -dereglari fizice

-biodiversitateFig. 1 Relatia dintre economie si mediu


Ca rezultat al nevoii de rezolvare a problemelor de mediu generate de economie, a aparut stiinta economica a mediului .Inca din 1914, Gray, respectiv Hotelling din 1931, au analizat viteza de disparitie a unor resurse inepuizabile, iar in 1920, Arthur Pigou a emis ideea considerarii poluarii ca o externalitate = un cost impus de un agent altei parti, fara a i se plati o compensatie. Ca subiect, economia mediului a aparut in anii 1950-1960 si s-a raspindit mai ales in America de Nord, dar abia in ultimii 20 de ani dezvoltarea economica este reconsiderata prin prisma necesitatii asigurarii protectiei mediului.

Interdependentele dintre structura socio-economica si sistemul mediuli ambiant , dupa V. Platon, poate fi exemplificata astfel (Fig. 2):

Fig.2 Interdependentele dintre structura socio-economica si sistemul mediului ambiant (dupa V. Platon)loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }