QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Ce este Energia Solara ?
Ce este Energia Solara ?

Energia solara este cea mai curata, dar si cea mai inepuizabila dintre toate sursele de caldura cunoscute. Radiatiile solare sunt compuse din caldura, lumina si alte radiatii sunt emise de soare. Radiatiile solare contin o cantitate uriasa de energie si acestea sunt responsabile de toate procesele naturale de pe pamant. Energia solara, desi atat de abundenta, a fost foarte greu sa fie exploatata in mod direct pana acum.


Energia solara poate fi clasificata in doua categorii, termica si luminoasa. Celulele foto-voltaice (PV) folosesc semiconductori care se bazeaza pe convertirea energiei luminoase in curent electric care poate fi folosit imediat, sau sa fie stocat intr-o baterie pentru a fi folosita ulterior. Panourile PV sunt la momentul actual folosite pe intreg mapamondul si sunt multilaterale, pot fi montate foarte usor pe cladiri sau pe orice alte tipuri de structuri. Ele pot oferi o sursa de energie curata, usor de improspatat care poate fi adaugata in asa fel incat sa minimizeze folosirea principala a alimentarii cu energie electrica. In regiunile care sunt lipsite de o alimentare principala cu energie electrica asa cum ar fi, comunitatile izolate, posturile telefonice de urgenta, etc, energia PV poate oferi o alimentare cu energie electrica demna de incredere. Dezavantajul panourilor PV consta in costul lor ridicat si relativ rata scazuta de energie convertita (doar 13-15%). Pe de alta parte caldura soarelui are un nivel mediu de eficienta de 4-5 ori mai mare decat PV, si de asemenea un pret mult mai mic pe unitate de energie produsa.
Energia termala poate fi folosita ca sa incalzeasca in mod pasiv cladiri prin folosirea unor anumite materiale de constructie si un design arhitectural, sau folosita direct la incalzirea apei menajere. In mult regiuni, incalzitoarele solare de apa sunt acum suplimente viabile sau alternative la sistemele de incalzire a apei care folosesc energie electrica sau gaz.


Energia termica obtinuta de la soare poate fi folosita pentru un numar de aplicatii incluzand producerea de apa calda, incalzirea unor spatii si de asemenea chiar pentru racire, facuta prin intermediul tehnologiei de racire prin absortie.

Folosind energia solara si alte forme de energie care se pot reamprospata se va reduce sprijinul dat de produsele petroliere pentru producerea de energie, in asa fel incat se vor reduce emisiile de CO2. Emisiile de CO2 contribuie la incalzirea globala a atmosferei, acesta fiind o depreciere a mediului ambiant careia astazi i se da o deosebita atentie. Media Emisiilor de CO datorate uzului casnic vor fi reduse cu 20% prin instalarea unui Colector solar Apricus.

Colectoarele termice solare care foloseau panouri plate au fost folosite cateva decenii, dar intr-un numar redus, in mod particular in tarile vestice. Si tuburile vidate au fost folosite de asemenea pentru mai mult de 20 de ani, dar erau cu mult mai scumpe decat colectoarele solare plate, erau desigur alese pentru instalatiile de temperaturi inalte sau pentru cei cu posibilitati materiale.


In ultimii ani volumul productiei de tuburi vidate a explodat pur si simplu, rezultand intr-o foarte mare scadere de pret in privinta fabricarii si in privinta costului materialelor. Rezultatul consta in faptul ca acum tuburile vidate costa tot atat de mult ca si colectoarele solare plate, dar cu beneficii. Diferenta consta intr-o izolare superioara a acestor tuburi vidate, ele sunt astfel gandite incat sa devina punctul de reper pentru orice instalatie de captare termala solara de pe intreg globul pamantesc.


Cum este folosita temperatura soarelui pentru a ajuta mediul?

Incalzirea Solara a Apei Reduce Emisiile de CO

Colectoarele solare Apricus reduc in prezent emisiile de CO cu mai mult de 8000 de tone pe an, cu colectoarele instalate in UK, USA, Noua Zeelanda, Germania, Franta, Suedia, Italia, Ungaria, Portugalia, Iordania, Liban, Australia, Canada, Mexic si in multe alte locuri.

(O tona in sistem metric reprezinta 2200 de pounds)

In publicatiile din urma cu cativa ani s-a aflat o imensa cantitate de informatii privitoate la rolul emisiilor de CO Anul 2003 a avut conditii meteorologice extreme si un val de caldura in toata Europa, este o clara evidenta a realitatii acestei probleme, in general referindu-se la „efectul de sera”. Producerea curentului de catre termocentralele care folosesc carbune si de asemenea incalzirea apei folosind gaze naturale, amandoua elimina o foarte mare cantitate de CO in atmosfera, acestea contribuind la fenomenul de distrugere a mediului inconjurator.
Prin folosirea surselor de energie regenerabile asa cum este caldura soarelui, PV Solare, Vantul, Apa si energia geotermala, poate fi redus consumul de titei, aceasta ducand imediat la reducerea emisiilor de CO
. Ca si o medie, fiecare 1kWh de energie electrica produsa de o centrala termoelectrica produce, 1 Kg de CO Producerea de energie electrica folosind gazele naturale sau incalzirea apei produce 450g de CO pentru fiecare kWh de energie electrica produsa.

Intr-o medie totala de emisii de CO
produse de utilizatorii casnici, incalzirea apei are un procent de 30%. Prin instalarea unui incalzitor solar de apa, care va asigura un total de 50-70% din energia necesara incalzirii apei, tu poti reduce emisiile de CO cu mai mult de 20%.


Ce este un tub vidat ?

Tuburile vidate sunt partile componente ale instalatiei care absorb energia necesara incalzirii apei. Ele absorb energia solara convertind-o in caldura pentru a fi folosita in incalzirea apei. Tuburile vidate au fost folosite deja cu ani in urma in Germania, Canada, China si UK. Exista cateva tipuri de tuburi vidate folosite in industria solara. Colectoarele Apricus folosesc cel mai des intalnit „tubul dublu de sticla”. Acest tip de tuburi a fost ales pentru siguranta pe care o ofera, pentru performantele lui si pentru costurile de productie.Fiecare tub vidat consta din toua tuburi de sticla facute dintr-o sticla borosilicat extrem de rezistenta. Tubul exterior este transparent permitand astfel luminii sa patrunda inauntru cu o minima reflectie. Tubul interior este imbracat cu un invelis special (Al-N/Al) care reprezinta un absorbant excelent al radiatiilor solare si care are proprietati minime de reflectie. Partea de sus a celor doua tuburi sunt lipite impreuna si aerul dintre cele doua tuburi este pompat afara in timpul expunerii tuburilor la temperatura inalta. Aceasta „evacuare” a aerului formeaza vidul, care este un factor important in perfromantele tuburilor vidate.

Ce este un vacum ? Asa cum deja stii, daca ai folosit un termos cu balon de sticla in interior, ca vidul este un izolator excelent. Aceast lucru este important deoarece odata ce tuburile vidate absorb radiatiile de la soare si le convertesc in caldura noi nu dorim sa le pierdem.Vidul ne ajuta sa realizam acest lucru. Proprietatile de izolare sunt foarte bune, in timp de in interiorul tubului temperatura poate fi de 150
oC / 304oF, tubul exterior este rece la atingere. Aceasta inseamna ca tububurile vidate de incalzire a apei pot avea o buna performanta chiar atunci cand avara este frig, in timp ce colectoarele plate reusesc cu greu sa evite pierderea de caldura (in timpul unor conditii Delta-T ridicate).

Ca sa poata fi mentinut vidul intre cei doi pereti de sticla este folosit o substanta de bariu (asemanator cu cel in tuburile cinescoape de la televizoare). In timpul fabricarii tuburilor vidate aceasta substanta este expusa la temperatura inalta care va face ca partea de jos a tubului vidat sa fie imbracat intr-un invelis de bariu. Activitatea stratului de bariu este sa absoarba orice CO, CO , N , O , H O and H aparute in tubul vidat in timpul depozitarii si functionarii, aceasta va ajuta la mentinerea vidului. De asemenea invelisul de barium va indica starea vidului din interior. Culoarea argintie a invelisului de bariu se va schimba in culoarea alba in cazul in care vidul s-a pierdut. Aceasta face foarte usoara determinarea situatiei in care un tub nu mai functioneaza in bune conditii. Vezi desenul de mai jos.


Substanta de evacuare este asezata in partea din jos a tubului vidat.

Tubul din stanga = Vidul este prezent
Tubul din dreapta = Tubul nu mai este vidat


Tuburile vidate sunt aliniate in paralel, unghiul de instalare depinde de latitudinea locatiei unde vor fi instalate. In orientarea Nord Sud, tuburile pot in mod pasiv sa preia caldura de la soare in tot timpul zilei. In orientarea Est Vest ele pot prelua caldura soarelui in timpul intregului an.

Eficienta incalzitoarelor de apa vidate depind de un numar de factori, primul ca si importanta este nivelul radiatiilor (insorirea) in regiunea in care este montat. Pentru a sti mai multe despre acest lucru si media valorilor in zona in care locuiesti te rog apasa aici.


Informatii de baza pentru tuburile vidate


Lungimea (nominala)

1500mm /1800mm

Diametrul exterior al tubului

58mm

Diametrul interior al tubului

47mm

Grosimea sticlei

1.6mm

Plaja de expansiune calorica

3.3x10 oC

Material

Borosilicate Glass 3.3

Invelisul absorbtiv

Graded Al-N/Al

Absorbtanta

>92% (AM1.5)

Emitenta

<8% (80oC)

Vid

P<5x10 Pa

Temperatura de stagnare

>200oC

Pierderea de caldura

<0.8W/ ( m2oC )

Puterea maxima

0.8MPa


Ce este un tub de incalzire ?

Expresia de tuburi de incalzire ar putea sa semene a concept nou, dar in mod obisnuit tu le folosesti in fiecare zi chiar fara sa stii. Computerele Laptop adesea folosesc niste tuburi mici ca sa indeparteze caldura de pe CPU, si sistemul de aer conditionat in mod obisnuit foloseste tuburi de caldura pentru a conduce si elimina caldura.

Principiul din spatele functionarii tuburilor de caldura este foarte simplu.
Structura si Principiu

Tubul de incalzire este prevazut cu un spatiu vidat in interior, foarte asemanator cu un tub solar. In acest caz izolatia nu reprezinta un scop in sine, ci mai degraba se doreste o schimbare a parametrilor de temperatura a lichidului interior. In interiorul tubului de incalzire exista o cantitate mica de apa pura si cativa aditivi speciali. La nivelul marii apa fierbe la temperatura de 100oC (212oF), dar pe varful unui munte temperatura de fierbere a apei va fi mai joasa de 100oC (212oF). Acest lucru este dat de diferenta de presiune a aerului.

Fiind bazat pe acest principiu al fierberii apei la o temperatura joasa odata cu scaderea presiunii aerului, prin intermediul tubului de incalzire vidat, putem ajunge la rezultate asemanatoare. Tuburile vidate in colectoarele solare AP   au punctul de fierbere la doar 30oC (86oF). Deci atunci cand tubul vidat de incalzire este incalzit la temperatura de 30oC (86oF) apa se va vaporiza. Acesti vapori se ridica rapid in partea de sus a tubului de incalzire transferand astfel temperatura pe care o are. Dupa ce vaporii si-au cedat temepratura in condensor (in partea superioara a tubului de incalzire), se vor condensa fiind transformati in lichid care va curge in partea inferioara a tubului fiind pregatit pentru a relua procesul.


La temperatura camerei apa formeaza mici particule, foarte asemanatoare cu mercurul care este turnat pe o suprafata plana la temperatura camerei. Atunci cand tubul de incalzire este scuturat, bulele de apa pot fi auzite zanganind in interior. Chiar daca este doar apa, sunetele pe care le scoate sunt asemanatoare unor pise de metal care zanganesc in interior.


Acest fapt explica foarte bine sunetul tuburilor de incalzire. Asadar avem de a face cu un tub de cupru vidat si cu foarte putina apa in interior! Corect, dar pentru a ajunge la aceste rezultate este nevoie de mai mult de 20 de proceduri de fabricatie si de un control al calitatii foarte riguros.

Controlul calitatii


Calitatea materialului si curatirea lui sunt extrem de importante pentru a ajunge la un tub de incalzire de foarte buna calitate. Daca inauntru raman mici impuritati acestea vor afecta performantele tubului. Puritatea cuprului trebui sa fie de asemenea foarte ridicata, continand doar o cantitate insignifianta de oxigen si de alte elemente. Daca cuprul contine foarte mult oxigen sau alte elemente, acestea se vor degaja in interiorul tubului vidat formand o punga de aer in partea superioara a tubului de incalzire. Acest lucru va avea ca efect modificarea punctului cel mai fierbinte al tubului de incalzire (de la capatul condensorului de incalzire) cu mult mai in jos de condensor. Acest fapt va reduce in mod evident performantele dorite, acesta este motivul pentru care este nevoie sa se foloseasca doar cuprul care are un grad de puritate foarte ridicat.


Adesea tuburile de incalzire folosesc un mic fitil sau un sistem capilar pentru a ajuta lichidul sa cirdule, insa pentru tuburile de incalzire folosite in colectoarele solare AP nu trebuie folosit nici un astfel de sistem pentru ca suprafata cuprului este extrem de lucioasa, permitand astfel lichidului sa se intoarca foarte usor in partea inferioara. De asemenea tuburile de incalzire AP nu vor fi instalate orizontal. Tuburile de incalzire pot fi proiectate sa transfere incalzirea intr-un sistem orizontal, dar costurile ar fi cu mult mai ridicate.


Tubul de incalzire folosit in colectoarele solare AP sunt compuse din doua componente din cupru, tija si condensorul. Pentru a ajuta evacuarea, condensorul este alamit de tija. Trebuie notat faptul ca condensorul are un diametru mult mai mare decat tija, aceasta asigurand o suprafata mare de pe care caldura sa fie transferata incalzitorului. Cuprul care se foloseste este un cuprul fara oxigen, acesta asigurand o durata de viata excelenta si o buna performanta.

Fiecare tub de incalzire este testat in privinta performantelor de transfer al incalzirii si expus la temperaturi mai inalte 250oC (482oF) pentru ca sa fie aprobat pentru folosinta. Din aceasta pricina tuburile de incalzire de cupru sunt relativ moi. Tuburile de incalizre care sunt foarte rigide nu au fost expuse la un asfel de test al calitatii foarte riguros. Oferind un control al calitatii atat de strict si un cupru de o calitate foarte ridicata, se asteapta ca viata tubului de incalzire sa fie chiar mai ridicata decat a tubului solar.

Protectia anti-inghet


Chiar daca in tubul de incalzire este vid si punctul de fierbere a fost redus la 25-30oC (86oF), punctul de inghetare a ramas la fel ca cel de la nivelul marii la 0oC (32oF). Pentru ca tubul de incalzire este localizat in tubul vidat de sticla, temperaturile joase din timpul noptii de -10oC (14oF) nu vor duce la inghetarea tubului de incalzire. Daca tubul de incalzire va ingheta odata sau de doua ori tubul acesta de incalzire nu va exploda din cauza elasticitatii cuprului, dar prin repetate inghetari aceasta va cauza umflarea partii de jos a tubului si chiar explodarea lui.


Asadar pentru a proteja tubul de incalzire de acest fenomen, este recomandat ca tubul de incalzire sa fie protejat anti-inghet. Capatul de jos al tubului de incalzire a fost acoperit cu un strat de inox care va intari aceasta parte a tubului, acest lucru va face ca gheata sa nu se dilate inspre laterale ci inspre partea din sus. Aceasta metoda va proteja in mod eficient impotriva distrugerilor cauzate de inghetul repetat in zonele mai reci.


Nu stiu ce grad de insorire, IAM sau absortie are zona ! Viziteaza Glosarul.


Aici este o lista de nume ai catorva termeni pe care tu poti sa-i folosesti atunci cand vizitezi diverse parti ale site-ului. Am incercat sa facem in asa fel incat explicatiile sa fie cat mai usor de inteles, dar in cazul in care totusi ceva iti va fi neclar simte-te liber sa ne contactezi.

A-B-C-D-E-F-G-H-I-P

A

Orificiu: Partea colectorului prin care patrunde lumina. Pentru tuburile vidate aceasta se refera la sectiunea transversala prin tubul exterior de sticla masurand diametrul interior al acestuia, nu cel exterior. (Eg. 0.0548m x 1.72m = 0.094m ). Lungimea tubului vidat este 1.72 m.


Partea de absortie: Partea tubului care absoarbe razele luminii. Pentru tuburile solare aceasta parte este definita ca si o sectiune transversala prin tubul interior de stricla (cu invelis selectiv) se va masura diametrul exterior. (0.047 x 1.72m = 0.08m ). Aceasta valoare este folosita atunci cand se calculeaza valoarea eficientei. Pentru colectoarele tuburilor solare cu panouri reflectorizante, intreaga arie a suprafetei circumferintei a tubului interior, este folosita adeseori pentru atunci cand se calculeaza suprafata de absortie, presupundu-se ca panoul reflectorizant reflecta lumina pe partea interioara a tubului vidat. Colectorul solar AP Apricus nu foloseste panouri reflectorizante, afla informatii despre acest lucru facand click aici.

B

BTU: Standarde pentru Unitatile Termice Britanice. Aceasta este o unitate de masura imperiala  pentru incalzirea suprafetei folosita in Statele Unite si in Marea Britanie. Conversia in unitatile metrice este 1 kWh = 3412Btu, si pentru valoarea ariei suprafetei, , 1kWh/m2/zi = 314Btu/ft2/zi.


C

Colector: Un colector solar nu este chiar un incalzitor de apa solar. Un incalzitor de apa solar este un sistem care poate include un tanc de acumulare, pompa, controler si un panou solar pe post de colector. Un colector solar este o parte a sistemului care absoarbe energia solara si o converteste in caldura. Modelul Apricus AP este separat de tanc si astfel este un colector solar.

Celsius: Unitatea metrica pentru masurarea temperaturii. Se converteste dupa cum urmeaza:

Fahrenheit = (oC x 1.8) + 32
Celsius = (oF - 32)/1.8


Pentru masuratorile Delta-T este nevoie de diferenta relativa de temperatura.

Ex. Delta-T = 7oC porneste pompa, Delta-T 2oC opreste pompa. Cate grade sunt acestea in oF?

Conversia de la Fahrenheit la Celsius este simpla:

Fahrenheit = oC x 1.8
Celsius = oF / 1.8

Top of page

D

Delta-T Controler: Delta-T se refera la diferenta dintre doua temperaturi. Acest termen este folosit adesea in privinta controlerului solar. In acest caz Delta-T este diferenta dintre temperatura colectorului solar si temepratura apei in tancul de acumulare solar. Un controler Delta-T poate fi configurat ca sa porneasca pompa atunci cand diferenta Delta-T depaseste un nivel stabilit (Ex. 7oC / 12.7oF) si va inchide din nou pompa atunci cand diferenta de temperatura coboara sub cealalta valoare setata (Ex. 2oC / 3.6oF). Controlerul va porni pompa atunci cand exista potential de incalzire in instalatie. Un controler poate de asemenea fi folosit pentru a asigura protectia anti-inghet prin recircularea apei calde din tanc prin instalatie atunci cand temperatura instalatieii coboara sub 5oC.


E

Eficienta: Eficienta colectorului solar este in mod uzual exprimata in valori procentuale, sau in grafic de performanta. Atunci cand se evalueaza performantele unui colector  trebuie tinut cont de suprafata de absortie.

Suprafata de absortie a colectoarelor plate este aproape identica cu suprafata lui totala, pe cand suprafata de absortie a tubului vidat este in mod obisnuit jumatate din suprafata sa totala. Atunci cand se compara doua colectoare, trebuie sa se tina cont de mai multi factori nu doar de graficul de performanta. Valoarea IAM are o influenta semnificativa asupra puterii de incalzire actuala in timpul unei zile intregi. Privind doar la valoarea procentuala a eficientei aceasta nu va da o indicatie corecta in privinta puterii de incalzire zilnica.

Eficienta este in mod obisnuit complect testata prin testarea cu teste ca SPF, SRCC si alte teste guvernamentale aprobate. Tm* este valoarea axei x de pe graficul de performanta pentru colectoarele solare.

Tm* este calculat ca:(temperatura apei – temperatura ambianta)/Insorire

Ex. (44oC - 20oC)/800Wati = 0.03


Pentru mai multe informatii privitoare la eficienta te rog apasa aici.


F

Debitul: Este volumul de apa care curge prin instalatie intr-o perioada de timp data. In mod uzual se masoara in volum/minut sau prin volum/ora. 1 Litru/min = 0.264 US Gallon/min.


G

Suprafata totala: Suprafata totala a colectorului incluzand rama, conducte si absorber. Aceasta suprafata este in mod obisnuit folosita atunci cand se face comparatia intre colectoare, dar cea mai buna comparatie este din punct de vedere al pretului Dimensiunea acoperisului in mod obisnuit nu este un factor de limitare pentru instalatia de incalizire solara a apei menajere, deci dimensiunea colectorului nu este in mod real asa de importanta.


H

Tub de incalizire: O tija vidata sau un tub folosit pentru transferul de caldura. Apasa aici pentru mai multe informatii

Top of page

I

Insorire: A nu se confunda cu izolatia. Se refera la cantitatea de lumina solara care cade pe pamant. Apasa aici pentru mai multe informatii.


Izolatie: Proprietatea de a izola impotriva transferului de caldura/frig. Colectoarele solare Apricus AP folosesc vata de sticla comprimata pentru izolarea impotriva pierderilor de caldura. Vata de sticla are excelente proprietati de izolare, este foarte usoara si poate rezista la temperaturi ridicate, ceea ce face ca ea sa fie o alegere ideala pentru colectorul solar. Este facuta din cel putin 80% din sticle vechi si poate fi reciclata ceea ce face ca mediul ambiant sa fie protejat.


Iradiere, Iradiatie: In mod fundamental este la fel ca si insorirea – este explicat mai sus.


Modificatorul Unghiului de Incidenta (IAM): Se refera la schimbarea performantelor in functie de unghiul la care se afla soarele fata de suprafata de schimb de caldura a colectorului. Cand razele soarelui cad perpendicular pe colector (in mod obisnuit in miezul zilei) se noteaza acest unghi cu 0o, si respectiv cu minus sau plus in functie de perioda din zi, dimineata sau dupaamiaza. Colectoarele cu o suprafata de absortie plata, care includ cateva tipuri de tuburi vidate, au eficienta de 100% doar in miezul zilei (0o), in timp de tuburile solare Apricus asigura o eficienta maxima de la mijlocul perioadei de dimineata pana la mijlocul amiezei, adica la aproximativ 40o de axa perpendiculara. Acest fapt rezulta intr-o putere de incalzire stabila pentru cea mai mare parte a zilei.

P

Presiunea: Se refera la presiunea apei din sistem. Conversia pentru cele mai des folosite unitati de masura este: 1 bar = 1.02kg/cm2 = 14.5psi = 100kPa = 0.1Mpa = 10m coloana de apa.


Cat de puternica este radiatia solara (insorirea) in zona mea ?

Ce este insorirea ?

Cantitatea de energie electormagnetica (radiatie solara) care ajunge pe suprafata pamantului. Aceasta inseamna cat de multa lumina solara ajunge pana la noi ?

Ce se stie despre nivelul de insorire util ?

Cunoscand nivelul de insorire a unei regiuni particulare putem determina dimensiunea necesara a unui colector solar. Pentru o zona cu un nivel de insorire scazut va fi nevoie de un colector mai mare decat intr-o alta zona cu un nivel de insorire mai ridicat. Odata ce cunosti nivelul de insorire al regiunii unde locuiesti vei putea calcula corect dimensiunea colectorului si puterea necesara.


Ce unitati de masura se folosesc pentru nivelul de insorire?

Valoarea este exprimata in mod obisnuit prin kWh/m2/zi. Aceasta este cantitatea de energie solara care atinge suprafata pamantului pe un metru patrat intr-o singura zi. Desigur ca aceasta valoare este o medie pentru a tine seama de diferenta dintre lungimea perioadelor de zi din an. Aici sunt date cateva dintre unitatile de masura folsite in lume.

Convertirea bazata pe marimea suprafetei dupa cum urmeaza:

1 kWh/m /zi = 317.1 btu/ft / zi = 3.6MJ/m / zi

Convertirea energiei brute este:

1kWh = 3412 Btu = 3.6MJ = 859.8kcal


Nivelul insoririi din regiunea mea este moderat sau ridicat ?
Urmatoarea scala este un ghid de baza pentru nivelul de insorire. Chiar daca valoarea 5 nu este considerata ca fiind foarte mare in timpul unei luni de vara, ca si medie anuala aceasta valoare este foarte ridicata. Vei putea vedea acest lucru din faptul ca in Australia centrala, care este foarte calda, este un loc insorit, media anuala este 5,89.


Poti compara locatia ta cu urmatoarele doua locatii extreme.
Nivelul anual de insorire:

Australia Centrala = 5,89 kWh/m2/zi – foarte ridicat

Helsinki, Finlanda = 2,41 kWh/m2/zi – foarte scazut


Acum cand stiu nivelul de insorire, cum as putea calcula dimensiunea colectorului meu ? Te rog apasa aici ca sa vizitezi pagina de dimensionare a colectorului.


Apasa pe linkul de mai jos ca sa poti vedea nivelul de insorire pentru regiunea ta.Daca doresti sa sa gasesti nivelul de insorire al zonei tale, te rog viziteaza site-ul NASA de mai jos.

Ai nevoie doar sa afli latitudinea si longituedinea. Este nevoie de o inregistrare gratuita pe site penturu a avea acces.


Suprafata meteorologica NASA si infromatii de setare in functie de Energia Solara.


De ce dimensiune a colectorului am nevoie ?

Atunci cand se determina ce dimensiune a colectorului ai nevoie, trebuie sa tii cont de doi factori, nivelul de insorire si cerintele de energie. Cererea de energie va lua in mod uzual in considererare volumul de apa si nivelul de temperatura cerut. Odata ce stii acesti factori tu poti acum sa dimensionezi colectorul in functie de nevoile care sunt. Un colector mai mare inseamna mai multa apa calda, dar desigur ca va trebui sa iei o decizie sanatoasa din punct de vedere economic. In mod general este intelept sa alegi o dimensiune de 9 care iti va implini cerintele.

Chiar daca poate sa para ciudat ca sa folosesti o valoare de doar 90% din contributia solara din timpul verii, totusi acesta este un lucru intelept. Este normal sa dimensionezi colectorul bazandu-te pe energia necesara de 100% din timpul calduros al verii, la care trebuie sa tii cont si de procentul necesarului in timpul altor luni, cu un consum de apa calda evident mai mic cum ar fi lunile de iarna: necesarul de apa „normal”, in mod particular in timpul verii, s-ar putea adeseori sa nu fie cel „normal” datorita dusurilor mai reci din timpul zilelor foarte calde, si mai ales in situatia in care locuinta va ramane goala pentru una sau doua zile pe saptamana. Datorita acestor motive o valoare tinta este 90% care probabil va avea rezultate suficient de bune pentru a fi capabila sa suplineasca mai mult de 100% din necesarul de apa calda in timpul verii, si de asemenea va duce la evitarea unei incalziri excesive de apa, care poate conduce la pierdere de apa prin supapa de suprapresiune si astfel la o pierdere insemnata de energie.

In cazul in care ai primit un raspuns cu privire la dimensiunea colectorului care este mai mare decat dimensiunea standard, ca si regula generala, selecteaza zona urmatoare inferioara – aceasta va preveni producerea unei cantitati exagerate de incalzire in timpul verii.

* Volumul apei = Acesta reprezinta volumul actual al apei folosita la robinet.

Chiar daca cea mai mare parte din canditatea de apa fierbinte din sistem atinge temperatura de 60oC / 140oF, atunci cand se face baie este folosita in mod normal o temperatura intre valorile 42oC / 107oF si 45oC / 113oF. Asadar 300L de apa calda la robinet va putea insemna doar 220 L de apa fierbinte (la 60oC / 140oF) din tancul de acumulare.


** Ridicarea temperaturii = temperatura obisnuita a apei calde la robinet – media temperaturii apei reci in circuit

Valoarea dorita a temperaturii apei calde trebuie sa fie in mod uzual in jurul valorii de 42oC / 107oF - 45oC / 113oF

Temperatura apei reci fluctueaza in mod uzual cu 10oC / 18oF intre anotimpurile iarna – vara. O verificare a inregistrarilor privind vremea trebuie sa asigure existenta unei medii a temepraturilor apei reci.


In afara celor trei factori cheie folositi in calculele de mai sus, vor trebui luate in considerare si urmatoarele.

1. Traiectoria umbrei anual/zilnic

2. Directia / unghuiul instalatiei (in cazul in care unghiul va fi mai mic cu o idee aceasta va reduce eficienta)

6. Spatiul pentru instalatie (Ai spatiu suficient pentru colector(oare) ?)


Estimarile care au fost facute mai sus reprezinta doar un ghid si se bazeaza pe o medie a performantei din timpul verii de 65%. Informatiile oferite mai sus nu sunt suficiente pentru a dimensiona sistemul tau. Distributorul tau local va trebui sa evalueze cerintele si sa proiecteze un sistem solar de incalzire a apei care sa indeplineasca nevoile tale. Pentru mai multe informatii legate de performanta si de puterea energiei de incalzire te rog apasa aici.


Ce certificate de performanta si calitate a obtinut colectorul solar AP ?

Certificatul Colectorului Solar Apricus AP


Colectorul solar AP a obtinut SPF Elvetian, US SRCC si Certificatul de performanta si calitate al Standardelor Australiene.

Certificatul produsului la Standardele Australiene

(AS2712)


Acest certificat este in special legat de proiectarea si constructia solarului si a pompelor de caldura, incalzitoare de apa, si include o publicatie anuala a calitatii care este revizuita de un sistem de control al calitatii si de managementul fabricii. Acest certificat este cerut pentru colectoarele solare care urmeaza sa fie vandute in magazinele Australiene.

Poti sa incarci in computerul tau un astfel de certificat printr-un click pe pdf logo-ul de mai jos selectand api optiunea „save target as”

Certificatul Standardului Australian AS2712
(Lic No: SMKP20405)


Nu ai instalat Acrobat Reader ? Apasa aici pentru a avea o copie download gratis.

Certificatul SPF al Performantei si Calitatii

SPF este unul dintre centrele principale de testare in Europa pentru colectoarele solare. Testarea este complecta in acord cu cerintele EN 19275, si este o cerinta obligatorie pentru vanzarea produsului in magazinele Europene.

Atat testarea Calitatii si a Performantei ale colectorului solar AP a fost facuta in mod complect. Cele doua rapoarte pot fi descarcate printr-un click pe butonul drept al mouse-ului pe unul dintre link-urile de mai jos si selectarea  optiunii 'save target as'.


Raport SPF de Calitate


Raport SPF de Performanta


Nu ai instalat Acrobat Reader? Apasa aici pentru a avea o copie download gratis.

Certificatul SRCC OG100 pentru Colectorul Solar

SRCC (Evaluarea Solarului si Certificarea Corporatiei) este certificarea de  baza in privinta colectoarelor solare pentru US si Canada. Colectorul Solar AP a fost testat in Canada si Florida si a obtinut Certificatul SRCC. Te rog fa click pe imaginile de mai jos pentru a putea fi vizualizat, sau fa click si selecteaza optiunea 'save target as' pentru download.


SRCC AP-10
Certificat


SRCC AP-20
Certificat


SRCC AP-22
Certificat


SRCC AP-30
Certificat

In imaginea de mai jos este un colector solar AP-20 in timpul testarilor pentru obtinerea certificatului SRCC OG100.Curbele de performanta pentru colectorul solar AP, bazat pe rezultatele testului SPF, sunt prezentate in graficul de mai jos. Pentru mai multe informatii pentru a interpreta informatiile legate de eficienta apasa aici.Rezultatele legate de performante asigurate de aceste teste permit calcularea energiei produse de un colector solar AP in variate conditii de mediu. Valorile puterii incalzirii SPF si SRCC nu iau in considerare efectele performantei IAM. Pentru mai multe informatii legate de performanta si eficienta te rog apasa aici.


Cat de multa energie poate produce un colector solar?

Folosind acest mod de a calcula aceasta energie se poate determina cat de multa energie poate produce un colector solar Apricus AP sau PO in fiecare zi/luna/an. Modul de a utiliza aceasta energei este la indemana ta. Poti incalzi apa pentru dus sau pentru a spala haine, sau pentru a incalzi o cladire. Defapt un sistem integrat poate avea amandoua aceste functii.

De asemenea poti folosi aceste valori ca sa te ajute sa calculezi cat de multa energie reusesti sa economisesti folosind un colector solar Apricus.


Pentru a calcula energia produsa trebuie tinut cont de urmatoarele variabile:


Nivelul de insorire
Inainte ca sa poti calcula energia produsa, trebuie sa stii nivelul de insorire. Aceasta informatie este disponibila pe pagina cu informatii despre insorire. Noteaza-ti nivelul maxim si minim de pe parcursul anului dar si valoarea medie. Atunci cand se evalueaza energia potential obtinuta, trebuie tinut cont de informatia despre media anuala de insorire, si noteaza valoarea anuala a energiei produse.

Energia trebuie exprimata in unitatea de masura kWh/m /zi >>>1 kWh/m /zi = 317.1 Btu/ft /zi


Dimensiunea colectorului – Trebuie introdusa dimensiunea colectorului in functie de suprafata de absortie.

Suprafata de absortie a diverselor tipuri de tuburi sunt urmatoarele:

- 58/1800 = 0.08m pe tub. Deci un Apricus AP cu 20 de tuburi = 1.6m2 suprafata de absortie
- 58/1500 = 0.067m
pe tub


Costul energiei – Introdu costul pe kWh in cursul monetar din zona ta (acesta trebuie convertit din m sau Therms)
1 therm = 29.3kWh = 100,000Btu = 105.5MJ
Gazele naturale reprezinta 39MJ/m
= 10.83 kWh/m
Propan GPL (lichid) = 25.3MJ/L = 7kWh/L
Propan GPL (gaz) = 93.3MJ/m
= 25.9kWh/m

Te rog sa notezi:

- Eficienta maxima a colectorului este realizata atunci cand temperatura ambianta este aceeasi cu temperatura apei. In timpul functionarii normale, acest lucru este de dorit si se intalneste pentru doar o scurta perioada de timp in fiecare zi, si in mod uzual doar atunci cand temperatura ambianta este mare (in timpul verii). Asadar in timpul functionarii normale, colectorul solar nu poate ajunge intotdeauna la un inalt grad de eficienta. Acest fapt este valabil pentru toate tuburile vidate si de asemenea pentru toate colectoarele plane, nu doar pentru colectoarele Apricus. Asadar pentru a avea o imagine cat mai realista, calculele de mai sus sunt bazate pe conditiile „normale” de functionare in care diferenta dintre temperatura ambianta si variatia de temperatura a apei este in jur de 30-40oC.


- Atunci cand se fac comparatii cu alte produse trebuie tinut cont de punctul de mai sus. Nu folosi in mod simplist doar valoarea de varf a eficientei energiei produse, aceasta va produce doar o imagine exagerata. Valorile IAM joaca de asemenea un rol important in determinarea energiei totale produsa de un colector solar. Te rog apasa aici ca sa vezi mai multe informatii pentru a interpreta imaginile IAM.


- Valorile lunare si anuale sunt calculate folosing 28 de zile si 336 de zile aceasta pentru a contabiliza zilele cu o foarte slaba radiatie solara.

- Valorile energiei obtinute sunt aproximari. Valoarea la un moment dat a energiei obtinute si eficienta totala a setemului vor depinde de locul unde este instalata instalatia, clima, izolatie, sistem de configurare si multi alti factori. In zilele ploioase si in zilele foarte intunecoase energia obtinuta va fi foarte mult redusa.

- Energia este produsa sub forma de caldura. In transportul si convertirea acestei energii o parte se va pierde din pricina unor factori cum ar fi conditionarea facuta de aer sau incalzirea centrala, si aceasta pentru ca nici un sistem sau izolatie nu este 100% eficienta.


FAQ


1. Incalzitorul solar de apa este o alternativa viabila comparativ cu gazul sau electricitatea ? 2. Cat timp va fi necesar pentru a-mi recupera investitia ?

3. Colectoarele solare Apricus pot fi folosite in conditii de vreme rece ?

4. Ce se intampla daca se sparge un tub ?
5. Apa se va incalzi intr-o zi innourata ?

6. Pot folosi un colector solar cu sistemul existent de incalzire a apei ?

7. Sunt vizibile colectoarele solare de pe acoperis ?

8. Colectorul solar Apricus poate fi montat pe o suprafata plana ?
9. Cum as putea sa-mi protejez sistemul meu solar in timpul perioadelor cu temperaturi sub zero grade ?

10. Exista riscul de a se aprinde colectorul solar in timpul unei vremi caniculare ?

11. Colectorul solar poate sa incalzeasca apa la o temperatura suficient de ridicata ?

12. Care sunt interventiile in vederea intretinerii necesare colectoarelor solare ?
13. Colectoarele solare Apricus pot fi folosite pentru producerea pe scara larga a apei calde ?

14. Pot sa-mi incalzesc bazinul de inot folosind un colector solar Apricus AP ?

15. Sunt cu mult mai eficiente tuburile colectoare solare decat colectoarele plane ?


16. Care colectoare sunt cele mai bune din punct de vedere al costului ?


17. Care este nivelul de insorire in zona in care locuiesc ?

18. Cum se poate calcula dimensiunea colectorului de care am nevoie ?


19. De unde as putea achizitiona un colector solar Apricus AP ?

1. Incalzitorul solar de apa este o alternativa viabila comparativ cu gazul sau electricitatea ?

Solarul nu trebuie sa fie vazut ca o alternativa pentru gaz sau electricitate, dar poate fi considerat un supliment. Solarul nu poate inlocui nevoia folosirii gazului sau electricitatii in privinta incalzirii chiar daca exista uneori zile putin insorite. Atunci cand se face o medie de peste an, un sistem solar bine dimensionat poate sa asigure 60%-70% din nevoia de apa calda menajera. Este aproape imposibil sa poata fi asigurata o cantitate mai mare de apa calda, oricat de multa caldura ar fi produsa in timpul verii. Sistemul de apa calda poate fi usor automatizat si astfel este asigurata apa calda la diferite niveluri de insorire.


2. Cat timp va fi necesar pentru a-mi recupera investitia ?Colectoarele solare Apricus sunt mult mai disponibile decat multe alte incalzitoare de apa solare. Pentru nevoia de apa calda menajera pentru 4 persoane, pretul unui sistem intreg nu poate fi cu mult mai mare decat un sistem nou electric sau pe gaz. In functie de zona unde este asezata instalatia (nivelul de insorire) si de cantitatea de apa calda folosita in mod curent, cantitetea de electricitate sau gaz economisita va fi diferita. In mod obisnuit intr-o casa cu un consum normal de apa calda menajera se plateste 25% din totalul de electricitate consumat este pentru incalzirea apei, asadar costul total al investitiei va fi recuperat cu aproximatie in 4-5 ani prin reducerea costului curentului electric. In timpul vietii instalatiei incalzitorului de apa solar vei putea face economii considerabile.


3. Colectoarele solare Apricus pot fi folosite in coditii de vreme rece ?

Da. Colectoarele AP pot fi folosite la temperaturi de aproximativ -30oC, chiar daca in astfel de conditii extreme performantele lor sunt in mod considerabil reduse. O putere buna de incalzire poate fi obtinuta si in zilele blande cu temperaturi sub zero grade.


Partea de sus a paginii


4. Ce se intampla daca se sparge un tub ?

In primul rand, tuburile sunt foarte rezistente si nu se sparg usor, dar daca totusi se intampa acest lucru de nedorit, tuburile solare pot fi inlocuite foarte usor. Ele nu sunt foarte scumpe si sunt disponibile la Distribuitorul Apricus local. Colectoarele solare Apricus AP pot functiona si cu cateva tuburi sparte, dar eficienta va fi mult redusa, deci este recomandat ca tuburile sa fie imediat inlocuite.


5. Apa se va incalzi intr-o zi innourata ?

Da. Chiar daca energia necesara incalzirii obtinuta de colecotrul solar este redusa in zilele innourate totusi este capabil sa asigure apa calda. Daca ziua este foarte innourata sau ploua, atunci va fi nevoie sa fie folosit gazul sau electricitatea pentru a mentine apa calda menajera la temperatura dorita. Acest sistem poate fi automatizat si deci nu trebuie sa-ti faci griji in privinta functionarii fara apa calda sau in timpul unei zile ploioase.


6. Pot folosi un colector solar cu sistemul existent de incalzire a apei ?

In mod normal da. Simpla dotare cu robineti permite in mod obisnuit solarului sa fie conectat la sistemul existent de apa rece. In cazul in care tancul de acumulare nu accepta legarea solarului in mod direct atunci va fi necesar un alt tanc de acumulare care sa preancalzeasca apa rece prioritand asftel intrarea in tancul de acumulare.

7. Sunt vizibile colectoarele solare de pe acoperis?

In cazul in care doar colectorul este instalat pe acoperis acesta poate fi usor introdus in conformatia acoperisului. Colectoarele solare Apricus AP sunt foarte subtiri si pot fi usor instalate pe acoperis. De la distanta ele seamana cu ceva care lumineaza si are culoarea cerului. Vei putea verifica cu asociatia locala daca nu exista restrictii atunci cand doresti sa instalezi un colector solar. Apasa aici pentru a vedea o fotografie a instalatiei. 8. Colectorul solar Apricus poate fi montat pe o suprafata plana?

Da ele pot fi montate pe un acoperis plan, sau pe pamant prin folosirea unui suport numit Flat Roof Frame din inox. Colectorul trebuie sa fie instalat la un unghi de minimum o pentru a asigura o functionare optima a conductelor de incalzire.


9. Cum as putea sa-mi protejez sistemul meu solar in timpul perioadelor cu temepraturi sub zero grade ?

Daca ai un sistem care functioneaza intr-o zona cu temperaturi care coboara sub zero grade atunci este nevoie de o protectie anti-inghet. Cel mai simplu mod de a preveni inghetarea instalatiei este sa fie folosit un controler cu posibilitatea de a seta o temperatura scazuta, in acest caz atunci cand temperatura invelisului scade sub temperatura setata (5oC / 40oF), pompa va intra in functiune, incalzint colectorul cu apa preluata din partea de jos a tancului de acumulare. Pompa nu va functiona in mod continuu, doar periodic, frecventa pornirilor va depinde de temperatura exterioara. In zonele extrem de reci, va trebui folosit un circuit inchis care foloseste un amestec de glicol/apa.


Partea de sus a paginii


10. Exista riscul de a se aprinde colectorul solar in timpul unei vremi caniculare ? Nu. Componentele colectoarelor solare AP sunt testate la temperaturi inalte si sunt neinflamabile deci chiar si in timpul unor zile cu o temperatura teribila si cu pompa de recirculare oprita, sistemul nu se va aprinde si nu va genera nici o scanteie. Majoritatea componentelor colectorului solar sunt din inox, aluminiu, sticla si vata de sticla. Invelisul exterior poate fi dotat cu o supapa de evacuare, care va preveni ca invelisul sa atinga temperaturi care sa depaseasca temperatura de oC / 212oF.

11. Colectorul solar poate sa incalzeasca apa la o temperatura suficient de ridicata ?

Da, pe vreme buna un colector solar AP poate sa atinga punctul de fierbere al apei. In mod general aceasta nu este necesar deci sistemul poate fi proiectat ca sa asigure o ridicare a temperaturii apei in jur de 25-30oC (45-54oF) in timpul verii. Dimensionarea unui sistem casnic care poate ridica temperatura apei reci pana la 60oC / 141oF intr-o singura zi nu este logica, deoarece daca apa calda nu este folosita pentru o zi, in urmatoarea zi sistemul va clocoti si va arunca apa afara prin supapa de evacuare. Acestea amandoua inseamna o pierdere de energie si apa! Va rugam sa dimensionati sistemul solar de incalzire a apei in asa fel incat sa asigure o performanta optima si un minim de pierdere de apa. 12. Care sunt interventiile in vederea intretinerii necesare colectoarelor solare ?

In conditiile normale de functionare nu este nevoie de nici un fel de interventii privind intretinerea. Indatoririle se reduc la intretinerea tuburilor curate pentru ca vantul si ploile le acopera cu un strat de praf. S-ar putea ca un tub sa fie spart si va trebui schimbat. Aceasta oricum nu este un lucru costisitor si este o munca foarte usoara. Orice persoana cat de cat indemanateca poate sa instaleze un tub nou (dupa ce este in cunostinta de cauza asupra regulilor privind normele de securitate a muncii). Colectoarele Apricus AP pot functiona si cu cateva tuburi sparte, insa eficienta va scadea in mod simtitor.

13. Colectoarele solare Apricus pot fi folosite pentru producerea pe scara larga a apei calde ?

Da. Colectoarele solare AP pot fi conectate in serie sau in paralel pentru a asigura producerea de apa calda pe scara larga pentru cerinte comerciale cum ar fi scoli, hoteluri, sau cladiri de birouri. In realitate nu esixta limite in privinta dimensiunilor sistemului, oricum colectoarele trebuie instalate in grupuri de nu mai mult de 150 de tuburi (in serie), in alte conditii apa poate sa fiarba.

14. Pot sa-mi incalzesc bazinul de inot folosind un colector solar Apricus AP ?

Colectoarele AP sunt colectoare de inalta temperatura, si sunt ideale pentru statiunile balneare, unde volumul de apa trebuie sa fie mic dar temperatura necesara ridicata. In acelasi mod pentru bazine de inot, volumul de apa este mare dar temperatura apei trebuie ridicata doar cu cateva grade. Costul incalzirii unui bazin de inot folosind tuburile solare (pentru scopuri personale) va fi aproape complect redus. Pentru bazine de inot la scara larga, colectoarele AP sunt suplimente extrem de viabile pentru gaz si electricitate. Sunt cu mult mai eficiente tuburile colectoare solare decat colectoarele plane?

Atunci cand se compara nivelurile de varf ale eficientei ar parea ca exista o mica diferenta intre colectoarele plate si tuburile colectoare. Atunci insa cand se va lua media anuala tuburile colectoare au un avantaj clar. Punctele cheie sunt:


. Datorita formei cilindrice ale tuburilor vidate, tuburile solare sunt capabile sa primeasca lumina soarelui in tot timpul zilei. Colectoarele plate pot asigura o energie maxima doar in miezul zilei atunci cand soarele este perpendicular pe suprafata colectorului. Ca sa inveti mai multe lucruri despre IAM si performante apasa aici.

2. Aerul este evacuat din tubul solar formandu-se asfel vid. Acest fapt reduce conductivitatea si aparitia de pierderi de caldura din interiorul tubului. Ca si rezultat vantul si temperaturile scazute au un efect scazut asupra eficientei tuburilor vidate ale colectorului.

3
. Colectoarele solare Apricus adeseori sunt folosite la temperaturi sub zero grade fara ca sistemul ca sufere vre-o defectiune. Sistemele plate in mod obisnuit reclama instalarea unor sisteme complexe si costisitoare „anti-anghet”.

4. Tuburile vidate sunt puternice, trainice si chiar daca se sparg, ele nu sunt scumpe si sunt simplu de inlocuit. Daca un panou al colectorului plan este distrus, intregul panou trebuie sa fie schimbat.

5. Datorita unei inalte eficiente in privinta absortiei radiatiilor solare chiar si in situatia unor zile innourate, combinat cu excelente proprietati de izolare ale tuburilor solare, tuburile solare pot incalzi apa in tot anul (ramanand necesara suplimentarea cu gaz sau electricitate).

6. Datorita unei serii de avantaje ale tuburilor colectoare vidate fata de colectoarele plane, un colector micut poate fi folosit sa asigure performante asemanatoare in privinta incalzirii. De exemplu, pentru o casa standard cu 4-5 persoane cu un necesar normal vor avea nevoie de un tanc de acumulare de 250-300L de apa. Depinzand de locatia unde te afli, va fi nevoie doar 30 de tuburi pentru a asigura toata vara apa calda necesara si un procent ridicat de apa calda in alte sezoane.

. Colectoarele plate pot obtine o energie pentru incalzire similara cu colectoarele cu tuburi vidate, dar in mod general in timpul vremii bune, cu conditii de insorire. Atunci cand insa se face media pe un an intreg, energia obtinuta pe m net de catre suprafata de absortie a colectoarelor cu tuburi vidate, este intre 25% si 40% mai mare decat a colectoarelor plane.


Partea de sus a paginii


16. Care colectoare sunt cele mai bune din punct de vedere al costului?

Mai degraba decat sa se caute nivelurile maxime de eficienta atunci cand se compara colectoarele solare, costul pe unitate de energie produsa este mult mai logic. De exemplu. Chiar daca colectorul A poate sa fie cu 20% mai eficient decat colectorul B, daca colectorul A este cu 30% mai scump, atunci colectorul B va fi cea mai buna alegere, aceasta petnru ca pretul pe unitatea de energie produsa intr-o zi este mai ieftin. Atunci cand se observa cu gija in timp, pretul pe unitate de energie produsa este mai important de luare in considerare, nu nivelurile de eficienta. In aceasta privinta colectoarele solare AP asigura o valoare deosebita din punct de vedere financiar.

Pentru mai multe informatii in privinta comparatiei performantele colectoarelor te rugam apasa aici.


Care este nivelul de insorire in zona in care locuiesc ?

Apasa aici ca sa inveti mai multe despre insorire, si sa gasesti valorile pentru regiunea in care locuiesti.


18. Cum se poate calcula dimensiunea colectorului de care am nevoie ?

Te rog apasa aici ca sa vizitezi pagina de dimensionare a colectorului.


19. De unde as putea achizitiona un colector solar Apricus AP ?

Colectorul solar Apricus AP este disponibil printr-o retea oficiala de distributie. Apasa aici ca sa gasesti cel mai apropiat distribuitor.


Prezentarea Trasaturilor Principale

Water PressureOpen or Closed LoopPump RequirementsFreeze ProtectionEfficiencyAestheticsCorrosionCostScale FormationLarge Scale ApplicationsMaintenance Aseaza mouse-ul pe una dintre imaginile de mai sus ca sa vezi ce reprezinta fiecare.

Fa un click pe o imagine ca sa vezi explicatiile detaliate.

Water Pressure

Colectorul solar AP este proiectat sa fie folosit la o presiune de pana la 8 bar/116psi. Aceasta inseamna ca sistemul este compatibil cu toate circuitele cu presiuni mai joase, si cu cele mai multe sisteme de apa casnice cu presiuni uzuale. In circuitele inchise sau etanse (cu apa nerecirculata) stocare a apei termale este nevoie neaparat de un vas de expansiune pentru a preveni presiunea care apare in urma dilatarii apei. Trebuie de asemenea sa fie folosita si o supapa de refulare pentru a asigura siguranta instalatiei.


Open or Closed Loop

In zonele unde inghetul nu reprezinta o problema, sunt adesea folosite sistemele deschise. Sistemele deschise sunt de asemenea potrivite si pentru regiunile reci folosite in combinatie cu un Controler Delta-T care incorporeaza o protectie la inghet. Sistemele inchise in mod uzual au incorporat un schimbator de caldura, chiar in tancul de acumulare sau in afara acestuia. Colecotrul solar Apricus este potrivit pentru amandoua sistemele, inchis sau deschis, la orice fel de presiune, incalzirea si inghetul fiind controlate.


Pump Requirements

Colectorul solar AP nu are un tanc de acumulare incorporat, cantitatea de apa aflata in colectorul cu 20 de tuburi este de 510ml/1pint. Este necesara o pompa de recirculare pentru recircularea apei in instalatie si in inapoi spre tancul de acumulare. In mod general  Controler Delta-T este folosit pentru a controla pompa. Un debit de doar 2L/min este suficient pentru cele mai multe instalatii casnice, si in mod obisnuit o pompa de putere mica este suficienta. Pompele de mare putere sunt necesare doar atunci cand sunt conectate in serie cateva colectoare solare sau atunci cand este nevoie de o presiune mai ridicata in sistem. Caderea de presiune la un debit redus este foarte mica, doar 700 Pa @ 3.3L/min pentru o instalatie cu 20 tuburi, si deci nu este un considerent major atunci cand se dimensioneaza pompele.


Frost Protection

Vata minerala presata care infasoara capetele de cupru ale colectorului solar AP, asigura o izolatie excelenta. Tubulatura spre si de la colector este de asemenea susceptibila de inghet, in acest caz protectia traditionala va trebui folosita (controlor de joasa temperatura, sau circuit inchis cu un amestec de glicol/apa). Tuburile solare si conductele de incalzire sunt capabile sa reziste la conditii de extrem de joasa temperatura fara sa se distruga. (apasa aici pentru a obtine mai multe detalii in privinta conductelor de incalzire).


Efficiency

Avatajul tuburilor solare este ca ele izoleaza tubul interior de pierderile de caldura. Aceasta inseamna ca odata ce caldura este absorbita, ea este transferata apei din instalatie, si nu se pierde in mediul inconjurator. Aceasta este diferenta cheie dintre tuburile solare si colectoarele plate: proprietatile de izolatie. Combinat cu un transfer eficient de caldura al conductelor de incalzire, colectorul solar AP poate da o buna incalzire in tot anul. IAM (Modificatorul Unghiului de Incidenta) valoare AP este de asemenea diferita de colectoarele cu absorbante plate. Valoarea IAM pozitiva (>1) inseamna ca actualmente colectorul solar are performante maxime de la miezul diminetii pana la miezul amiezei, rezultand intr-o mult mai stabila incalzire in intreaga perioada a zilei.

Apasa aici ca sa inveti mai multe despre eficienta.


Aesthetics

Atunci cand instalezi un colector solar pe acoperis, modul in care arata este desigur important. Colectorul solar AP este proiectat sa fie un profil scund, care sa stea foarte aproape de suprafata acoperisului. Tuburile sunt negre si deci se potrivesc cu cele mai multe culori de acoperisuri. Instalatia este disponibila in culorile negru, maro inchis, sau pudra argintie de aluminiu, si cu fiecare distantier (R) sau suport in spate (E) diverse modele. Adapostul format din spate al instalatiei permite conductelor sa fie mascate in spatele instalatiei colectorului solar. Prin folosirea distantierelor, doua sau mai multe colectoare solare pot fi conectate unul langa altul fara sa ramana spatiu intre ele. Distantierele fixate la capete sunt preferabile pentru o larga varietate de aplicatii din pricina usurintei conectarii in serie, si in plus reduce caderea de presiune pe conducte. Apasa aici pentru a vedea o fotografie a instalatiei.


Corrosion

Coroziunea este intotdeauna un factor luat in considerare pentru orice sistem care lucreaza cu apa si temperaturi inalte. In conditii climatice calde, apa puternic clorinata poate deveni un puternic agent coroziv. Asadar pentru a avea o rezistenta maxima la coroziune, colectorul solar AP foloseste conducte de cupru si pentru alamirea capului incalzitorului un cupru de o inalta puritate (99.93%). Cuprul asigura o rezistenta excelenta impotriva coroziunii si este folosit de asemenea in instalatiile casnice. Daca sunt folosite lichide corozive in sistem, atunci este puternic recomandat ca instalatia sa fie una inchisa, permitand astfel lichidelor necorozive sa fie folosite in colectorul solar. Daca instalatia lucreaza cu un debit deshis cu apa termala statatoare stocata intr-un tanc, coroziunea si depunerile sunt de asemenea eliminate daca sistemul nu va fi alimentat cu apa proaspata.


Costul ridicat al colectoarelor solare tip tuburi, si defapt a tuturor colectoarelor solare, a reprezentat un obstacol major in castigarea popularitatii si folosirea pe scara larga. Colectorul solar AP este un sistem de inalta calitate care asigura o incalzire excelenta si o functionare demna de incredere. Ca si rezultat al unui proiect iscusit al produsului si costurile de fabricatie scazute, Colectoarele solare AP sunt acum cat se poate de disponibile, asigurand un timp de amortizare a investitiei scazut*.

Contacteaza te rog distributorul local pentru lista de preturi in zona ta.

*Depinzand de factori cum ar fi costul intreg al sistemului, costul energiei si nivelul de insorire.


Scale Formation

Formarea de depuneri este un rezultat intalnit in multe regiuni, acestea in mod gradat blocheaza conductele in mod special in instalatiile de apa calda. In colectorul solar AP, datorita temepraturilor ridicate cu care functioneaza poate sa intervina acest proces de depunere. Daca apa cu care este alimentat sistemul este foarte dura exista doua optiuni principale:

1. Foloseste un sistem magnetic sau electric pentru dedurizarea apei

2. Foloseste un circuit inchis

3. Foloseste apa distilata in sistem. Optiunea 1 poate fi impusa pentru a proteja si restul sistemului.

Un sistem inchis reclama un sistem mult mai complicat si costuri suplimentare. Daca nu exista nici o alta cale de a folosi un sistem inchis pentru a preveni depunerile, atunci este de preferat sa fie folosita o apa adusa din alta parte care are un grad de duritate mai mic. 


Colectoarele solare AP sunt ideale pentru o scara larga de aplicatii privind incalzirea apei, sunt capabile sa fie folosite in hoteluri, aeroporturi, bloc de apartamente si oriunde este nevoie de apa calda si incalzire. Folosirea in domeniul economic cu o scara larga de aplicatii este in mod obisnuit mult mai favorabila decat in domeniul casnic, in loc sa ai o pompa si un tanc de acumulare pentru fiecare colector sau pentru doua colectoare, un singur tanc si o pompa pot fi folosite pentru 50 de colectoare solare. Colectoarele solare AP pot accepta o larga varietate de presiuni, sunt rezistente la coroziune si pot fi instalate in serie si/sau paralel, asfel ca sunt indicate pentru folosire pe scara larga sau pentru aplicatii la scara redusa.


Maintenance

Costurile implicate in repararea sistemelor casnice creste pe zi ce trece, nu atat de mult in ceea ce priveste costurile pieselor de schimb ci datorita costurilor privind interventia unui tehnician calificat. Cu aceste lucruri in minte un colector solar AP este astfel proiectat incat sa aiba o intretinere gratuita, chiar daca din anumite motive un tub solar s-a deteriorat, el poate fi inlocuit repede si usor de catre orice persoana care are minimum de indemanare.


Informatii Tehnice


Specificatii Generale pentru Colectorul Solar AP

Materialul invelisului

Aluminiu (grad 3A21)

Materialul ramei

1.5mm 304 Inox

Materialul capului tubului

99.93% Cupru pur & capatul liber 45% suflat cu argint

Izolatie

Vata de sticla comprimata - K = 0.043W/mK

Aparatoare din cauciuc si inele

Cauciuc silicon grad HTV

Unghiul optim al istalatiei

20-70o Vertical, -5o to +5o Orizontal

Presiunea maxima de functionare

8bar - 116psi

Debitul optim

0.1L/min/tub - 0.026G/min/tub

Date ale Performantei ( SPF)Factorul de conversie: o = 0.717
Coeficient de pierdere: a1 = 1.52, a2 = 0.0085


Specificatii privind Modelul

Model

AP-Demo

AP-10

AP-20

AP-22

AP-30

Lungimea totala (mm / inch)Latimea totala (mm / inch)


Inaltimea totala (mm / inch)

156 / 6.1' (incluzand cadrul de montare pe acoperis)

Suprafata de absortie (m / ft


Capacitatea de lichid (ml / ounces)


Suprafata bruta (m / ft


Greutatea fara lichid (kg / pounds)
Lungimea si latimea nu iclud intrarile si iesirile care ies afara din fiecare capat sau de la spatele cutiei de protectie.


Suprafata de absortie este calculata ca: D x L x N unde:

D = diametrul tubului absorbant, in acest caz 0,047m

L = lungimea expusa a tubului: Pentru 1,8m tuburi aceasta este 1,72m

N = numarul de tuburi (4, 10, 20, 22, 30)

Exemplu: 0,047 x 1,72 x 20 = 1,6 m2suprafata de absortie (1m2 = 10,76ft )


Este calculata simplu ca si lugimea totala (incluzand rama) x latimea totala


Modelele AP sunt denumite dupa cum urmeaza:

AP(Culoatea de acoperire a aparatorii)(Localizarea deschizaturii) – (Numarul de tuburi)

Materialul de acoperire al aparatorii: K=Negru, S=Argintiu

Localizarea deschizaturii: R = Laterale; E = Spate

Numarul de tuburi

Ex: APKR-20 = invelis de protectie negru, deshizatura laterala si 20 de tuburiProiectul colectorului solar AP incoporeaza 6 componente principale:

1. Tub vidat

2. Tija de incalzire de cupru

3. Capul de cupru al tijei

4. Izolatie din vata de sticla

5. Invelisul aparatorii

6. Rama de montare


Tubul vidat si tija de incalzire


Tija de incalzire, zona de transfer de caldura si tubul vidat se afla deasupra zone de absortie si portiunea pe care se face transferul de caldura al colectorului solar. Ele sunt deosebite de alte tuburi vidate cu tija de incalzire. Tuburile vidate Apricus si tija de incalzire nu sunt cuplate impreuna si nici lipite. Acest fapt permite ca cele doua componente sa se miste independent, permitand deformarea constructiei, dilatarea sau contractarea care intervin in timpul zilei intr-un sistem solar. Pentru mai multe informatii despre: tuburile vidate apasa aici,

tija de incalzire apasa aici

Capul de Cupru al tijei

Capetele tijei de incalzire a colectoarelor solare AP sunt proiectate ca sa asigure un transfer excelent de caldura si o rezistenta deosebita la coroziune in timp de este (conectat) simplu in instalatie.
Trasaturile de baza sunt urmatoarele


Locul de montare al tijei de incalzire asigura o cuplare simpla in instalatie in timp ce asigura si un contact strans cu tija de incalzire pentru a fi un optim transfer de caldura. Pentru a asigura un inalt grad de transfer de caldura se aplica pe condensor un unguent conducator de caldura. Suportul de prindere al capului tijei de incalzire ajunge la o temepratura ridicata, condensorul tijei de incalzire se dilata datorita temperaturii la care este supus, in urma acestui lucru, prin intermediul unguentului conducator de caldura, priza dintre capul tijei si suport devine foarte ferma. Acest fapt asigura un transfer excelent de temperatura pe parcursul vietii colectorului solar. Suportul tijei de incalzire este asemeni tijei de incalzire adica, deosebit de durabila si de incredere, aceasta inseamna ca nu este nevoie niciodata ca aceasta sa fie necesar de a fi schimbata chiar daca vreodata va fi schimbat un tub.


Suportul care contine orificiul pentru introducerea capului tijei de incalzire este in asa fel prins de conducta de circulatie pentru apa in vederea incalzirii incat sa asigure un contact foarte bun. In plus de aceasta acest suport este alamit de conducta de incalzire pentru a asigura un contact metalic direct.


„Conturul” conductei de incalzire produce un debit de apa tumultos care sporeste transferul de caldura.


Conductele sunt alamite folosind Ag45CuZn, lasind libera tija alamita, care este potrivita pentru apa potabila si asigura o imbinare puternica si de calitate.


Este disponibila cu puncte de conectare laterale sau in spate pentru intrare/iesire.


Senzorul de temperatura de cupru 8mm ID este montat la amandoua intrarile si la iesire si este alamit direct pe tija de incalzire a apei pentru a avea o masurare cat mai corecta a temperaturii.

Izolatia din vata de sticla

Vata de sticla este un foarte popular material izolator, este folosit in toata lumea pentru izolarea unor instalatii care lucreaza la temperaturi inalte. Vata de sticla este de asemenea neinflamabila, si este o alegere potrivita pentru folosirea la colectoarele solare care lucreaza la temperaturi foarte ridicate. Un avantaj cheie al vatei de sticla este ca poate fi modelata in orice forma. Printr-un proces similar coacerii produselor de panificatie, vata de sticla este „coapta” la temperatura ridicata si mulata sub forma unei caramizi care are in ea facute locasurile pentru conducta de incalzire a apei si pentru tuburile solare. Mai jos este prezentata o imagine in sectiune al partii de sus si de jos al vatei de sticla (conducta de incalzire a apei nu este prezentata).

Vata de sticla este:

- Un excelent izolator K = 0,043 W/mk

- Este neinflamabila (poate rezista la temperaturi pana la 300oC / 572oF)

- Este facuta din 90% sticla reciclate

- Foarte usoara (~70kg/m densitate - 4.36p/ft

Aparatoarea colectorului

Aparatoarea colectorului serveste pentru doua mari scopuri, protejeaza incalzitorul si izolatia de vata de sticla de intemperii, si face colectorul mai atractiv si elegant. Tabla este facuta din aluminiu cu un inalt grad de rezistenta la coroziune si este disponibil in culorile negru mat si argintiu.

Suport de fixare

Colectorul solar AP poate fi instalat pe cele mai multe tipuri de suprafete de acoperisuri, si complect independent de unghiul acoperisului. A fost proiectat un singur suport de fixare pentru toate colectoarele, si kiturile unor rame aditionale sunt potrivite ca sa serveasca celor mai multe instalatii obisnuite. Suportul are diverse componente care-i permit instalarea pe orice suprafata nestandardizata. Apasa aici ca sa incarci in computerul tau un pdf cu schite de suporturi de fixare.


Acesti suporti sunt proiectati ca sa reziste la vanturi de pana la 180km/h / 112mph, oricum punctele de montare trebuie sa fie foarte bune pentru a rezista la fortele mari exercitate de vanturile puternice.

Suportul standard

Pentru asezarea instalatiei pe un acoperis se foloseste suportul de montare standard. Spetezele pe care se aseaza colectorul sunt asigurate de acoperisul de tigla cu curele de prindere suplimentare. Pentru acoperisurile din tabla ondulata sau din carton asfaltat, spetezele de asezare a colectorului pot fi prinse direct in suportul acoperisului cu holsuruburi. Suportul este prevazut si cu distantiere din cauciuc pentru a preveni contactul direct intre acoperisul cu tabla ondulata si suportul din inox. 

Suport pentru acoperisurile cu panta scazuta

Daca panta acoperisului este insuficienta, trebuie folosit un suport pentru acoperisurile cu panta scazuta pentru a mari unghiul de inclinare cu 9-27o. Spetezele de prindere pe acoperis ale suportului sunt prinse de acoperis la fel ca cele de la suportul clasic. Distantierele de inaltare pot fi taiate pentru a reduce unghiul de inclinare al ramei. Distantierele in x sunt necesare pentru rigiditatea laterala a ramei, si pot fi taiate la lungime in functie de speteaza din fata si unchgiul ales.

low pitched roof frame

Componentele suportului


Speteaza de jos*


Spetezele pentru colector*


Spetetzele pentru acoperis


Distantiere de inaltare


Distantiere in x

*Componentele suportului standard

Note: 1) Ramele pentru 22 si 30 de tuburi au trei seturi de picioare si doua seturi de distantiere x.Suport pentru acoperis plat

Pentru instalatii care vor fi montate pe suprafete plane, se va folosi un suport reglabil. Acest suport contine elementele suportului standard, ale suportului pentru acoperisuri cu panta scazuta, dar mai cuprinde cateva brate in plus. Vezi imaginea de mai jos. Distantierele sunt reglabile ca lungime, asigurand asftel reglajul pentru unghiuri de 30-50o. In cazul in care se folosesc unghiuri mici (5-23o) pentru intalatiile de pe acoperis atunci se va recurge la taierea distantierelor pana la dimensiunea dorita.


flat roof frame

Componentele suportului


Speteaza de jos*


Picior circular


Speteze pentru colector*


Brat frontal


Brat diagonal


Picior ajustabil la lungime


Distantiere x

*Componentele suportului standard

Note:
1) Ramele pentru 22 si 30 de tuburi au trei seturi de picioare si doua seturi de distantiere x.
2) Picioarele trebuie sa fie insurubate de pamant/acoperis.


Toate componentele suportului, incluzand suruburile, saibele si piulitele sunt confectionate din inox 304. Incheieturile suportului de fixare sunt partial asamblate, facad astfel instalarea rapida si usoara. Toate piulitele si suruburile (separate de suruburile pentru fixarea picioarelor) sunt deasemenea in ambalaj, si este pusa si o cheie de 14mm pentru strangerea suruburilor. Din nefericire suportul nu poate sa fie facut ca sa indeplineasca toate cerintele astfel incat instalatia sa fie intotdeauna complecta, asadar mici modificari care apar vor trebui facute. Aceste lucruri nu sunt greu de facut si necesita executarea unor gauri suplimentare sau reducerea inaltimii distantierelor. Partea de sus a paginii

Panoul reflectorizant

Spre deosebire de alte colectoare cu tuburi vidate, colectoarele solare AP nu folosesc panouri reflectorizante.

De ce?

Panourile reflectorizante sunt destinate pentru suprafata de absortie a zonei pentru un unmar dat de tuburi solare prin reflectarea luminii pe partea inferioara a tuburilor. Pentru a realiza acest lucru va trebui ca intre tuburi sa fie lasat un spatiu de 90mm pentru a permite luminii sa patrunda printre tuburi pana la panoul reflectorizant. In mod teoretic aceasta va duce la marirea valorii caldurii captate la un numar de tuburi date, in conditii de laborator cu un panou reflectorizant nou si stralucitor. Dar in realitate, in trecerea timpului panoul se murdareste si incepe sa oxideze. In aceste conditii proprietatile de reflectare ale panoului sunt foarte mult scazute, si odata cu ele si performantele avute. Atunci cand beneficiile aduse de panoul reflectorizant scad, suprafata de absortie scade ajungand la cea a 12 – 16 tuburi solare; pentru un sistem solar cu 16 tuburi de 47/1500, care reprezinta doar 0.84m
din suprafata de absortie, si un absorber in proportie de 0,29. (Cand defapt suprafata totala de absortie este de 2,9m

Asadar pentru a asigura o putere de incalzire constanta pentru intreaga viata a colectorului, colectoarele solare AP nu folosesc panouri reflectorizante pentru performanta, in schimb tuburile noastre solare au spatiu intre ele doar 58mm pentru a minimiza pierderile de lumina dintre tuburi. Separat de siguranta data de un excelent absorbant cu aria totala (0,55), acest spatiu, combinat cu curbura suprafetei de absortie a tuburilor, rezulta o valoare IAM care asigura un grad inalt de caldura de la miezul diminetei pana dupaamiaza tarziu.


Panourile reflectorizante de asemenea creaza dificultati prin faptul ca opun o rezistenta mai mare la vant, in mod particular pentru colectoarele solare instalate pe o suprafata plana la un unghi ridicat. Pentru vanturi foarte puternice, folosirea panoului reflectorizant instalat cu colectorul rezulta in suplimentarea rezistentei suportului si marirea numarului de puncte de prindere pe acoperis. Fara panou reflectorizant instalat cu colectorul rezistenta la vant a tuburilor scade din pricina faptului ca ele sunt rotunde si permit aerului sa treaca printre ele. Garantie


Limitele de Garantie ale Colectoarelor Solare AP

Colectoarele solare Ap sunt sprijinite de o garantie comprehensiva de 15/10 an pentru componentele de baza impotriva defectiunilor de fabricatie.

apricus comprehensive product warranty

Tuburile vidate, Tijele de incalzire si invelisul Conductei de incalzire = 10 ani
Suportul de fixare si incalzitorul de apa din cupru = 15 ani


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }