QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Canada
In zonele litorale climatul este temperat- oceanic, dar diferentiat: mai bland pe coasta Pacifica, datorita influentelor ramificatiilor curentului cald Nord-Pacific, si mai aspra pe coasta atlantica, aflata sub influenta curentului rece Labrador.
Apele Canda dispune de o retea hidrografica uriasa. Cursurile de apa se indreapta spre toate cele trei oceane care o limiteaza: Atlantic (Sf Laurentiu), Pacific (Yukon si Columbia), Arctic (MacKenzie, Churchill, Nelson). Fluviul Sf Laurentiu este imp pentru navigatie, langa Marile Lacuri cu oceanul Atlantic. Raurile Canadiene formeaza canioane si cascade (Niagara, Nahanni), ai debite bogate si potential hidroenergetic ridicat.In Canada sunt numeroase lacuri de origine tectono-glaciara sau numai glaciara: Marile Lacuri, de la granita cu SUA, Lacul Sclavilor, Lacul Ursilor, Winnpeq.
Vegetatia naturala este zonata latitudinal:
In nord tundra, saraca in specii (muschi, licheni, arbusti pitici);
Padurea boreala Canadiana cu rasinoase (pin, brad, molid), in nord si foioase (artar, mesteacan, plop, fag, stejar) in sud; in padurile din Muntii Coastei sunt specifici arborii uriasi (bradul Douglas, cedrul rosu);
Preeriile, cu ierburi, transformate in mare parte in terenuri agricole.
Fauna, variata in specii si bogata ca efective, cuprinde:
vulpea polara,
ursul alb
ursul grizzly
cerbul Canadian
Renul
Elanul
Bizonul de padure
Ondatra
Castorul
Pasari
Populatia si asezarile omenesti
Populatia
Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3 loc/km2 . Peste 2/3 din populatie sunt concentrate in sud, pe o fasie lata de 150-200 km, in apropierea granitei cu SUA, intre Oceanele Pacific si Atlantic.
Cele mai mari densitati (15- 25 loc/ km2 ) se inregistreaza in Sud-Est: in regiunea Marilor Lacuri si in valea fluviului Sf Laurentiu.
Populatia Canadei este formata in principal din urmasii colonistiilor albi din secolele trecute, in deosebi de origine Britanica si Franceza, si ai emigrantiilor germani, italieni si ucainieni.
In ansamblu predomina anglo-canadienii cca 45% si franco-canadienii cca 30%, urmati de alti europeni. In numar redus exista amerindieni si eschimosi.
Peste din populatie sunt concentrate in mediul urban. Principalele orase sunt:
Toronto (peste 3000000 loc)
Montreal (aproape 3000000)
Vancouver (peste 1,3000000 loc)
Edmonton
Capitala Otawa (peste 800.000 loc )
Calgary
Quebec
Resurse naturale si economia


Canada este una dintre cele mai bogate tari in resurse de sol si subsol si are o economie dezvoltata si diversificata.
Resursele naturale.
Canada are mai rezerve de minereuri de fier (peste 125 mld de tone, locul 2 pe glob), minereuri neferoase (plumb, zinc), metale pretioase (mai ales aur) si rare (uraniu). Acestora li se adauga zacaminte importante:
carbune
petrol
gaze naturale
Canada are si un fond forestier urias (aproape 400 mil ha), intinse pasuni naturale si terenuri arabile si unu dintre cele mai mari potentiale hidroenergetice de pe glob.
Industria
La sfarsitul secolului al XX-lea, Canada a ajuns unu dintre cei mai mari producatori mondiali de minereuri neferoase (zinc, locul 1, cupru, plumb), minereuri de fier, metale pretioase, gaze naturale. Productia de petrol este in crestere depasind deja 100 mil de tone.
Desi are o productie semnificativa de hidrocarburi, carbuni si uraniu, Canada si-a dezvoltat o puternica industrie hidroenergetica: aproape 2/3 din productia de energie electrica este obtinuta in hidrocentrale.
Industria prelucratoare, diversificata este concentrata in sud-est, zona fluviulu Sf Laurentiu fiind una dintre cele mai puternice axe economice de pe glob, prin centrele:
Montreal
Toronto
Hamilton
Windsor.
O alta concentrare industriala mai importanta se afla in provincia Columbia Britanica, In vest (exploatarea huilei, industriile lemnului, chimica si constructii navale.
Agricultura,specializata in cultura cerealelor si cresterea extensiva a animalelor, este puternic mecanizata. Canada este unu dintre principalii producatori mondiali de cereale (locul 2 la orz si locul 6 la grau) si al doilea exportator mondial.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }