QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Brasov - Municipiul Braşov
Municipiul Brasov


Brasov, capitala judetului, cu o populatie de peste 300 000 de locuitori, este situata in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m). Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii. Existenta sa a fost atestata documentar din 1235 pe o veche constructie dacica si a fost mentionata in documentele teutonilor in 1211-1222.

Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios.

Istoric

Primele descoperiri arheologice de pe teritoriul judetului Brasov atesta prezenta comunitarilor umane in acest spatiu inca din epoca paleolitica si continuand cu epoca bronzului si a fierului. Otomanii si Wietenberg , ultima avand aria de raspandire foarte larga . Urmele culturii Noua - numita asa dupa numele unei suburbii a Brasovului - au fost descoperite pe teritoriul judetului Brasov , fiind identificate asezari cu locuinte mari, cu vetre si cuptoare.

Epoca fierului a marcat stabilirea identitatii triburilor nord-danubiene si trecerea spre o noua etapa a culturii geto-dacice .

In 1271 apare mentionat documentar orasul Brasovsub denumirea de Brasu, pentru ca ulterior sa fie numit Brassov si Brasov (1295) . In 1395 la ordinul lui Sigismund de Luxemburg incepea fortificarea Brasovului . In scurt timp Brasovul a devenit un centru comercial insemnat in sud-estul Transilvaniei .

Brasovul era unul din cele mai dezvoltate orase medievale in care se desfasurau numeroase acte de mestesugarie si negot , masurand aproape 10.000 de locuitori .

Aparitia tiparului in spatiul romanesc la inceputul secolului XVI-lea a dus la aparitia cartilor si a unor tiparituri religioase accelerand dezvoltarea artelor . Primele carti in limba romana au fost tiparite intre anii 1665-1588 de catre Diaconu Coresi in circa 40 de titluri care au circulat pe tot teritoriul tarii .

Arhitectura bisericeasca s-a remarcat prin constructii ca Biserica Neagra , Biserica Bartolomeu din Brasov si bisericile fortificate din zona Prejmer si Homorod s.a.

Prima scoala romaneasca a functionat la Brasov - incepand cu anul 1495 – intr-o cladire din curtea bisericii Sf. Nicolae si a constituit un adevarat focar de cultura .

In 1838 s-a tiparit “Gazeta de Transilvania” si “Foaia pentru minte , inima si literatura” care au promovat idealurile romanilor din Transilvania . In timpul revolutiei pasoptiste Brasovul a ocupat un loc important , populatia participand direct la evenimentele din 1848 . In 1850 a luat nastere primul liceu romanesc iar in 1868 George Baritiu a publicat revista “Transilvania” .

In prezent Brasovul se numara printre cele mai pitoresti regiuni din Transilvania , care beneficiaza de un bogat patrimoniu ce consta in monumente istorice si arhitecturale , fiind si un insemnat centru cultural al tarii si una dintre cele mai cunoscute zone turistice din tara .In centrul vechi al Brasovului se afla unul din cele mai impresionante monumente istorice din tara, care a fost ridicat de catre sasii ardeleni la sfarsitul secolului al XIV-lea. Este vorba despre Biserica Neagra mentionata documentar in 1377. Incendiul din 1689 a produs mari daune, interiorul bisericii fiind afectat in mod special. Refacerile si restaurarile ulterioare au durat circa 100 de ani si au modificat aspectul initial al constructiei. In acea perioada a fost schimbat acoperisul bisericii care are o inaltime de 20 m, interiorul a fost reconstruit iar altarul neogotic a fost realizat in 1866.

Biserica Bartolomeu este cunoscuta ca unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura din Brasov, si a fost ridicata in stil romantic in 1233. Lacasul are un aspect masiv si este inconjurata de un zid de cetate. Una dintre capele mai pastreaza si astazi fragmente din trescele originale.

Bula papala emisa in 1399 amintea de biserica Sf. Nicolae, care a fost ridicata din piatra cu sprijinul voievozilor Vlad Calugarul, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Aron Voda si Mihai Viteazu. Lacasul a fost atestat documentar in anul 1292 si are un patrimoniu ce cuprinde odoare si diverse obiecte bisericesti pastrate din timpul voievozilor Constantin Brancoveanu, Neagoe Basarab, Serban Cantacuzino si Aron Voda.

Casa Sfatului a apartinut initial breslei cojocarilor si a fost atestata documentar in 1426.Intre anii 1525-1528 a fost ridicat turnul inalt de 58 m pentru a servi ca punct de observatie. In prezent cladirea face parte din sectiile Muzeului de Istorie.


Geografie

Asezare Geografica

Situat in zona de sud-est a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Oltului, in interiorul arcului carpatic, judetul Brasov ocupa din punct de vedere fizico-geografic cea mai mare parte a depresiunilor Brasov si Fagaras, fiind cuprins intre 45°23 '13 " - 46°12 '12 " latitudine nordica si 24°6 '11 " longitudine estica.

Intins pe o suprafata de 536309 ha, judetul Brasov reprezinta 2,3 % din suprafata Romaniei.Brasov, capitala judetului, cu o populatie de 311059 de locuitori, este situata in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m).

Relief

Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii Brasovului, la contact cu rama muntoasa, respectiv cu fluxul intern al Carpatilor Orientali.

Regiunea se compune din doua unitati distincte : depresiunea Brasovului si orogenul Carpatilor Orientali, iar la contactul dintre acestea s-au dezvoltat o serie de piemonturi ca urmare a activitatilor factorilor externi, si anume:
• piemontul orasului Brasov
• piemontul Sacele
• culoarul piemontan Rasnov.

Din punct de vedere morfologic se disting trei trepte majore de relief:
treapta muntilor inalti, cu inaltimi de peste 1700m
• muntii Barsei, respectiv masivele Postavarul si Piatra Mare;
• treapta muntilor scunzi cu inaltimi intre 800 si 1700m, in care se incadreaza muntii Intorsura Buzaului, Darstelor, Tampa, Poiana Brasovului, Codlei si Persani;
• treapta depresiunilor, cu inaltimi intre 450 si 700 m altitudine.

Clima

Clima judetului Brasov are un specific temperat-continental caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase. Inversiunile de temperatura nu sunt numeroase; de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se inscriu in valorile extreme. Cantitatea de precipitatii este relativ mai ridicata ca urmare a contrastelor diurne mici.

Temperatura medie multianuala a aerului este de 7,6 C, temperatura maxima absoluta fiind de 37 C in luna august.

Numarul mediu al zilelor de vara este de aproximativ 50 pe an.

Numarul mediu al zilelor de iarna este de aproximativ 50 pe an.

Umiditatea aerului are valori medii anuale de 75%.

Precipitatiile atmosferice au valori de 600-700 mm/an.

Vantul la sol are directii predominante dinspre vest si nord-vest si viteze medii cuprinse intre 1,5 si 3,2 m/s.Cultura si Turism

Obiective turistice:
• Biserica Neagra - (secolele 14 - 15), cea mai mare constructie in stil gotic din Romania, avand cea mai mare orga din Europa. Aici puteti asculta concerte de muzica clasica si preclasica (concertul de Craciun este celebru). In fata bisericii se afla statuia marelui umanist german Johannes Honterus
• Casa Hirscher - Cunoscuta si ca Sala negustorilor, construita in stil renascentist (intre 1539-1545)
• Dupa Ziduri - parte din centura de fortificatie medievala a Brasovului
• Vechea cetatuie a Brasovului - Este o constructie fortificata construita in lemn si piatra, in prezent transformata intr-un restaurant cu totul special
• Turnul Alb si Turnul Negru - Turnul Alb, in forma circulara si Turnul Negru, in forma patrata, puncte-cheie in lantul de aparare a vechiului burg
• Bastionul Tesatorilor - considerat a fi o constructie unica in felul sau in Romania, este cel mai bine pastrat intre cele 7 bastioane ale cetatii din secolul 16. In prezent, aici se afla Muzeul Cetatii Brasov
• Prima Scoala Romaneasca - Gazduieste o sectiune care include diverse expozitii din istoria tipariturii (manuscrise vechi, editii princeps, lucrarile tiparite de Coresi). In aceasta cladire exista, de asemenea, sala de clasa a Primei scoli romanesti din Transilvania
• Muzeul de Arta - cu o colectie extraordinara de opere apartinand unor artisti romani si straini, gazduieste expozitii foarte interesante, printre cele mai recente fiind Dali, Miro, Portretul flamand
• Poarta Schei - dateaza de la inceputul secolului XIX, este construita in stil clasic
• Poarta Ecaterinei - este o adevarata bijuterie arhitecturala si a fost construita in 1559
• Casa Sfatului - dateaza din secolul XV, domina orasul vechi. In prezent este Muzeul de istorie al judetului Brasov, impartit pe patru sectiuni : arheologie, istorie medievala moderna si contemporana
• Biserica Sf. Bartolomeu - este cel mai vechi monument arhitectural al orasului, construit la mijlocul secolului XIII intr-un stil combinat intre gotic si romanic. Pe fatada sudica este un ceas solar.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }