QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Activitati si evenimente


"Targul de fete " de la Muntele Gaina - se desfasoara in jurul datei de 20 iulie .


Transport


Aeroporturi

Internationale : Timisoara

Nationale : Arad , Baia Mare , Cluj , Satu Mare , Sibiu

Cai ferate si drumuri nationale
Locuri de cazare
Brasov : Hoteluri - Aro; Capitol
Poiana Brasov - Hoteluri - Ciucas , Alpin , Sport
Sibiu : Hoteluri - Continental , Imparatul Romanilor , Palace ;
Sighisoara : Hotel Rex ;
Timisoara : Hoteluri - Continental , Doria , International ;


Oradea : Hotel Dacia ;
Cluj : Hoteluri - Transilvania , Victoria , Napoca ;
Sighetul Marmatiei - Hotel Tisa .


In toate regiunile se poate practica turismul rural .
Timisoara o istorie arhitecturala


Cladirile cele mai vechi ale actualului centru istoric al Timisorii au fost construite la inceputul secolului al XVIII -lea , motiv pentru care Timisoara este cunoscuta ca un oras baroc , orasul insa este mult mai vechi dar , cu exceptia unei parti din castelul Huniade , nici structura urbana medievala , nici cladirile dinainte de 1716 nu mai pot fi vazute astazi .Timisoara este situata pe o campie mlastinoasa unde doua rauri , Timis si Bega , inundau periodic teritoriul . Numele orasului provine de la raul Timis care avea o larga retea de mlastini si afluenti . Unii istorici presupun ca o fortareata romana numita Zenobara sau Zambara a existat in aceste locuri . Aceasta ar fi fost mai tarziu cucerita de goti si avari , ultimi dand numele de Bega unuia dintre rauri . Arheologii nu au gasit urmele acestei fortarete si se presupune ca a fost inghitita de mlastini . Totusi , in partea nordica a orasului , urme ale asa zisului " sant de fortareata romana " pot fi vazute , desi nu pot fi foarte corect datate .Dupa retragerea avarilor , aici a aparut un sat roman . In 896 cneazul Glad , care se presupune ca a domnit in aceste locuri a acceptat suveranitatea ungara . In 1010 regiunea Timisorii a fost inclusa in Ungaria . Nu a mai fost gasita nici un document care sa dateze din perioada 1010 - 1204 , cand numele Timisorii a aparut pentru prima oara in documente ca oras , fiind numit "Castrum Timisensis " .

In secolul al XIII- lea Timisoara , capitala districtului si posesoare a unui domeniu feudal , avea o structura bipolara : in primul rand fortareata care avea o forma cvadrilaterala cu o retea aproape rectangulara de strazi si o populatie destul de numeroasa pe o suprafata compacta si in al doilea rand satul care se dezvoltase in mod haotic la nord de fortareata .Intre 13150 - 1323 dezvoltarea orasului a fost favorizata de faptul ca regele Corol Robert d` Anjou s-a stabilit impreuna cu curtea sa rezidenta acolo . Si-a construit un castel , reconstruit in secolul al XVI - lea de Huniade . Castelul a fost complet retransformat dupa asediul din 1849 . Cladirea a fost inca o data transformata in 1910 , folosindu-se stilul romantic . Acum este cea mai veche cladire a orasului , singura care a ramas din perioada medievala .Dupa cucerirea Belgradului in 1521 Timisoara a fost fortificata rapid de arhitecti italieni . Se stie ca cel putin 3 tunuri de poarta au fost transformate in acel timp .Cronicarul turc Mustafa Seldzade a numit Timisoara " o fortareata de invidiat cea mai puternica si cea mai importanta din Transilvania . . Aceasta fortareata puternica este dorita de toti sultanii ".Timisoara a rezistat asediului din 1551 , dar vara urmatoare turcii au cucerit Turnul de Apa , fortand astfel predarea fortaretii .Acest lucru a dus la o schimbare a componentei etnice a orasului .

Musulmanii privilegiati au venit si pe langa mestesuguri si agricultura s-a dezvoltat foarte mult comertul . In a doua parte a secolului XVII - lea orasul a fost impartit in patru districte iar suburbiile in zece cartiere . Casele au fost construite din adobe si acoperite cu tigle de lemn . Stazile au fost pavate cu lemn . Apa potabila provenea din raul Bega (numit din greseala Timis ) care era de asemenea si locul unde erau aruncate gunoaiele . Orasul avea un caracter policentrat , din cauza conditiilor geografice (canale si mlastini ) precum si din necesitati de ordin militar , ca fiecare cartier sa fie fortificat .


Pozitia sa geografica a facut din Timisoara un punct strategic important la inceputul secolului al 18- lea , aceasta in special datorita expansiunii Imperiului austro - ungar . In 1716 , dupa asediului fortaretei de catre printul Eugen de Savoya , orasul a cazut sub dominatie austro - ungara . Garnizoana turceasca si civilii musulmani s-au retras in sudul Dunarii . Dupa pacea de la Passarotwitz (Pazarovac ) din 1718 intregul Banat si alte teritorii aflate anterior sub dominatie turceasca au devenit provincii austro - ungare . Dupa cucerirea Banatului austro - ungarii au inceput un amplu process de colonizare , folosind in special germani catolici din Wurtenberg , Schwaben , Nassau , etc . Clima neprimitoare a dus la o rata crescuta a mortalitatii , multi dintre imigranti murind de malarie la 2 -3 luni de la sosire . De aceea , pentru o vreme , cresterea populatiei a fost asigurata doar din procesul de imigrare . Ca rezultat ponderea germanilor catolici a ajuns la un moment dat la 50 % din totalul populatiei . . Aceasta situatie reprezenta totusi o exceptie , de vreme ce restul regiunii , in ciuda colonizarii , era populat in majoritate de romani . Fiind buni mestesugari , germanii au dezvoltat indrustria si comertul . Datorita nevoii de a asigura conditii bune de viata populatiei colonizatoare autoritatile austro - ungare au inceput o reorganizare a tuturor satelor din Banat , cladind in acelasi timp altele noi . Ca rezultat , regiunea a devenit o retea organizata , ordonata si cu o structura compacta . Cele mai importante realizari teritoriale au tinut de domeniul hidrotehnicii : regularizarea debitelor raurilor si asanarea mlastinilor . Intre 1728 si 1732 cursul raului Bega a fost regularizat , creindu-se un canal navigabil intre Timisoara si cursul inferior . Astfel orasul a fost conectat , prin intermediul raului Tisa si al Dunarii , la reteaua fluviala central europeana , devenind apt sa se faca fata transporturilor massive inainte de aparitia caii ferate . In 1757 inginerul Maximilian Fremaut a proiectat sistemul construit in perioada 1759 -1761 . Pentru a face posibila aceasta realizare taranii localnici au trebuit sa lucreze echivalentul a 3 milioane zile de lucru . Efectul acestor eforturi a fost insa faptul ca din acele vremuri Timisoara a fost ferita de inundatiile raurilor sale .Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }