QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Oscilatii amortizate. Oscilatii intretinute. Rezonanta

Oscilatii amortizate. Oscilatii intretinute. Rezonanta


Intre orice oscilator real si mediul inconjurator exista un transfer de energie, in principal datorita frecarilor. Apar doua situatii:


Figura 4A. Cand frecarea este redusa apare amortizarea oscilatiilor care duce la scaderea in timp a amplitudinii acestora. Cu cat frecarea este mai mare, cu atat

amortizarea are loc mai repede.

Figura 4B. Cand frecarea este foarte mare, sistemul nu mai oscileaza, iar miscarea se numeste aperiodica.


Oscilatiile intretinute sunt oscilatiile efectuate de un sistem oscilator excitat la care pierderile de energie, datorate in principal frecarii, sunt compensate din exterior, continuu sau periodic.

Amplitudinea oscilatiilor intretinute este constanta in timp. Frecventa de oscilatie este egala cu frecventa proprie o excitatorului.

Oscilatiile autointretinute sunt oscilatiile efectuate de un sistem oscilant care prin propria sa miscare comanda transferul de energie necesar intretinerii propriei sale oscilatii.

Exemple: - un copil intr-un leagan intretine singur oscilatiile prin miscari ale picioarelor,

- orologiile vechi au un sistem ancora roata cu dinti care permite transmisia prin socuri a energiei greutatii care coboara, in momentul trecerii oscilatorului prin pozitia de echilibru.

Oscilatiile fortate sunt oscilatiile intretinute intr-un sistem care au frecventa diferita de frecventa proprie de rezonanta a sistemului.

Exemplu: mebrana si bobina unui difuzor au o frecventa proprie de vibratie. Cand bobina este alimentata cu o tensiune alternativa de joasa frecventa, membrana va incepe sa vibreze cu o frecventa impusa de tensiunea excitatoare. Modificand frecventa tensiunii, se va modifica si amplitudinea oscilatiilor fortate. Aceasta devine maxima cand frecventa tensiunii alternative devine egala cu frecventa proprie de vibratie a membranei, fenomen numit rezonanta.
Fenomenul poate fi pus in evidenta cu ajutorul a doua pendule cuplate intre ele, cu lungimi variabile deci frecvente variabile (figura 5). Unul dintre ele, numit excitator, este pus in oscilatie. Prin intermediul cuplajului elastic, apare un transfer de energie catre celalalt pendul, numit rezonator. Se constata ca daca frecventa (pulsatia) sistemului sursa este egala cu frecventa (pulsatia) proprie a sistemului receptor, are loc transferul maxim de energie de la sursa la rezonator.


Figura 5

Transferul de energie de la sistemul sursa (excitator) la cel excitat are loc pentru orice valori ale frecventelor proprii ale sistemelor oscilante. Acest transfer este maxim la rezonanta, atunci cand frecventele sunt egale.


Aplicatiile rezonantei

La pornirea sau oprirea unui motor, frecventa acestuia variaza intre 0 si o valoare de regim. Oscilatiile motorului sunt perturbatoare pentru dispozitivul pe care este montat, de exemplu automobilul. Geamul automobilului deschis intr-o anumita pozitie produce un zgomot puternic la anumite turatii ale motorului datorita fenomenului de rezonanta.


Pentru a evita aparitia rezonantei in astfel situatii se utilizeaza amortizoarele care au rolul de a stinge oscilatiile nedorite. Sisteme de atenuare a vibratiilor sunt prevazute si la cladirile foarte inalte (zgarie-nori).

De asemenea, la trecerea unui vehicul greu peste un pod, se produc oscilatii ale acestuia. Atunci cand frecventa perturbatoare produsa de vehicul se apropie ca valoare de frecventa proprie de oscilatie a podului apare rezonanta si acest fenomen poate produce distrugerea podului. Reglementarile militare prevad traversarea podurilor fara cadenta pentru a preveni intrarea lor in rezonanta si atingerea unor amplitudini mari de oscilatie. Este cunoscuta in istorie ruperea podului de pe raul Maine in 1850 de catre o trupa care mergea in cadenta.

Mareele sunt si ele rezultatul oscilatiilor fortate ale apelor impuse de efectele gravitationale ale Lunei si Soarelui.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }