QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Legea a doua a dinamiciiPlecand de la conctatarile experimentale , cel de-al doilea principiu al dinamicii se enunta astfel: daca o forta actioneaza asupra unui corp liber, ea imprima acestui corp o acceleratie care este proportionala cu forta avand aceeasi si directie si acelasi sens ca si forta. Daca forta ce actioneaza asupra corpului este constanta , si acceleratia determinata de forta va fi constanta, iar corpul se va misca uniform variat. Problema se poate pune si inves si anume, daca un corp in miscareareare o acceleratie, asupra acelui corp actioneaza o forta .
Prin urmare, daca asupra unui corp accioneza fortele F1, F2, F3, . . corpul capata , pe rand, acceleratiile a1, a2, a3, . . de acceasi directie cu fortele. Deoarece acceleratiile sunt prportionale cu fortele , rezulta :F1/a1=F2/a2= . . .=Fn/an (1)
Se constata ca acceleratia capatata de corp depinde nu numai de forta care acctioneza , ci si de o proprietate individuala a corpului respectiv, numita masa (inertia). Masa , ca si miscarea, este o proprietate a materiei si nu trebuie confundata cu notiunea de materie , care este mult mai cuprinzatoare.
Relatia de mai sus se mai poate scrie astfel :

F/a=m sau F=m*a (2)
relatie ce ne poate spune ca daca o forta F inprima unui corp de masa m o acceleatie a, acea forta este egala cu produsul dintre masa corpului si acceleratia imprimata.
Relatia (2) se aplica si pentru cazul cand F=0, adica, daca asupra corpului nu accioneaza nici un fel de forta , corpul nu are acceleratie ,deci ramane in repaus sau se misca cu o miscare rectilinie uniforma. Rezulta deci ca relatia (2) exprima atat primul cat si al doilea principiu al dinamicii, si din acest motiv se numeste si principiul fundamental al dinamicii.


In cazul cand aceeasi forta F actioneaza succesiv asupra mai multor corpuri, de mase m1,m2, m3, . . va imprima acestor corpuri acceleratiile a1, a2, a3, . . ce satisfac relatia :
F=m1*a1=m2*a2= . . . =mn*an (3)
Principiul al doilea al dinamicii se verifica in laborator cu ajutorul planului inclinat . Folosind acelasi corp si luand diferite inclinari ale planului inclinat(forte diferite)se obtin acceleratii diferite , raportul F/a ramanamd constant.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }