QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

Energia

La fel mersul cu masina sau alergatul pe o distanta de 400 de metri. Pe Pamant, Soarele este sursa primordiala de energie. Daca energia exista pretutindeni, daca ea este cauza a foarte multe efecte, a o defini nu este usor. In termeni generali, se numeste energie ceea ce poate produce un lucru mecanic. Vantul invarte paletele unei instalatii eoliene: vantul este in acest caz o sursa de energie mecanica. Rasnitul cafelei cu o rasnitoare conectata la o priza de current presupune utilizarea energiei electrice. Cu ajutorul luminii, plantele produc frunze, flori si fructe: lumina este o sursa de energie radianta. Aceste exemple ne arata ca energia poate exista sub diferite forme: mecanica, electrica, radianta .Transferul de energie
Daca energia nu poate fi definita decat folosind un principiu foarte general al fizici, transferul de energie, adica trecerea energiei dintr-o forma intr-alta, este insa usor de observat si de masurat cu ajutorul instrumentelor de laborator.
O macara care ridica o greutate constituie un exemplu des intalnit de transfer de energie. Pentru a ridica greutatea, se foloseste de un motor: energia chimica a benzinei, este transformata in energie mecanica(miscare) si in caldura(motorul se incalzeste) In acelasi mod un sportiv transforma energia chimica a alimentelor pe care le consuma in energie mecanica(musculara) si caldura.
Energia active si energia latenta
Energia obiectelor in miscare poarta numele de energie cinetica. Daca revenim insa la ex


emplul cu macaraua, atunci cand motorul este oprit iar greutatea ramane suspendata in aer, estunde a disparut energia? Aceasta este inca prezenta, planand in greutatea suspendata.Ea este prezenta sub forma de energie potentiala . Energia potentiala este latenta, “in asteptare” .Cea mai mica modificare poate duce la reaparitia ei sub o forma activa. Daca, de pilda, se taie cablul, greutatea ridicata de macara cade si poate sparge un plafon. In acest caz, fizicianul va spune ca s-a eliberat energia cinetica, sau ca energia potentiala s-a transformat in energie cinetica. De fapt, atat energia potentialacat si energia cinetica sunt doua forme ale aceleiasi energii, energia mecanica.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }