QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

ENERGIA

1. Importanta energiei electrice.

Viata moderna nu poate fi conceputa fara energie electrica. Astfel, cea mai mare parte a descoperirilor din ultimul secol nu ar fi fost realizate daca nu ar fi existat energia electrica. Aceasta e folosita pretutindeni. Presupunand ca, brusc, am fi lipsiti de energie, iata ce s-ar intampla :
- lipsa luminii electrice
- caderea sistemelor informatice
- probleme imense cu transporturile (tramvaie, trenuri, avioane, masini cu sistem de aprindere etc.) ; cele care vor ramane, vor putea fi folosite doar in timpul zilei la capacitate maxima (lipsa luminii pentru faruri)
- un gol imens in domeniul comunicarii (telefoane de orice fel, aparate radio, TV, internet)
Si toate acestea doar la o privire fugara asupra importantei energiei.2. Modalitati de producere a energiei electrice.
Exista numeroase modalitati de producere a energiei. Dintre acestea le amintesc pe cele alternative :
- Energia solara – intens mediatizata ca o sursa de energie nepoluanta si gratuita, aceasta e departe de a furniza suficienta putere electrica.
- Energia eoliana – principalele caracteristici: energie putina, nu e constanta
- Energia mareelor
- Energia geotermala

Cele mai raspandite cai de producere a energiei electrice sunt prin intermediul hirdrocentralelor, termocentralelor si a atomocentralelor.
Cateva date statistice legate de productia de energie electrica :


PRODUCTIA DE ENERGIE ELECTRICA PE TIPURI, SI PE TARI IN ANUL 1993
-milioane kWh-
TARA Total Termo Hirdo Nucleara
Austria 51180 315098 36082 -
Belarus 37600 37582 18 -
Belgia 72259 27639 1156 43456
Franta 462263 51296 72522 338445
Germania 537134 357176 21115 158804
Norvegia 117682 422 117260 -
Polonia 132750 129180 3570 -
Romania 55476 42708 12768 -
Fed. Rusa 1008450 716201 172594 119626


Asa cum se observa din tabel, unele tari se bazeaza aproape exclusiv pe una din cele trei variante. Astfel, in Franta, 73.2% din productia de energie e realizata cu ajutorul atomocentralelor. In Polonia, 97.3% e realizata termic (in termocentrale). In Norvegia, din total, 99.64% e din hidrocentrale. Romania are 76.98% e obtinuta din termocentrale, restul in hidrocentrale (in anul 1994). Centrala atomica de la Cernavoda a fost inchisa din nou in noaptea dinspre 26 spre 27 mai 2001.
In 1997, Canada, Mexic si Statele Unite au globalizat 86% din consumul de energie si 80% din productia de energie din cele doua americi (de sud si de nord). Aproximativ 57% din energia produsa in America e termica (carbuni, petrol, gaze naturale); 25% de hidrocentrale, 16% nucleara iar geotermala si alte surse neconventionale 2%. In 1997 energia generata in America a totalizat circa 1.083 gigawati, aproximativ o treime din totalul mondial.
California conduce intreaga lume prin metodele alternative de producere a energiei prin sursele sale nepoluante: vant, soare si surse geotermale. In 1992, California detinea mai mult de jumatate din energia geotermala obtinuta, peste 80% din energia eoliana si 99% din capacitatea energiei solare obtinute la nivel global. Si totusi, acestea trei impreuna reprezinta mai putin de 6% din energia totala generata de California.


Potential, SUA ar putea indruma lumea in dezvoltarea unor surse noi de energie. Industria de aparare a SUA produce cele mai profesionale produse de inginerie, metale si calculatoare. Aceste cunostinte sunt necesare pentru a beneficia pe deplin de noile surse energetice din lume.


4.Tendinte la nivel mondial (GENI)

Infiintat de catre Peter Meisen, care este si Directorul Executiv al acestui institut, GENI (Global Energy Network Institute) reprezinta un institut la nivel mondial, non-profit ce are ca scop gasirea de solutii pentru problemele enegetice globale.
In acest sens institutul are in vedere realizarea unui proiect la scara mondiala ce presupune conectarea tuturor retelelor de energie deja existente, realizandu-se astfel o retea mondiala. Aceasta s-a constatat a fi prioritatea numarul 1 la nivel planetar, in urma unui studiu efectuat la nivel global. Acest studiu punea urmatoarea intrebare:

Cum facem intreaga lume sa lucreze 100% pentru umanitate, in cel mai scurt timp posibil prin cooperare spontana fara a afecta negativ natura si fara a se creea dezavantaje pentru nimeni?

Acum doua decenii s-a ajuns la concluzia ca o furnizare suficienta de electricitate asigura un standard decent de viata.
Astazi, apeland la sursele de energie ale planetei, nevoile intregii umanitati pot fi indeplinite.
Beneficiile acestui proiect sunt enorme si dovedite. Proiectul cuprinde 190 de natiuni care urmeaza sa coopereze zilnic pentru beneficiul general.
Interconectarea retelelor electrice intre tari si continente va avea un impact pozitiv net imens asupra planetei. Astfel:

• va creste nivelul de trai universal
• va creste comertul, cooperarea si va intari pacea mondiala
• creste eficienta energiei si dezvoltarea sustinuta
• reduce schimbarea climatului datorata folosirii curente de combustibili fosili si a reziduurilor nucleare
• stabilizeaza cresterea populatiei mondiale


Dupa cum spuneau si unii experti internationali,
„O retea globala de energie are un sens enorm” (Al Gore, US Senator);
„O cale vasta si vizionara de a construi pacea” (Walter Hickel, Guvernator Alaska)
„O solutie generala si stiintifica la problemele umanitatii” (Ron Williams, Director Research&Developement la General Motors)
„Cel mai important obiectiv planetar” (Buckminster Fuller, Critical Path)

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }