QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

AUTOINDUCTIA
Pentru a explica fenomenul observat, se poate porni de la constatarea ca la inchiderea si deschiderea circuitului este comun faptul ca intensitatea curentului in circuit variaza : creste de la zero la I la inchiderea circuitului si scade de la I la zero la deschiderea lui.Urmeaza ca si campul magnetic produs de curentul electric din circuit este variabil in aceste situatii : creste la inchiderea circuitului si scade la deschiderea lui. Fluxul magnetic prin suprafata circuitului, produs chiar de curentul prin circuit, este variabil. Rezulta ca fenomenul observat este un caz particular al fenomenului de inductie electromagnetica, la care circuitul inductor este in acelasi timp si circuit indus, si de aceea a primit numele de autoinductie. Fenomenul trebuie sa apara ori de cate ori fluxul magnetic propriu ce strabate un circuit este variabil, deci nu numai la inchiderea sau deschiderea circuitului, ci la orice variatie a intensitatii curentului de circuit.
Autoinductia este fenomenul de inductie electromagnetica produs intr-un circuit datorita variatiei intensitatii curentului din acel circuit.

Sensul t. e.m. autoinduse poate fi gasit cu ajutorul regulii lui Lenz. Astfel, la inchiderea circuitului sau la o crestere a curentului in circuit, t.e.m. de autoinductie trebuie sa se opuna cresterii intensitatii curentului inductor, iar la scaderea intensitatii sau la deschiderea circuitului t.e.m. de autoinductie trebuie sa se opuna scaderii intensitatii curentului inductor. In cazul primului experiment, conform regulii lui Lenz, campul magnetic indus trebuie sa fie de sens opus celui inductor si contribuie la slabirea lui. In cazul experimentului 2, t.e.m. de autoinductie da nastere unui curent indus suplimentar, de acelasi sens cu cel inductor, datorita caruia becul lumineaza si dupa deconectarea sursei. Deoarece t.e.m. de autoinductie depinde numai de variatia fluxului magnetic inductor, ea poate depasi t.e.m. a sursei din circuit, ceea ce se constata experimental prin aprinderea becului dupa deconectarea sursei, cand el este in circuit doar cu bobina.Inductia magnetica este direct proportionala cu intensitatea curentului generator de camp magnetic : B EMBED Equation.3 I.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }