QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

MareeleCum se produc mareele. In diferite parti ale globului , de doua ori pe zi apele marii se inalta si ca un fluviu care se revarsa , acopera plaja marii .Acesta este fluxul .
Tot de doua ori pe zi apele se retrag , lasand in urma lor o plaja umeda , cu baltoace din loc in loc si cu diferite animale marine (crustacee , pesti , scoici ) , pe care oamenii le aduna in graba . Acesta este refluxul .
Fluxul si refluxul poarta impreuna numele de maree .
Explicarea mareelor . Observarea atenta a mareelor arata urmatoarele fapte : - Mareele intarzie de la o zi la alta cu 50 de minute.


- In timp de 24 de ore si 50 de minute , la un meridian se produc doua fluxuri si doua refluxuri .
- In decursul unei luni , fluxul are in doua randuri intensitatea maxima (la interval de 15 zile ) si in doua randuri intensitatea minima . Fluxul cel mai puternic este la luna noua si la luna plina , iar cel mai slab la patrarul intai si patrarul al doilea al lunii
Observatiile de mai sus au permis sa se dea mareelor o explicatie stiintifica :Apa marii este atrasa de un corp cosmic . Ea se ridica mai usor decat uscatul , moleculele apei avand o coeziune mai mica .Periodicitatea mareelor indica o legatura cu un corp cosmic care are o miscare lunara . Acest corp este Luna , cu miscarea sa de revolutie in jurul Pamantului in timp de o luna . Ea este aceea care trece la meridian , cu o intarziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezulta in mod logic ca Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocand fluxul .
Explicatia aceasta nu este insa completa . Ea nu poate justifica de ce se produc doua maree de zi si de ce fluxul isi schimba intensitatea de la o zi la alta , ajungand la doua maxime pe luna .
Adevarata explicatie a fost data de marele fizician Isaac Newton , descoperitorul legii gravitatiei universale : mareele sunt provocate de atractia comuna a Lunii si a Soarelui . Ele infrang , intr - o oarecare masura , atractia permanenta pe care o exercita Pamantul asupra apei si provoaca fluxul , atragand apa oceanelor si a marilor .
Dar Luna trece prin dreptul meridianului locului o data in 24 de ore si 50 de minute . Ar insemna sa se produca un singur flux pe zi . In realitate se produc doua fluxuri si doua refluxuri . Explicatia este urmatoarea - sa presupunem , simplificand lucrurile , ca globul pamantesc este acoperit peste tot cu apa oceanica . Luna atrage apele din dreptul meridianului pe deasupra caruia trece si se formeaza fluxul .In acelasi timp , apele din lungul meridianului opus au si ele un flux , insa ceva mai mic . Acesta este datorat fortei centrifuge provocate de miscarea de rotatie . Ea actioneaza in acest moment mai cu putere decat de obicei intrecand forta de gravitatie a Pamantului , deoarece aceasta a fost slabita de atractia exercitata de Luna asupra Pamantului .
In vremea aceasta , apele aflate in spatiul dintre cele doua fluxuri se retrag si astfel se formeaza refluxul .

In momentul in care Luna , in miscarea ei aparenta , ajunge la meridianul opus , se produce al doilea flux ,care se resimte in acelasi timp si la meridianul considerat la inceput .
Iata de ce se produc doua maree intr - o zi , exact la 24 de ore si 50 de minute .deplasarea fluxului , meridian dupa meridian , da impresia a doua valuri opuse , care fac zilnic inconjurul globului .
Influenta atractiei Soarelui . Daca ar actiona numai Luna asupra Pamantului , mareele ar avea mereu aceeasi intensitate . Se stie insa ca intensitatea mareelor creste de la o zi la alta si ca apoi descreste . Acesta se datoreaza interventiei atractiei Soarelui , care mareste sau micsoreaza puterea de atractie a Lunii in raport de pozitia pe care Luna si Soarele o au fata de Pamant .
Newton a aratat ca doua corpuri ceresti se atrag proportional cu masa lor si invers proportional cu patratul distantei care le separa .
Luna , care reprezinta abia 1/81 din masa Pamantului , are o putere de atractie de 2,2 ori mai mare decat a Soarelui , desi aceasta are o masa de 333000 de ori mai mare decat aceea a planetei noastre . Acest fapt se datoreaza distantei la care se gasesc cele doua corpuri ceresti fata de Pamant - Luna se afla la o departare echivalenta cu 30 de diametre terestre , in timp ce Soarele se gaseste la o distanta egala cu 12000 de diametre terestre . Deci Soarele , desi este mai mare , exercita o putere de atractie mai mica decat Luna . Cand Soarele si Luna se gasesc pe aceeasi linie cu Pamantul , la luna noua si la luna plina , fluxul are puterea cea mai mare , deoarece fortei de atractie a Lunii i se adauga si cea a Soarelui .
La primul si la ultimul patrar , atractia Soarelui este contrara atractiei lunare , pe care o slabeste , fapt pentru care fluxul are inaltimea cea mai mica .
Influente geografice asupra mareelor .Fluxul nu se produce exact in momentul trecerii la meridian a Lunii , ci are intarzieri remarcabile -2 ore la Londra si 4 ore la Hamburg -.Acest fapt se datoreaza reliefului submarin , articulatiei tarmurilor , valurilor , care toate pun piedici apei aflate in miscare . Cele mai mari intarzieri au loc in golfuri si marile litorale . Cunoasterea timpului cand se produc mareele in porturi este de un mare interes practic . Navigatorii folosesc tabele speciale cu timpurile porturilor , in care sunt inscrise orele in care se produc fluxul si refluxul , in asigurarii navigatiei .

Teoretic , fluxul se poate inalta la maximum 90 de centimetri . In realitate sunt locuri pe glob unde amplitudinea mareelor ajunge la 19 , 69 m ( in Baia Fundy din noua Scotie , de pe tarmul estic al Americii de Nord ) si la 18 m (la Port Gallegos , in Patagonia ) . In europa , cel mai inalt flux se produce in Marea Manecii -15 m .
In largul oceanului , fluxul nu trece de 0,5-1 m inaltime .In marile inchise , aptitudinea mareelor este mica - 14 cm in Marea Baltica , 13 cm in Marea Neagra .Gurile fluviilor mari care se revarsa in oceane se comporta ca si marile larg deschise . Fluxul navaleste pe gura fluviului si -intoarce apele pe mari distante - 700 km in fluviul Sf. Laurentiu , 1400 km in fluviul Amazon . Inaltimea fluxului ajunge la 4 - 4,5 metri pe Amazon , 4 - 9 metri pe Sf Laurentiu , 2metri pe Sena . Fenomenul poarta diferite denumiri locale - Pororoca - la Amazon , Bora la Gange si Mascaret pe Sena .
Importanta mareelor . Mareele au o actiune puternica asupra scoartei terestre . Ele modeleaza tarmurile si largesc gurile fluviilor , dand nastere la estuare . Rup parti din ghetarii continentali , formand icebergurile . Curata porturile si cara aluviunile , insanatosind locurile unde apele stagnate provoaca boli . Importanta lor deosebita este legata insa de navigatie . Fluxul inlesneste patrunderea marilor vapoare pe fluvii , favorizand dezvoltarea unor porturi . De asemenea , forta energetica a mareelor poate fi captata in uzine producatoare de electricitate . Sunt in constructie doua astfel de uzine - una in Rusia si alta in Franta .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }