QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate fizica

A doua lege a termodinamicii

INTRODUCERE

Cu toate ca problema dezbatuta in aceasta lucrare de cercetare nu este pur teologica, totusi este o problema care merita sa fie tratata pentru ca ea tine de acceptarea sau respectiv lepadarea persoanei lui Dumnezeu ca si Creator.
In mod aparent legea a doua a termodinamicii nu pare sa aiba de a face cu teologia sau cu creationismul. Dar, s-a constatat ca aceasta lege este legea cea mai bine confirmata si mai universal valabila dintre toate legile din fizica, din ea reiesind printr-o analizare aprofundata, ca Universul tinde din ce in ce mai mult spre dezordine, aceasta constatare daramand cu usurinta teoria evolutionismului.Scopul acestei lucrari este tocmai sa demonstreze ca legea a doua a termodinamicii este “mana in mana”cu modelul creationist, care sustine ca toate lucrurile au luat fiinta datorita unei Inteligente, datorita fortei creatoare a lui Dumnezeu, dar din cauza pacatului totul merge spre degenerare.
Ca sa avem o imagine de ansamblu a termodinamicii trebuie sa stim urmatoarele lucruri:
1. Termodinamica este partea fizicii al carei obiect de studiu il constituie starile de echilibru ale sistemelor fizico-chimice si proprietatile generale ale proceselor care conduc la aceste stari, procese in care pot interveni fenomene termice.
Continutul termodinamicii este construit pe cale deductiva, pornind de la trei principii:
a. Intr-un sistem izolat de corpuri (fara legatura cu exteriorul) energia se conserva;
b. Trecerea caldurii de la un corp cu o anumita temperatura la un corp cu o temperatura inferioara este un proces ireversibil;
c. Entropia oricarui sistem tinde catre o valoare finita cand temperatura lui tinde catre 0 (nu se poate atinge temperatura 0 absolut, adica -273 grade Celsius, considerata cea mai joasa temperatura).
Vom intalni foarte des in acest studiu conceptul de entropie. Entropia este o marime fizica ce masoara gradul de dezorganizare al moleculelor in timpul unui proces natural.
Vom mai observa ca legea a doua nu este prin excelenta o lege fizica ci ea se aplica la toate procesele naturale care au loc in Univers, dar ne vom limita numai la efectele ei in cadrul planetei noastre.
In aceasta lucrare de cercetare se pleaca de la presupozitia ca cititorul nu este familiarizat cu aceasta problema destul de putin discutata, de aceea abordarea va fi cit mai comprehensibila.
I. ANALIZAREA LEGII A DOUA SI A EFECTELOR EI
A. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere fizic

1. Legea a doua si entropia. Dupa cum am vazut in introducere, legea a doua spune ca “trecerea caldurii de la un corp cu o temperatura data la un corp cu o temperatura mai mica este un proces ireversibil”. In majoritatea formularilor legii a doua se specifica faptul ca in cadrul acestui fenomen de transfer de energie entropia totdeauna creste. Entropia este o marime fizica ce caracterizeaza gradul de dezordine al miscarii moleculelor. Problema ireversibilitatii proceselor naturale si a cresterii entropiei o vom dezbate mai pe larg in capitolele urmatoare.
2.Perpetuum mobile
O consecinta a legii a doua o constituie imposibilitatea de a construi un perpetuum mobile (mecanism care functioneaza singur pe baza transferului de caldura, fara ajutorul unor forte exterioare), unul din motive fiind frecarea cu aerul. Ideea construirii unui perpetuunm mobile i-a fascinat pe foarte multi oameni. Au fost sute si sute de incercari de a construi asemenea mecanisme.Dar toate au fost facute in zadar pentru ca in cele din urma s-a constatat, conform legii a doua, ca este imposibil de a construi un perpetuum mobile. In ciuda acestui fapt s-au ridicat multi escroci care au incercat sa duca lumea in eroare si in dreptul multora mai creduli au reusit. Chiar Newton, marele fizician, a fost pe punctul de a crede posibila aceasta inventie, pe atunci necunoscandu-se imposibilitatea construirii ei.
Vom constata mai departe ca aceasta imposibilitate a construirii unui perpetuum mobile se generalizeaza si la procesul mentinerii vietii fara ajutorul unor factori exteriori.B. Privire de ansamblu asupra legii a doua din punct de vedere teologic
1. Analizarea legii a doua in contexte diferite
Oamenii de stiinta care au studiat efectele legii a doua mai indeaproape au observat ca aceasta lege este universal valabila pentru toate procesele naturale, nu numai pentru efectele termice. Luand astfel aceasta lege intr-un context general, ea va fi enuntata in felul urmator: “In orice sistem, fie deschis (la primirea energiei solare) sau inchis, exista o crestere a entropiei care este o marime a dezordinii.”Asta inseamna ca orice sistem, neactionat de forte exterioare care sa-i mentina functionarea, ajunge la forme tot mai inferioare de organizare, in final ajungand la o stare completa de dezordine.
Nu exista nici o dovada ca legea a doua este valabila numai pe planeta noastra. Ea functioneaza si in celelalte parti ale Universului.Este un uni-vers, nu un di-vers.
In mod conventional, termodinamica a fost impartita si definita prin prisma legii a doua de catre savanti, pentru trei domenii:
a. Termodinamica clasica: “In orice schimbare fizica ce are loc prin ea insasi entropia intotdeauna creste”
b. Termodinamica statistica:”Fiecare cantitate de energie are asociata cu ea o calitate caracteristica numita entropie . Energia trebuie sa curga intotdeauna intr-o astfel de directie astfel incat entropia sa creasca.” 
c. Termodinamica informationala: In legatura cu sistemele de prelucrare si transmitere a informatiei (computere, automatizare, televizoare, ziare, etc) o noua stiinta extrem de sofisticata, cunoscuta sub numele de teoria informatiei a incorporat conceptul de entropie ca masura a “zgomotului” sau a gradului de incertitudine in comunicarea informatiei.
Nu exista nici un sistem care sa se incadreze in aceste domenii si care sa nu se conformeze legii a doua. Toate sistemele functionabile in timp si spatiu observate pana acum sunt guvernate de legea a doua a termodinamicii, care arata catre o origine primara a tuturor lucrurilor si a proceselor naturale. De aceea, faptul ca legea a doua are un efect universal, inseamna ca trebuie sa existe si o cauza universala.
Spuneam mai inainte ca toate lucrurile merg spre dezordine, conform legii a doua. Lucrul acesta este remarcat si de Robert Benedict, care scrie:”Stiinta descrie una dintre cele mai profunde generalizari ale experientei umane prin legea a doua, formulate de oameni de stiinta ca Rudolph J. E. Clausius, William Thomson si Max Planck. In efect, legea a doua spune ca toate lucrurile merg din rau in mai rau: fierul rugineste, omul imbatraneste, floarea se ofileste, energia se transforma numai de la o temperatura data la una mai mica, fiecare lucru merge de la ordine spre dezordine.”Acelasi lucru il recunoaste si H.M.Morris in “A Biblical Manual on Science and Creation”2
Observam ca legea a doua se opune cu totul teoriei evolutioniste, dar se intampla ceva ciudat: evolutionistii ocolesc cu prudenta legea a doua a termodinamicii dandu-si seama ca aceasta “lupta” impotriva lor.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }