QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate filozofie

Fundamentele geometriei

Pentru a ajunge sa ne cunoastem pe noi insine pornim doar de la cateva adevaruri. Cele 5 simturi pe care le posedam, care alcatuiesc asa numita domnie a materiei se apropie de sfarsit deoarece cu trecerea timpului acea sete pentru a cunoaste tot mai mult se va distruge daca nu ne identificam cu esentialul din noi si daca nu exista echilibru. Pentru aceasta trebuie sa retinem si sa reflectam asupra simtului posesiunii, asupra esteticului si asupra simtului de a converti materia in folosul sau, dar fara riscul de a deveni sclavul ei. Omul se gandeste la trecut, planifica viitorul, crede in Dumnezeu si intelege inconstientul. Dar mult mai important lucru este ca omul este rational, dar neglijeaza sau ignora puterile divine existente in stare latenta in el.
Genialii descoperitori ai Geometriei ne-euclidiene erau convinsi ca noua conceptie introdusa, reprezinta un punct crucial nu doar in matematica, ci in intreaga istorie a gandirii umane.
Interesul lui J. Bolyai s-a extins asupra a tot ce se refera la omenire. Astfel il descoperim ca un mare ganditor preocupat de problemele integrarii echilibrate in viata. Cu cata intelepciune spune: “nu din rautate, ci din ignoranta nu mi-au recunoscut rezultatele mele.”
Ca si Bolyai, nici Lobacewski n-a fost inteles in timpul vietii, iar valoarea operei sale, n-a fost recunoscuta.
Contributia cercetarilor trebuie s-o apreciem, cu atat mai mult astazi cu cat ea s-a realizat in conditiile in care, inca nu era introdus punctul de vedere formalizat in matematica.
Dincolo de contributia lor in matematica, descoperirea noii geometrii reprezinta o deschidere spre meditatie asupra conditiei umane.

Acceptand ca suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, conform cu cele sustinute de marii luminati, putem intelege ca avem o sublima structura interna, potrivit careia putem sa ne respectam unii pe altii si sa avem de asemenea respect fata de sine. Toate acestea independente fata de nationalitate, religie, varsta sau alte considerate. Ele tin de viata. Iar viata este un dar maret care are o forma de manifestare dupa anumite legi.
Dar de ca suntem atat de diferiti? Un raspuns la aceasta intrebare este acela ca ne deosebim dupa gradul calitatilor pe care le posedam si care sunt lasate sau deopotriva blocare sa se manifeste.
Putem observa o deteriorare fizica si morala, o depersonalizare a omului datorate: ignorantei, neglijentei sau mai rau negarii calitatilor divine puse in noi.

Dar supraveghindu-ne viata, ajungem sa reducem greselile fata de noi insine si fata de cei din jur. Treptat ajungem la o atitudine inteleapta prin care intelegem esenta divina din noi. Astfel obtinem arta de a nu cadea victime propriilor slabiciuni sau slabiciunilor celor din jurul nostru, de care tot mai des omul modern se plange.
Am vazut ca omul are numeroase calitati, dar si defecte. Dar cea mai importanta calitate a omului este faptul ca iubeste. Ce este iubirea? Iubirea este o putere primordiala divina, Atotcuprinzatoare, Atoatestiutoare care salasluieste undeva, intr-un colt al sufletului nostru.

Ideea maretiei divine care salasluieste in noi, este o sansa de a ne cunoaste fiinta in profunzime.
Toate invataturile sfinte ne vorbesc de Dumnezeu ca fiind omniprezent, omnistient si omnipotent.
Iluminatii de totdeauna si de pretutindeni au vorbit despre lucruri marete ale puterilor divine. Prin abandonarea ei au dovedit ca au gasit solutia de a iesi din intunericul in care omenirea, atat de des, si adanc de scufundata.


Pe scurt, fie ca noi sa traim dupa natura esentei noastre divine, adica fie ca iubirea sa lucreze in noi si prin noi. Sa stim ca cea mai mare cunoastere este aceea de a sti ca Dumnezeu cel Mare este Iubire.
A da si a primi iubire este nu doar benefic ci natural, care tine de starea noastra pura.
“Cand nu putem iubi, trebuie sa stim ca in noi exista un blocaj, exista ceva care trebuie purificat.”
In corpul nostru subtil exista o putere care ne da forta de a fi monoton detalsat, fata de tot ceea ce se intampla. Aceasta putere nu inseamna uscaciune sufleteasca, sau a trai fara iubire, ci din contra a avea multa iubire si pentru toti.

O alta metoda de a ne cunoaste pe noi insine este metoda Yoga. Shri Mataji explica faptul ca inca din starea embrionara, Duhul Sfant, este proiectat in noi, si astfel incepe construirea multiplelor canale energetice dintre care cele mai importante sunt: stang, central si drept.
Canalul stang se mai numeste si canalul lunar si reprezinta energia feminina de tip Yin, care se manifesta prin calitatile specifice de intuitie, cooperare, blandete, responsabilitate. Este canalul trecutului, al dorintelor, al amintirilor, al emotiilor si aspiratiilor.
Canalul drept se mai numeste si canalul solar si reprezinta energia masculina de tip Yang care se manifesta prin trasaturile specifice de analiza, competitivitate, mentalizare si agresivitate. Este canalul viitorului, al actiunilor si activitatilor fizice si intelectuale, al planificarilor de viitor.
Canalul central indeplineste un rol esential al vietii subtile, al vietii spirituale, pentru realizarea unui nivel de constiinta mai elevat si mai vast.

Pe langa aceste canale mai exista si numeroase centre din care decurg numeroase puteri ca: puterea intelepciunii si a umilintei, puterea cunoasterii.
Cu ajutorul acestora ne putem cunoaste mai bine sinele. Putem sa deslusim tainele trupului atat din punct de vedere moral, adica sa ne cunoastem sufletul, cat si din punct de vedere fizic.
In concluzie trebuie sa ne iubim semenii ca pe noi insine pentru ca toti facem parte din acelasi intreg care este umanitatea, care la randul ei face parte din Univers.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }