QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Semnificatiile economice ale monetizarii si functiile monedei
Semnificatiile economice ale monetizarii si functiile monedei


Ansamblul tranzactiilor economice, modul de functionare si structura organica a societatii sunt influentate de catre moneda.

Principalele functii ale banilor sunt:

a) Functia de mijloc de schimb
Banii sunt mijlocul de schimb universal, prezenti in orice tranzactie si avand acceptabilitate generala de catre toti participantii la activitatea economico sociala dintr-un spatiu economic (zona monetara).

Banii ca mijloc de schimb au calitatea de mijloc de plata instantaneu sau de lichiditate prin excelenta, astfel ca moneda se poate schimba cu orice bun economic imediat, cu costuri de tranzitie nule sau foarte mici.

Aparitia si generalizarea rolului monedei ca mijloc de schimb favorizeaza accelerarea ritmului de derulare a tranzactiilor economice, cresterea eficientei economice si satisfacerea mai buna a trebuintelor.

b) Functia de mijloc de masura a activitatii economice

Moneda (nationala / internationala) reprezinta etalonul general de masurare pentru intreaga activitate economica. Instrumentul concret al monedei permite compararea diferitelor componente ale vietii economice si stabilirea unei scari generale a preturilor.

In conditiile inflatiei aceasta functie a monedei este imperfect realizata in timp; pentru atenuarea acestui neajuns este necesara eliminarea efectului de crestere a preturilor, prin evaluarea activitatii economice in preturi constante, ale unui moment de referinta.

c) Functia de rezerva de valoare (de economisire)

Veniturile monetare necheltuite pot fi retinute de posesor ca rezerva pentru economii si consumuri viitoare.

Pe seama monedei se asigura o plaja extrem de larga pentru alegerea bunurilor si activelor necesare consumurilor viitoare, iar costurile pastrarii si riscurile sunt mici intr-o economie neinflationista. Rolul monedei vis-a-vis de economia reala a fost abordat in mod diferentiat de-a lungul timpului.

Pentru curentul clasic, moneda este un simplu intermediar al schimbului, un lubrifiant pentru economia reala, in timp ce neoclasicii considera ca moneda este neutra in raport cu economia reala, nu intervine si nu influenteaza mecanismele de functionare ale acesteia.

Curentul keynesist emite teoria ca moneda este cautata, ceruta si dorita de catre agentii economici atat pentru exercitarea functiilor sale, cat si pentru siguranta si posibilitatile de castig pe care i le poate oferi detinatorului.

In functie de interesul pe care agentii economici il acorda monedei, cererea de moneda creste sau scade ceea ce determina evolutia in sens contrar a cererii de bunuri economice, fapt ce influenteaza evolutia de ansamblu a economiei reale.Activitatea B:

1. Aratati care din urmatoarele enunturi exprima functii ale banilor contemporani:

a)     mijloc de masura a valorii bunurilor economice;

b)     mijlocitor al schimburilor;

c)     masura a rentabilitatii;

d)     mijloc de control al activitatii economice;

e)     instrument de rezerva.

2. Puterea de cumparare a banilor scade atunci cand:

a)     se accelereaza viteza de rotatie a banilor;

b)     indicele preturilor creste, dar mai incet decat indicele cresterii veniturilor;

c)     veniturile nominale ale populatiei cresc cu 25%, iar indicele preturilor devine 0.98 fata de perioada de referinta, considerat 1,00;

d)     creste volumul impozitelor si nivelul general al costurilor de productie unitare in conditiile mentinerii raportului cost-profit.

3. Puterea de cumparare (valoarea) monedelor contemporane se materializeaza in:

a)     cantitatea de aur pe care o reprezinta;

b)     volumul bunurilor economice marfare ce pot fi cumparate cu o unitate baneasca;

c)     viteza de circulatie a monedei;

d)     posibilitatea schimbarii in mod liber, cu alte valute.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }