QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Referat - companii

Acest capitol isi propune sa arate modul de abordare a avantajelor competitive de catre firme, atat din punctul lor de vedere, cat si a provocarilor din partea competitorilor carora trebuie sa le faca fata.

AVANTAJUL COMPETITIV LA NATIUNI

Avantajul pe care si-l creaza o firma pe piata proprie influenteaza semnificativ dezvoltarea economiei nationale prin beneficiile derivate din accesul la cunostinte si resurse, precum si prin presiunea exercitata de firmele nationale competitive, impunand astfel necesitatea cresterii investitilor si promovarii inovatiilor.

In teoria sa despre avantajele competitive intre natiuni, PORTER, vorbeste de patru criterii care influenteaza dezvoltarea economica. Intrebarea principala pe care o pune PORTER este: "de ce unele natiuni reusesc, iar altele nu reusesc sa faca fata competitei internationale?" Tot el sustine ca daca intentia este de a arata ce face o economie prospera pentru o natiune sau pentru firmele din cadrul ei, intrebarea este pusa gresit. Mai degraba, trebuie sa vedem (aflam) de ce o natiune devine "patria mama" pentru succesul pe plan international al unei anumite industrii, sau cum se face ca firmele dintr-o anumita ramura a industriei dintr-o tara determinata pot detine avantaje competitive, si apoi sa le sustina in timp.Tinand cont de exemple, PORTER, obisnuieste sa sustina teoria ca avantajle competitive nationale vor duce la globalizarea acestor probleme. De ce liderii pe plan mondial in productia de masini de lux si chimicale isi au sediul in Germania? De ce liderii pe plan mondial in producerea de confectii si medicamente isi au sediul in Elvetia? De ce SUA a dat nastere liderilor mondiali in productia de PC-uri, creatorilor de soft si carti de credit?

Necesitatea de a intelege avantajale castigate de firme in industria acestor tari este reliefanta pentru propria firma in vederea stabilirii avantajelor competitive pe care le poate folosi pentru intarirea pozitei sale pe piata. Nivelul de trai al unei natiuni pe termen lung depinde de abilitatea de a creste nivelul productiei in industriile unde firmele ei sunt competitive.

Rolul natiunilor de a ajuta la crearea de conditii favorabile a fost omis in multe din teoriile prezentate in capitolul 2. Din acest motiv multe firme scapa din vedere avantajele date de conditiile locale, o eroare care poate reduce serios sansele de a detine avantaje competitive.

Asa cum reiese din analizele prezentate in capitolul 4.1.(vezi fig. 4.1.) natiunile pot avea succes acolo unde detin avantaje in asa numitele "diamante" ale lui PORTER. In industriile nationale de succes, conexiunile si autodezvoltarea factorilor sunt foarte complexe ceea ce face sa fie greu de explicat avantajul competitiv. In majoritatea industriilor, o natiune reuseste deoarece combina avantajele generale cu avantaje specifice unei industrii particulare sau unui grup restrans de industrii.

Poate o natiune sa castige avantaje competitive?

Dezvoltarea globalizarii si cresterea integrarii pietelor in afara granitelor este o provocare pentru statele-natiune. In ciuda eroziunii abilitatii guvernelor individuale de a controla evenimentele, parerea lui KENNEDY este ca tot ele sunt primul punct de identificare, referindu-se la faptul ca intr-un stat-natiune tot guvernul este institutia la care populatia si organizatiile rezidente apeleaza pentru solutionarea problemelor. Guvernul unei tari trebuie sa puna urmatoarea intrebare: "cum putem noi sa mentinem sau sa crestem prosperitatea noastra?".

PORTER este de acord cu faptul ca intrebarea se pune deseori astfel, dar simte ca lipseste ideea principala. El considera ca intrebarea ar trebui pusa in felul urmator: "de ce o natiune devine gazda competitorilor puternici dintr-o industrie?"

Stabilitatea macroeconomica, forta de munca ieftina, abundenta resurselor nationale, politica industriala a guvernelor sau diferitele tehnici de management, toate, in conceptia lui PORTER sunt explicatii de ce unele tari prospera si altele nu. Cea mai relevanta intrebare nu este daca o natiune poate fi competitiva - chiar si natiunea cu cel mai mare succes economic in ultimii 40 de ani, Japonia, are multe economii care sunt neprofitabile sau care ofera servicii slabe. Mai degraba ar trebui sa ne concentram asupra folosirii resurselor intr-un mod cat mai productiv, tinand cont atat de calitatea si caracteristicile produsului, cat si de eficienta producerii lor.
Se pot identifica patru criterii generale, care individual si impreuna pot determina avantajele competitive ale natiunii. Acestea sunt: conditiile existente, conditiile cererii, industrii complementare si industrii de sustinere, si mediul in care firmele se concureaza.


CONDITIILE EXISTENTE

Fiecare natiune detine factori de productie (pamant, forta de munca si capital), ceea ce poate sa insemne ca o natiune cum ar fi Rusia are o oferta larga de resurse naturale, in timp ce Olanda nu are. Alte tari au forta de munca inalt specializata (Germania) in timp ce altele nu au (Namibia). In functie de tipul si cantitatea de resurse disponibile, natiunea va avea tendinta de a favoriza mai mult anumite industrii in defavoarea altora. Aceasta insa nu determina marimea industriei sau comertului unei natiuni, dar o influenteaza, precum si abilitatea de a-si mentine avantajele competitive prin investitiile facute in vederea modernizarii resurselor - cum ar fi capitalul psihic sau ajustarea dezvoltarii resurselor. In mod egal, natiunile pot castiga resurse, cum ar fi o forta de munca inalt calificata, in vederea obtinerii avantajului dorit.

Cresterea avantajelor competitive nu este determinata numai de calitatea si marimea factorilor existenti disponibili. Toate elementele "diamantului" vor avea o influenta. De exemplu, o firma care doreste sa faca inovatii trebuie sa aibe acces la o forta de munca calificata care sa poata sa ofere materialele si know-how - ul necesar si care sa-si asume responsabilitatea de a merge pe un drum care sa conduca la o competitivitate puternica si sa-i aduca avantaje.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }