QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Protectionismul economicIntors in Germania, List a continuat sa militeze pentru modernizarea economiei si societatii germane. Asfel, datorita lui, a luat fiinta la 1 ianuarie 1834 - Zollverein-ul, ca uniune vamala a statelor germane.

Gandirea economica.


Pentru List, filozofia ordinii naturale a liberalismului clasic (care cerea ca viata economica sa se desfasoare de la sine, fara interventia statului) era inacceptabila. Filozofia intregii gandiri a lui List facea din interventia statului, elementul cel mai important al accelerarii dezvoltarii economice si modernizarii societatii. List considera ca liberalismul economic este avantajos tarilor avansate industrial si dezavantajos celor ramase in urma, iar practicarea lor la scara universala ar conduce la suprematia industriala a Angliei.


Economia liberala are, dupa parerea sa, 3 caracteristici: cosmopolitismul, individualismul si materialismul.
In consecinta, el face distinctie intre economia cosmopolita, pretins universala si economia nationala care are sarcina sa analizeze conditiile concret-istorice in care isi desfasoara activitatea economica fiecare natiune, pentru a gasi masurile adecvate care sa stimuleze dezvoltarea ei. Sistemul economicliberal este considerat de List cosmopolit, pentru ca studiaza exclusiv valorile de schimb, se fondeaza pe interesele prezente si egoiste ale lui homo oeconomicus, ignorand pe cele viitoare, aspectele sociale ale dezvoltarii, fortele productive si natiunea. "Menirea economiei politice - aprecia List - consta in educarea economica a natiunii si in pregatirea ei ca sa intre in societatea universala a viitorului."
Asadar List intelege prin "economia cosmopolita", intreaga stiinta economica liberala, iar prin "economia politica nationala" desemneaza stiinta economica a natiunii.
In ce consta bogatia? Convingerea si crezul economistului german: bogatia este puterea de a crea bogatie. Puterea economica a unei natiuni nu este bogatia pe care o are la un moment dat - ca masura de bunuri, ori valori de schimb - pentru ca acestea pot disparea prin consum si natiunea decade. "Un individ - apreciaza el - poate fi bogat, adica sa detina puteri de schimb; el saraceste insa, daca nu are forte de a produce o cantitate mai mare de obiecte de valoare decat consuma.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }