QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Materiale De Constructii Roman
Astazi intreprinderea a devenit o institutie reprezentativa pentru societatea in care traim. Nu se poate desfasura viata cotidiana fara existenta intreprinderilor ; ele ofera sanse de realizare ,dar si produse (servicii) necesare traiului.
Intreprinderile se organizeaza in orice domeniu de activitate. Astfel ,exista :
Intreprinderi financiare ,in speta bancile ,care avand servicii financiare (in special acordarea de credite);
Intreprinderi de asigurari ,care asigura fata de riscuri diverse (accidente ,incendii ,furturi ,calamitati etc.)
Intreprinderi nefinanciare ,care cuprind o mare varietate de intreprinderi ,clasificate in functie de :natura productiei (agricole ,industriale ,de construcii ,de prestari servicii-transporturi ,comert ,turism ,etc);
statutul juridic (intreprinderi individuale sau societati comerciale);
forma de proprietate (private ,publice ,mixte);
dimesiune (mici ,mijlocii si mari).
Intreprinderea apare ca urmare a maturizarii unor idei cum se va obtine profitul. Afacerea implica o inovare in sensul cautarii unei rupturi (diferentieri) fata de modul obisnuit de gandire. Inovatia este tehnica ,tehnilogica ,manageriala ,comerciala.
Infiinarea unei intreprinderi noi ,cautarea unor surse de finantare a afacerilor ,impune elaborarea unui plan de afaceri. El este o descriere a afacerii ,a pietei ,a(managerului) managementului si a modului de finantare .
Intreprinderea ,adica initierea unor activitati specifice (acte si fapte de comert) presupune :
mijloace umane ,adica :
un intreprinzator ,care incepe afacerea ;
personalul intreprinderii :functionarii ,specialistii ,muncitorii ,cadrele de conducere.
Finantatorii intreprinderii ,adica furnizorii de capita ,indispensabil in momentul infiintarii intreprinderii sau pentru dezvoltarea ei .
mijloace materiale.
Societatea se constituie pe baza contractului de societate si a statututlui care incheie in forma autentica. Statutul societatii se adopta de catre adunarea generala a asociatilor si cuprinde :
-forma ,denumirea ,sediul ,obiectivul de activitate ,durata ;
-numele si prenumele ,domiciliul si nationalitatea asociatiilor ;
-capitalul social si partile sociale ;
-asociatii care au administrarea si reprezentarea societatii cu stabilirea limitelor puterilor lor ;
-activitatea societatii ,exercitiul economico-financiar.
In toate cazurile intreprinderea presupune existenta unui fond de comert ,pentru asigurarea desfasurarii operatiunilor sale (“fapte de comert”) care cuprinde un activ (bunuri incorporale: clientela si vadul ,dreptul de proprietate comerciala,firma comerciala ,emblema ,marca de fabrica/de comert/de servicii ,brevete de inventie ,modele si desene industriale ,apelatiuni de origine ; si bunuri corporale :stabilimente immobile ,instalatii-utilaje ,echipament mobilier ,stocuri materii prime si materiale ,creante pe termen scurt ,valori mobiliare (titluri de credit constatand un drept real)) si un pasiv(toate debitele intreprinderii avand o cauza comerciala).
Intreprinderea are la baza un contract de societate ,se inregistreaza la instanta judecatoreasca teritoriala in care isi are sediul societatea ,se inmatriculeaza la registrul comertului si la administratia financiara si se publica in Monitorul Oficial ,devenind din acest moment persoana juridica.


Totalul aporturilor asociatiilor formeaza caputalul social al intreprinderii societare ,adica o baloare patrimoniala intangibila ce nu poate fi folosita pentru plata de “dividente”. Aportul asociatiilor poate fi in bani sau bunuri ,nefiind necesar sa fie identic pentru toti asociatii. Asociatii vor primi sub forma de dividente o parte din profitul real. Dividentul este cota-parte din beneficial net ce revine fiecarui asociat in functie de aportul sau la capitalul social si constituie un drept de creanta al asociatiilor asupra intreprinderilor societare.

FUNCTIILE INTREPRINDERII

Intreprinderea indeplineste o functie economica care consta in :
-procurarea si/sau crearea mijloacelor materlaie si imateriale necesare realizarii obiectivelor propuse ;
-adaptarea permanenta a mijloacelor materiale si umane in functie de evolutia mediului exterior intreprinderii ;
-combinarea mijloacelor materiale si umane in cel mai productive mod ,astfel incat rezultatul activitatii sa fie cat mai profitabil.
Finctiile si atributiile organizarii activitatii agentilor economici :
-functia de cercetare-dezvoltare este functia care permite agentului economic ca pe baza studiilor de marketing sa realizeze proiectarea intr-o gama foarte diversificata a produselor cerute pe piata ;
-finctia de productie este funtia de baza a agentului economic ,ea realizand produsul pentru care agentul economic a fost infiintat;
-finctia de personal-invatamant are ca scop asigurarea si tinerea evidentei miscarii bunurilor si a valorilor in cadrul intreprinderii sau in afara acesteia;
-functia sociala consta in asigurarea conditiilor de munca si de viata pentru salariatii intreprinderii.
-functia de desfacere are ca obiectiv de activitate depozitarea produselor finite ,pregatirea pentru livrare si livrarea la beneficiar in conditii corespunzatoare de calitate ,la termen ,astfel incat contractele de livrare sa fie respectate.

DURATA DE VIATA A INTREPRINDERII

Intreprinderea este considerate ca fiind un organism complex(precum o fiinta) aflata in continua transformare si evolutie. Ea poate fi vazuta ca o organizatie ce evolueaza in timp (dupa creare are tinerete ,maturitate ,batranete).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }