QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Oferta de moneda
Oferta de moneda


Oferta de bani reprezinta totalitatea resurselor banesti temporar disponibile, care se concentreaza in banci sau in alte institutii publice si care pot fi puse la dispozitia diferitelor persoane sau unitati economice, organizatii sau institutii, in schimbul unei dobanzi prestabilite. Evolutia ofertei de capital banesc depinde de nivelul acumularii si de sporirea rentabilitatii folosirii banilor pe piata interna si externa.
Oferta de moneda noua, este, de regula legata de o operatiune de creditare, ceea ce inseamna monetizarea unei creante bancare. Procesul de rambursare a unei datorii in favoarea unei banci, echivaleaza cu o reducere a masei monetare.

Mecanismele prin care este pusa in circulatie moneda sunt:

- mecanismul asigurarii nevoilor statului, adica acoperirea deficitului bugetar prin emiterea si negocierea bunurilor de tezaur;

- achizitionarea devizelor straine obtinute de firme din exportul de marfuri;

- acordarea de credite de catre bancile comerciale clientilor lor;

- formarea unor depozite bancare sub forma de conturi, din care bancile pot acorda, in anumite limite, credite altor clienti.

Bancile comerciale creeaza moneda de cont (scripturala) prin acordarea de credite agentilor economici. Orice pasiv sub forma de credite, figureaza la banca ca un activ, sub forma de creanta (drepturi de incasat).

La nivelul agentilor economici nonbancari, aceasta  apare la pasiv, sub forma de datorie, si la activ ca spor monetar.

Soldurile care nu se compenseaza presupun deschiderea de conturi curente ale bancilor comerciale la Banca Centrala.

Trezoreria creeaza propria moneda prin trecerea acesteia dintr-un cont bugetar intr-un cont la vedere. Trezoreria ofera moneda prin imprumuturile pe care ea le contracteaza la diferite banci comerciale sub forma obligatiunilor emise si negociate.

Banca Nationala care este banca de emisiune, ofera moneda in primul rand pentru alimentarea nevoilor de resurse financiare ale statului.

Pentru acoperirea cheltuielilor administratiei de stat (buget deficitar), Trezoreria emite bonuri de tezaur pe care bancile comerciale le subscriu, platind bani cash pentru ele. Aceste bonuri subscrise pot sa fie revandute Bancii Centrale, suma platita de aceasta reprezentand oferta de bani. Banca Nationala trebuie, in al doilea rand, sa modifice masa monetara in functie de nevoile de valuta.Ea sporeste masa monetara atunci cand cumpara devizele straine obtinute prin exporturile de marfuri efectuate de agentii economici, si se diminueaza cu ocazia vanzarii devizelor pentru a sustine importurile agentilor economici.

In al treilea rand, biletele de banca intra in circulatie in situatia in care bancile comerciale au nevoie de sume suplimentare pentru a face fata retragerilor mai mari decat depunerile efectuate de clientele lor.

Banca de emisie ofera bani celorlalte banci atunci cand:

- compensatiile dintre bancile comerciale nu ajung la zero;

- detinatorii de depozite doresc sa pastreze moneda sub forma de bilete ale Bancii Centrale;- autoritatile monetare obliga bancile comerciale sa suplimenteze sumele depuse, ca rezerva, in contul Bancii Centrale.

Banca Centrala indeplineste rolul de ultim rezervor de lichiditate, creand moneda prin remonetizarea creantelor primare, adica prin refinantarea bancilor comerciale.

Activitatea A:

1. Care dintre urmatoarele functii nu sunt caracteristice Bancii Centrale (de emisiune):

a)     emisiunea de numerar;

b)     acceptarea de depozite si acordarea de imprumuturi clientilor nebancari;

c)     supravegherea bancilor comerciale, in vederea prevenirii falimentelor acestora;d)     conducerea politicii monetare prin control direct sau indirect asupra ratelor dobanzilor sau masei monetare;

e)     imprumutator ultim.

2. Convertibilitatea monedei nu influenteaza:

a)     productia interna de bunuri si servicii;

b)     exportul;

c)     importul;

d)     convertibilitatea produselor interne pe piata mondiala;

e)     nici un raspuns nu este corect.

3. Cand un popor isi pierde increderea in moneda nationala, el nu va mai utiliza aceasta moneda in calitate de:

a)     mijloc de schimb;

b)     mijloc de rezerva;

c)     mijloc de plata;

d)     etalon general;

e)     toate raspunsurile sunt corecte.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }