QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Incasso documentarDin acest motiv, utilizarea nu este indicata decat in cazul in care:
vanzatorul (exportatorul) si cumparatorul (importatorul) intretin relatii de incredere reciproca;
bunavointa de a plati si solvabilitatea cumparatorului nu se pun la indoiala;
situatia politica, economica si juridica in tara importatoare este stabila;
traficul international de plati ale tarii importatoare nu este impiedicat sau amenintat de masuri de control al schimburilor sau de alte restrictii de acest gen.

Avantajele specifice ale incasso-ului documentar sunt :

executie simpla si mai ieftina;


plata se face in general mai rapid decat pe baza facturii;
remiterea documentelor si, in anumite cazuri, a marfii catre cumparator, dupa un acord prealabil, contra platii sumei datorate sau acceptarii unui efect de schimb (eventual cu gir sau garantie bancara).
Cu toate acestea, in cazul in care cumparatorul refuza sa onoreze documentele, cautarea unui alt cumparator sau repatrierea marfii pot necesita cheltuieli considerabile.

Partile care participa la realizarea unui incasso documentar

De obicei in aceasta operatiune sunt implicate patru parti:
Emitentul ordinului sau remitentul:
De obicei, vanzatorul/exportatorul remite documentele bancii sale si emite ordinul de incasare.
Banca remitenta:
Transmite documentele bancii insarcinate cu incasso-ul in tara cumparatorului, conform instructiunilor din ordinul de incasare.Banca insarcinata cu incasso-ul sau banca prezentatoare:
Procedeaza la realizarea incasso-ului ea insasi sau cere trasului sa ii remita acceptarea, conformandu-se instructiunilor primite de la banca remitenta.
Trasul:
Cumparatorul/importatorul caruia ii sunt prezentate documentele de incasare.

Exista mai multe tipuri si forme de incasso documentar ( documente contra acceptare, documente contra plata, documente contra scrisoare de angajare, acceptare cu remiterea documentelor contra platii la scadenta).

Pentru a evita eventualele dificultati, principalele elemente ale formei alese trebuie sa figureze in textul contractului.
ASPECTE PE CARE TREBUIE SA LE AIBA IN VEDERE VANZATORUL

Inainte de a alege forma de incasso documentar pentru incasarea unei creante

Inainte de negocierea contractului de vanzare trebuie sa se determine, pe baza criteriilor urmatoare, daca incasso-ul documentar asigura plata dorita:
solvabilitatea si onorabilitatea cumparatorului;
gradul de cunoastere a tarii cumparatorului;
situatia politica, economica si juridica in tara importatoare;
controlul schimburilor si restrictiile privind importurile in tara importatorului;
posibilitati de a gasi un nou cumparator sau de a repatria marfa in cazul in care cumparatorul refuza sa primeasca livrarea si cheltuielile legate de aceasta operatiune.


Dupa alegerea formei de incasso documentar pentru incasare unei creante

Daca marfa trebuie livrata contra accepterii unei trate platibile in 180 zile, de exemplu, solvabilitatea cumparatorului si disponibilitatea sa de a efectua plata au o importanta si mai mare.La scadenta marfa poate fi deja revanduta sau utilizata, iar securitatea tarii este data exclusiv de acceptul cumparatorului.
Optiune: garantarea platii de catre banca prezentatoare sau o alta banca de prim ordin sub forma de gir sau de garantie de plata.


Conosamentul este un titlu si un contract de transport maritim; conosamentul poate fi intocmit "la ordin": el reprezinta marfa care din acel moment nu mai poate fi livrata decat detinatorului legitim al conosamentului, contra remiterii acesteia.Cumparatorul nu poate astfel sa intre in posesia marfii decat dupa ce a efectuat plata sau si-a dat acceptul.

Daca marfa este expediata prin avion, cale ferata, posta sau camion direct la adresa cumparatorului, ea va fi remisa acestuia, chiar daca a onorat sau nu documentele de incasare.Ordinul de incasare nu reprezinta in acest caz nimic mai mult decat recuperarea creantei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }