QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Incasarea unei creante prin ordin

Incasarea unei creante prin bilet la ordin

In Romania biletul la ordin, ca si cambia, este reglementat juridic prin Legea Nr. 58 din 1934, care isi pastreaza valabilitatea si este in concordanta cu principiile de drept in materie, in comertul international.
Biletul la ordin este un titlu de credit in care persoana emitenta(debitorul) se obliga sa plateasca la scadenta si la locul indicat in titluo suma de bani unui beneficiar devenit creditor pentru suma respectiva sau la ordinul acestuia.
SC”X”SA nu utilizeaza titluri de credit in mod frecvent pentru operatiunile pe care le efectueaza. Un exemplu de operatiune realizata prin utilizarea unui bilet la ordin este urmatorul: SC “X” SA a vandut firmei SC “Y” SA . .. masini de cusut in valoare de . . . . de lei.Firma Y a emis un bilet la ordin prin care se angajeaza sa plateasca firmei X la scadenta aceasta suma in locul stabilit. Biletul la ordin este anexat la dosar. Biletul la ordin are scadenta peste 30 zile de la data emiterii.SC “X” SA i-a solicitat firmei Y ca biletul la ordin sa fie avalizat, deoarece intre cele 2 firme nu au existat relatii anterioare si bonitatea emitentului nu era bine cunoscuta. Astfel, biletul la ordin a fost avalizat, avalistul fiind o alta firma cu care firma X a mai avut relatii comerciale, SC “Z”. Avalizarea a fost facuta de catre aceasta firma contra unui comision, care a fost suportat de catre SC”Z” SA.
Deoarece firma “X” avea nevoie de lichiditati imediate pentru a plati o factura si deoarece banca al carei client nu sconteaza cambii sau bilete la ordin, aceasta societate a primit de la banca un credit pe care la garantat cu biletul la ordin. Creditul primit a fost in valoare de 75% din valoarea biletului la ordin, cu o dobanda de 52% pe an. Creditul primit de firma Mondostar a fost acordat pe o luna, urmand ca la scadenta biletului la ordin aceasta societate sa primeasca de la firma Fashion valoarea biletului la ordin si sa inapoieze suma corespunzatoare bancii.


Ts=Vc+d Vc=11250000lei d=487125lei/luna
Ts=11737125lei
Unde: -Ts=total suma primita de firma Mondostar de la banca
-Vc=valoarea creditului
-d=dobanda
Astfel firma Mondostar la scadenta biletului la ordin a incasat de la SC Fashion SA suma inscrisa pe biletul la ordin (15000000lei) si a returnat bancii contravaloarea creditului primit(11737125lei), reusind totodata sa isi asigure lichiditatile de care avea nevoie pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii sale.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }