QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Garantia stabilitatii regimului juridic in Romania

Garantia stabilitatii regimului juridic in Romania


Continutul acestei garantii consta in faptul ca investitia straina trebuie sa beneficieze de regimul juridic prevazut de legea in vigoare in momentul constituirii sale pe intreaga durata de existenta a investitiilor,ceea ce cosntituie tempus regit actum.

Aceasta garantie se manifesta practic prin imprejurarea ca atunci cand,dupa constituirea investitiei,intervine o lege noua,care restrange regimul juridic aplicabil in materie,investitia trebuie sa beneficieze in continuare de statutul prevazut de legea in vigoare la data constituirii sale,pe toata durata prevazuta in acea lege.De la principiul stabilitatii avem insa o exceptie –investitiile straine vor fi supuse legii noi in masura in care legea noua contine prevederi mai favorabile decat cea care a fost in vigoare(melior lex)
Drepturile de care beneficiaza investitorii

O.U.G. 92/1997

) Dreptul la asistenta privind parcurgerea formalitatilor administrative pentru constituirea si functionarea investitiei. Autoritatea publica care este competenta este Agentia Romana pt Investitii Straine(ARIS) creata prin legea 390/2002. ARIS este afiliata la Asociatia Mondiala a Agentiilor de promovare a investitiilor-Geneva.

) Dreptul la conversia in valuta si la transferul in strainatate al profiturilor obtinute in Romanaia.

Investitorii straini au dreptul la conversia in valuta si la liberul transfer in strainatate dupa plata impozotelor si taxelor prevazute de legea romana. Este indiferenta forma profitului (dividente, venituri obtinute din vanzarea actiunilor, sumele obtinute din lichidarea investitiei, etc.)

Dreptul de proprietate asupra bunurilor din tara.

Bunuri mobile-regimul national

Bunuri imobile-se face o subdistinctie :

a) constructii.

b) terenuri.

a) Constructiile-se aplica regimul national cu foarte putine exceptii.

b) In ceea ce priveste terenurile :

-Constitutie-art 44 –cetatenii straini si apatrizi pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor numai din conditiile rezultate din aderarea Romaniei la U.E. si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe de reciprocitate, in conditiile prevazute de legea organica, precum si prin mostenire legala.

A adus o importanta modificare la nivelul capacitatii de folosinta a strainilor si a apatrizilor de a dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor.1991-strainii si apatrizii aveau o incapacitate  de folosinta in ce priveste dobandirea terenurilor,dar nu in orice conditii.


Exista 2 categorii de situatii in care strainii sau apatrizi pot dobandi dr de proprietate asupara terenurilor in Romania:

prin mostenire legala - Constitutia nu prevede nici o conditie;se aplica aceleasi conditii ca si catatenilor romani.

Prin acte juridice-inter vivos sau mortis causa, dobandirea se poate face cu indeplinirea cumulativa a trei conditii:

a) posibiliatea de dobandire sa fie prevazuta intr-o conventie internationala la care Romania este parte(Tratatul de aderare U.E.,sau orice alta conv. Internationala)

b) sa existe conditia reciprocitatii sub aspectul recunoasterii dreptului de proprietate intre Romania si statul caruia ii apartine investitorul strain.

- legislativa, cand in tara strainului exista norme juridice care prevad aceleasi drepturi pt cetatenii romani cum prevede legea romana pt cetatenii tarii straine.

- diplomatica - convetii internationale la care ambele state sunt parti

- cand este aplicata in practica autoritatilor respective(instante de judecata,autoritati adm)

c) posibilitatea dobandirii sa fie prevazuta in legea organica - legea 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi precum si de catre persoanele juridice straine,in viguare la data aderarii romaniei la U.E.(1 ian 2007)Prevederile legii 312/2005


Obiectul legii-reglementarea dobandirii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre strainii persoane fizice sau persoane juridice prin acte juridice.


Regimul dobandirii-diferit:

1) Cetatenii sau persoanele juridice din celelalte state U.E.

2) Persoane din state terte.


Exista o reglementre generala si doua speciale.

Reglementarea generala este prevazuta in art. 3 din Leg. Nr. 312/2005 – cetateanul din celelalte state membre poate dobandi dreptul de posesie asupra terenurilor in Romania in aceleasi conditii ca si cetatenii romani – regim national.

Prima regula speciala este prevazuta de art. 4 din Leg. 312/2005 – dobandirea terenurilor avand drept scop constituirea de resedinte sau sedii secundare. Exista un moratoriu de 5 ani de la data aderarii pana la expirarea caruia urmeaza sa aplicam regimul national si sub acest aspect. Aceasta prevedere este concordanta cu dispozitiile Tratatului de Aderare.A doua regula speciala – terenurile agricole, de paduri si alte terenuri forestiere pentru care am obtinut un moratoriu de 7 ani (libertate totala de cumparare). Exista si o exceptie la exceptie, care inseamna revenirea la regula – cumpararea de terenuri agricole de catre fermierii individuali.

2. Legea prevede numai in conditiile regulamentelor din Tratatele internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate. Aceste Tratate nu pot sa prevada conditii mai favorabile de dobandire decat cele acordate cetatenilor din statele membre UE.

Drepturile privind efectuarea operatiunilor valutare

Drepturilor investirorilor straini le sunt aplicabile prevederile Regulamentului BNR nr. 4/2005, privind efectuarea operatiunilor valutare. Nerezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina integral si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta si in moneda nationala.

Regulamentul defineste si notiunea de active financiare, ce inseamna numerar sau instrumente de credit sau alte inscrisuri care confera dreptul la o anumita cantitate de numerar (bani). De asemenea nerezidentii pot deschide si mentine conturi in valuta si in lei la orice institutie de credit romaneasca, precum si conturi curente sau conturi de depozit fiindca reglementrea nu distinge.

Dreptul investitorilor straini cu privire la reglementarile valutare au cunoscut un proces treptat de liberalizere in ceput in 1999-2000 si s-a incheiat la 1 septembrie 2006, atunci cand a avut loc convertibilitatea totala a monedei nationale.

Dreptul de a angaja personal strain.

Legea nr. 35/1991 privind atragerea de capital strain in Romania nu permitea societatilor cu participare straina sa angajeze personal strain pe posturi de executie (nu putea angaja personal necalificat), de conducere si de specialitate. OUG nr. 92/1997 a inlaturat limitarea, rezultand dreptul de a angaja persoane straine pe orice post, dar in conditiile obtinerii unei autorizatii de munca.


6. Dreptul de a-si alege instantele competente pentru solutionarea litigiilor lor.

OUG nr. 92/1997 si in toate acordurile bilaterale privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor  la care Romania este parte. Conform acestora, in cazul in care se iveste un litigiu intre investirorul strain si o autoritate publica romaneasca, investitorul strain are dreptul la alegerea uneia dintre:

a) - sa apeleze la o procedura interna (in cazul indisponibilizarii investitiei contractul de privatizare este desfiintat), care este intemeiata pe Leg. Nr. 554/2004 (contenciosul administrativ). Fiind vorba despre o investitie straina, dispozitiile se coroboreaza cu cele ale Leg. Nr. 105/1992, cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.

b) – aceea de a apela la procedura de conciliere sau de arbitraj international desfasurata sub egida Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative (CIPDI sau ICSID). Acest centru isi are sediul la Washington si a fost constituit in temeiul Conventiei de la               , din 1965, ratificata in 1975 de Romania, pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state.

c) – investitorul strain poate apela la o procedura de Arbitraj ad-hoc, potrivit Regulametului de arbitraj al Comisiei ONU pentru dreptul comercial international. Rolul este de a promova si uniformiza dreptul comertului international. Sub egida ei s-au adoptat multe Conventii internationale. UNCITRAL administreaza si o Curte de arbitraj din 1976. Acesta este un regulament foarte bun, flexibil, accesibil si echilibrat, care este din ce in ce mai folosit.


Facilitatile acordate investitorilor straini.


O clasificare a acestor facilitati se face dupa sfera lor de cuprindere (incidenta lor) si anume:

- facilitati normative, care au un caracter general si impersonal, prevazute prin acte normative. Sunt din ce in ce mai putine (sunt reduse la maximum de cand Romania a intrat in UE) si sunt sub forma ajutorului de stat cu controlul comunitar, in conditii exceptionale cu foarte multe temeiuri justificative (scutiri de taxe vamale pentru zonele defavorizate).

- faclitati individuale, in prezent nu mai exista temei juridic pentru acordarea facilitatilor individuale, dar ele s-au acordat si potrivit principiului tempus regit actum (pentru investitia Renault de la Uzinele Dacia Pitesti).

Garantarea investitiilor straine in Romania prin intermediul Agentiei multilaterale de garantare a investitiilor

A fost constituita in temeiul Conventiei de la Seul din 1985, in vigoare din 1988, Romania devenind parte din 1992. Este una dintre Conventiile internationale cu cea mai mare audienta, la aceasta fiind parti 157 de state. Conventia in temeiul in care s-a creat Agentia – cu sediul la Washington – functioneaza pe principiul unei societati internationale de asigurare pentru orice investitor strain, care investeste intr-o tara cu riscuri, Agentia acoperind cateva categorii de riscuri, cum ar fi:

- riscurile privind transferul valutar;

- riscul de expropriere sau alta masura similara;

- riscurile privind incalcarea contractului de catre autoritatea publica locala;

- riscurile privind tulburarile civile grave, razboaie, greve sau alte asemenea evenimente.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }