QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Fundamentele consructiei economiei europene

Fundamentele consructiei economiei europeneCand a fost semnat, ce defineste si ce creeaza Tratatul de la Roma?( pag 67)

Tratatul de la Roma a fost semnat la 25 martie 1957 de 6 state, defineste continutul Pietei Comune si creeaza institutii care sa stabileasca regulile jocului pe acesta piata, sa largeasca competentele europene in materie economica si sa asigure aplicarea regulilor.

Care sunt institutiile create de Tratatul de la Roma sub aspect institutional?
D.p.d.v institutional Tratatul de la Roma creaza in esenta 2 institutii: Consiliul de Ministrii- principal organ legislatv, Comisia -care joaca un rol executiv de initiativa in procesul legislativ si un rol de gardian al tratatelor.

Care sunt ideile pe care le sprijina arhitectura constructiei europene?(pag.68)

Arhitectura constructiei economice se bazeaza p 2 idei: * pe de o parte vointa politica de a construi o Comunitate economica Europeana bazata p un proiect de piata comuna mult mai abitios decat o zona de liber schimb, iar *pe de alta parte acest program are o conotatie net liberala politicile comune fiind practic inexistente.

Ce este Consiliul de ministrii? Ce este Comisia?

Consiliul de Ministri este principalul organ legislativ de inspirare a actiunilor nationale;

Comisia este organul executiv cu rol de initiere in procesul legislativ si in acelasi timp gardian al tratatelor.

Care sunt aspectele defavorabile ale aparatului productiveuropean si la ce a condus situatia economica europeana defavorabila? (pag.75)

Aspectele defavorabile ale aparatului productiv european:

Problematica Actului Unic pleaca de la constatarea destul de pesimista privind la economia europeana, respectiv competitivitatea sa si maniera in care aceasta a reactionat la cel de-al doilea soc petrolier; in raport cu 2 mari concurenti din triada, Europa este impinsa inapoi. Economiile europene sunt economii deschise parti ale pietei Europei sunt in regres sensibil iar specializarea este fragila.


Partile de piata ale tarilor europene progreseaza in timp ce Europa regreseaza. Partea tarilor europene in exporturi este relativ stabila, daca se au in vedere doar exporturile destinate restului lumii atunci aceste parti tind sa se reduca;


Calitatea neadecvata a specializarii industriei europene. Specializarea europeana este mai putin satisfacatoare decat cea a SUA sau a Japoniei. Specializarea orientata spre produsele cu cerere lenta conduce, daca nu e corectata, la o degradare a soldului comercial in viitor.


Care a fost obiectivul esential al Actului Unic si care sunt avantajele constituirii Pietei Unice? (pag.79)

Obiectivul esential al Actului Unic a fost realizarea al 1 ianuarie 1993 a pietei unice in care marfurile, serviciile, persoanele si capitalurile sa circule liber, ceea ce presupunea eliminarea a numeroase bariere, de asemenea piata unica implica un obiectiv extrem de profund si anume eliminarea diferentei dintre schimburile nationale si schimburile comunitare.

Avantajele constituirii pietei unice: -conduce la sporirea productivitatii muncii;                       -avantajeaza atat consumatorii cat si producatorii; -o piata unica determina o noua redirectionare a capitalului investit;Constituirea pietei unice pentru mai multe tari ale Europei s-a justificat prin unele avantaje.Care sunt acestea?

Constituirea pietei unice pentru mai multe tari ale Europei se justifica prin urmatoarele avantaje:

1. Deoarece piata unica suprima obstacolele in calea schimburilor economice, tarile comunitare care in decursul timpului au ajuns la o anumita specializare, vor produce ceea ce este mai productiv din punctul lor de vedere. Aceasta va conduce la o sporire a productivitatatii muncii sociale, in consecinta, la cresterea nivelului general de viata. .Disparand constrangerile schimburilor internationale (taxele vamale, restrictii netarifare) agentii economice vor avea un comportament economic generat e interesul de a produce ieftin si de calitate superioara.

2. O piata mai larga, unificata, largeste concurenta, atrage in acest proces un numai mare de producatori si consumatori si drept consecinta, populatia va beneficia de o mai mare varietate de bunuri si la preturi mai scazute.

3. Piata unica avantajeaza atat producatorii cat si consumatorii, deoarece permite realizarea unor productii de serie mare care va determina reducerea costurilor de productie si a preturilor.

4. Se apreciaza ca o piata unica va determina o noua redistribuire a capitalului investit si, ceea ce este mai important, o optimizare a investitiilor de capital in interiorul comunitatii.

Progresul tehnico-stiintific contemporan generat de revolutia stiintifico-tehnica impune investitii insemnate in echipamente de productie, existand garantia folosirii depline a capacitatilor de productie, dimensionate la nevoile intregii comunitati, eliberate de pericolul constrangerilor nationale la export si import.

5. Piata unica generand o miscare libera a capitalurilor va determina o folosire rationala si eficienta a fortei de munca, deoarece miscarea capitalurilor este insotita de o miscare libera a fortei de munca. Aceasta va genera o ocupare a fortei de munca de o asemenea maniera incat sa elimine decalajele dintre tarile uniunii cat si o mai buna salarizare, salariile putand fi mentinute in mare masura in limite rezonabile.


Libera circulatie a fortei de munca implica sub reforma anumitor limitari pe motive de ordine publica ori sanatate publica unele coordonate. Care sunt acestea?Libera circulatie a fortei de munca implica, sub rezerva anumitor limitari pe motive de odine publica, securitate publica, ori sanatate publica urmatoarele coordonate:    

a)        acceptarea ofertelor reale de angajare, deplasarea in mod liber pe teritoriul

statelor membre in acest scop

b)        sederea intr-un stat membru in scopul angajarii, potrivit prevederilor ce stabilesc

angajarea nationalilor acelui stat, stabilite prin lege, regulament sau actiune administrativa;

c)        ramanerea pe teritoriul unui stat membru a persoanei dupa ce a fost angajata in acel stat.


. Care sunt principiile pe care tarile participante la procesul integrarii, precum si cele care doresc sa adere la Uniunea Europeana, este necesar sa le cunoasca si insuseasca?

* oricat de adanc ar fi procesul integrarii si oricat de realizabile ar fi obiectivele integrarii si realizarea pietei unice nu trebuie inteles in sensul abolirii totale a frontierelor nationale;

* capitatlul investit cat si procesul integrarii nu trebuie sa fie inteles in termeni restrictivi;


Chiar daca taxele vamale au fost desfiintate, frontierele materiale erau mentinute din mai multe ratiuni. Care sunt acestea?

Chiar daca taxele vamale fusesera desfiintate, frontierele materiale erau mentinute din mai multe ratiuni:

- politice - controlul frontierelor reprezenta pentru perioada respectiva o prerogativa

majora a statului, un atribut al suveranitatii;

- fiscale - mentinerea frontierelor permitand fiecarui stat prelevarea, la intrarea marfurilor straine in teritoriul national, a taxelor vamale;

- tehnice si sanitare – controlul la frontiera interzicand accesul marfurilor care nu erau conforme cu regulamentele tehnice sau sanitare nationale.


Ce sunt ratiunile publice si ratiunile fiscale?

Ratiunile fiscale: reprezinta mentinerea frontierelor permitand fiecarui stat intrarea marfurilor straine in teritoriul national sa perceapa taxe vamale.

Ce sunt ratiunile tehnice si sanitare?

reprezinta controlul la frontiera, interzicerea introducerii pe teritoriul unui stat a marfurilor daca nu erau respectate prevederile tehnice si sanitare ale statului respectiv.

* libera circulatie a marfurilor, a serviciilor, a capitalurilor, a persoanelor.

. Ce sunt ratiunile tehnice si sanitare si ratiunile fiscale?

Ratiunile fiscale: reprezinta mentinerea frontierelor permitand fiecarui stat la intrarea marfurilor straine in teritoriul national sa perceapa taxe vamale.

Ratiunile tehnico-sanitare reprezinta controlul la frontiera, interzicerea introducerii pe teritoriul unui stat a marfurilor daca nu erau respectate prevederile tehnice si sanitare ale statului respectiv.

* libera circulatie a marfurilor, a serviciilor, a capitalurilor, a persoanelor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }