QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Factorii de influenta a pretului pamantului
Factorii de influenta a pretului pamantului


Pamantul a fost si este obiect al schimbului, al vanzarii-cumpararii. Pretul pamantului ca factor originar al productiei, are la baza doar venitul ce poate fi obtinut cu ajutorul sau.

Astfel, pretul pamantului reprezinta renta anuala capitalizata la dobanda zilei :

Pr. Pam.= .

Realitatea demonstreaza ca terenurile atrase in exploatarea economica au incetat de a mai fi doar un dar al naturii . Lucrarile de amenajare, ameliorare, cultivare, infrastructurile materiale generale confera terenului calitatea de pamant + capital, astfel componenta funciara a capitalului agrar se mareste.
In aceste conditii, marimea si evolutia pretului pamantului se afla sub incidenta mai multor factori directi sau indirecti , dintre care amintim :

Cererea si oferta de terenuri agricole

Limitarea naturala a pamantului confera ofertei totale de terenuri un caracter rigid , fiind deci insensibila la variatia pretului. Concurenta actioneaza pe terenul cererii, intre agentii economici care doresc sa cumpere, pretul pamantului evoluand in raport de miscarea cererii acelor persoane care sunt dispuse sa faca investitii in agricultura.

Cererea si oferta de produse agricole

Sporirea cererii pentru produsele agricole si scumpirea lor stimuleaza cererea de pamant si ridica pretul acestuia, intrucat oferta de pamant este inelastica. Cand produsele agricole sunt mai ieftine si conjunctura pentru afaceri agricole este mai putin favorabila, unii agenti economici prefera sa faca plasamente in terenuri, in loc sa le arendeze. Invers, in situatia unor afaceri prospere in cultivarea terenurilor.

Marimea si evolutia rentei

Renta si pretul pamantului se conditioneaza reciproc. Conditia esentiala pentru manifestarea acestei relatii este existenta sau inexistenta dorintei agentilor economici de a cumpara terenuri.

Posibilitatea folosirii alternative a pamantului

Folosinta ( agricultura, silvicultura, constructii ) care ofera cele mai mari sanse de castiguri este cea care sta la baza nivelului si dinamicii pretului pamantului.

Rata dobanzii bancare

Pretul pamantului se afla in raport invers proportional cu aceasta rata. Depunerea la banca a disponibilitatilor banesti este o alternativa la cumpararea de terenuri si invers.

Ameliorarea pozitiei terenurilor agricole

Cresterea pamantului capital duce la cresterea pretului acelor parcele care l-au incorporat.

In perioada postbelica, pretul pamantului a cunoscut o tendinta generala de crestere, influentata de : procesul inflationist, procentul relativ redus de risc al plasamentelor in fondul funciar, sporirea cererii de terenuri pentru constructii, amenajari edilitar-gospodaresti, agrement, precum si de cultivarea unor terenuri si atragerea in circuitul economic a altor resurse naturale de calitate sau a celor cu conditii de acces precare.


Activitatea C:


Fermierii obtin renta atunci cand:

a)     randamentul marginal creste;

b)     randamentul marginal descreste mai mult decat cheltuielile suplimentare aferente;
c) costul marginal este egal cu pretul de vanzare;

d)     venitul marginal este mai mare decat costul marginal;

e) venitul marginal este mai mic decat costul marginal.

2. Randamentele neproportionale sunt marcate de:

a)     obtinerea unei productii suplimentare crescatoare in urma folosirii unor cantitati aditionale egale dintr-un factor de productie variabil, ceilalti fiind constanti;

b)     modificarea productiei suplimentare, obtinute in urma folosirii unor cantitati aditionale inegale din factorul variabil;

c)     scaderea productiei suplimentare, obtinute in urma folosirii unor cantitati aditionale egale din factorul variabil;

d)     modificarea egala si in acelasi sens a productiei suplimentare si a cantitatii aditionale din factorul variabil.


3. Pretul pamantului depinde direct de:

a)     cererea si oferta de produse agricole;

b)     nivelul ratei dobanzii;

c)     pretul celorlalti factori de productie;

d)     proportiile inflatiei;

e)     marimea rentei.


4. Pe o suprafata de 50 ha un fermier face investitii suplimentare sub forma de irigatii si mecanizare de 2 milioane u.m. In urma acestei investitii se obtine o productie de cartofi de 2.500 t, reprezentand o dublare a acesteia fata de situatia anterioara. Datorita deficitului ofertei in raport cu cererea inelastica la acest produs, pretul de vanzare se mentine la 5.000 u.m. tona.

Care sunt veniturile fermierului inainte si dupa efectuarea investitiei suplimentare? Ce reprezinta diferenta de venit?

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }