QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Evaziunea fiscala 1
87/1994.
In acest sens, prin art. 19 alin. 2 cod penal se prevede in mod expres ca “fapta constand dintr-o actiune savarsita din culpa, constituie infractiune numai cand in lege se prevede in mod expres aceasta”.
In ceea ce prveste infractiunile prevazute de art. 10, 11, 14 alin. 2 si 16 din Legea nr. 87/1994, observam ca legiuitorul a prevazut forma de vinovatie a intentiei calificate, intrucat autorul faptei nu numai ca prevede si urmareste producarea rezultaului dar actionaza si in vederea atingerii unui anumit scop, prevazuta expres in lege ca elem. Constitutiv al infractiunii.
Mai precis:
In cazul infractiunii prevazute de art. 10 al Legii nr. 87/1994, trebuie sa se dovedeasca abtinerea de la intocmirea completa si corespunzatoare a doc. Primare sau de evidenta contabila (inactiune numita in text “intocmirea incompleta sau necorespunzatoare), cat si fapta comisiva, descrisa in acest text ca fiind “acceptarea unor astfel de doc.”, sa se faca cu scopul “de a impiedica verificarile fin.-contabile pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscala”;In cazul infractiunii prevazute de art. 11 din Legea nr. 87/1994 “sustragerea de la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate statului, prin neinregistrarea unor activitati, pentru care legea prevede obligatia inregistrarii”, sa se faca cu scopul “obtinerii de venituri” (iar nu in alte scopuri, urmare carora nu ar fi posibila obtinerea de venituri).
In cazul infractiunii prevazute de art. 14 alin. 2 al Legii nr. 87/1994 “distrugerea actelor contabile sau a altor documente, sau a memoriilor aparetelor de taxat sau de marcaj, sau a altor mijloace de stocare a datelor, sa se faca in scopul prevazut de art. 14 alin. 1, adica pentru a se obtine “diminuarea veniturilor supuse impozitelor, taxelor si contributiilor”;
In cazul infractiunii prevazute de art. 16 din Legea nr. 87/1994, fapta comisiva, anume de “declarare fictiva facuta de contribuabili sau imputernicitii acestora cu privire la sediul unei societati comerciale sau de schimbarea acestuia fara indeplinirea obligatiilor prevazute de lege”, sa se faca “inscopul sustragerii de la controlul fiscal”.
Binenteles ca nu se putea ca una dintre cele mai frecvent inalnite infractiuni in domeniul economic din tara noastra sa ramana nepedepsita astfel:
Art.10.-Intocmirea incompleta sau necorespunzatoare de documente primare sau sau evidenta contabila ori accptarea unor astfel de documente, cu scopul de impiedica verificarile financiar-contabile pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda de la 1. 000.000 la 10.000.000 lei
Art.11.-Sustragerea de la plata impozitelor, taxelor si a contributiilor datorate statului prin neinregistrarea unor activitati, pentru care legea prevede obligatia inregistrarii, in scopul obtinerii de venituri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi.
Art.12.-Sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, in intregime sau in parte, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile sau taxabile, sau efectuarea oricaror alte operatii in acest scop se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.


Art.13.-fapta de a nu evidentia prin acte contabile sau alte documente legale, in intregime sau in parte, veniturile realizate sau de a inregistra cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, daca au avut ca urmare neplata sau diminuarea impozitului, taxei si a contributiei, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda de la 1.000.000 la 10.000.000 lei.
Art.14.-Organizarea sau conducerea de evidente contabile duble, de catre conducatorul unitatii sau alte persoane cu atributii finciar–contabile, sau alterarea memoriei aparatelor de taxat, de marcaj sau a altor mijloace de stocare a datelor, in scopul diminuarii veniturilor supuse impozitelor, taxelor si a contrbutiilor, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Art.16.-Declararea fictiva facuta de contabilii sau imputernicitii acestora cu privire la sediul unei societati comerciale sau la scimbarea acesteia fara indeplinirea obligatiilor prevazute de lege, in scopul sustragerii de la controlul fiscal, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Art.9.-Refuzul de a prezenta organelor de control prevazute de lege documentele justificative si actele de evidenta contabila necesare pentru stabilirea obligatiilor fata de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 200.000 la 1.000.000 lei.
Bibliografie:

1.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }