QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Economia liberala vs economia dirijata
Economia liberala vs economia dirijata


Economia liberala tip de economie de piata, specific dorintei liberale, caracterizat prin limitarea interventiei statului in sfera economicului si promovarea uneei libertati neingradite, dar in limitele legalitatii, in ceea ce priveste initiative si activitatea economica.

Economia dirijata(planificata)= tip de economie  bazata pe proprietatea de stat in care activitatile economice se desfasoare conform unei planificari centralizate adoptate la niveluri superioare de decizie.

Economia libera (liberalism)


Liberalismul este o doctrina politica și economica care proclama principiul libertații politice și economice a indivizilor și se opune colectivismului, socialismului, etatismului și, in general, tuturor ideilor politice care pun interesele societații, statului sau națiunii inaintea individului. Individul și libertațile sale constituie elementul central al intregii doctrine liberale.

Intr-un sens strict, liberalismul, numit 'clasic', este un curent filosofic nascut in Europa secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, care pleaca de la ideea ca fiecare ființa umana are, prin naștere, drepturi naturale pe care nici o putere nu le poate impieta și anume: dreptul la viața, la libertate și la proprietate. Ca urmare, liberalii vor sa limiteze prerogativele statului și ale altor forme de putere, oricare ar fi forma și modul lor de manifestare.

In sens larg, liberalismul proslavește construirea unei societați caracterizate prin: libertatea de gandire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piața pe baza inițiativei private și un sistem transparent de guvernare, in care drepturile minoritaților sunt garantate. Exista mai multe curente de gandire liberala care se diferențiaza intr-un mod mai precis prin fundamentele lor filosofice, prin limitele asignate statului și prin domeniul asupra caruia ele aplica principiul libertații.

Liberalism politic este doctrina care vizeaza reducerea puterilor Statului la protecția drepturilor și libertaților individuale, opunandu-se ideii de 'Stat providențial'. Indivizii sunt liberi sa iși urmareasca propriile interese atat timp cat nu afecteaza drepturile și libertațile celorlalți.


Concepte fundamentale


Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea și independența personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fața legii. Liberalismul este definit prin 4 concepte de baza:


-libertatea individuala

-proprietatea privata

-responsabilitatea individuala

-egalitatea in fața legii


Iata realizarile economiei de piata:


1.Dezindustrializarea tarii prin predarea industriei in mana capitalurilor straine
2.Agricultura de subzistenta .Distrugerea sistemului national de irigatii
3.Export de forta de munca hemoragia celui mai valoros capital, capitalul uman
4.Criza locuintelor .Cetatenii de rand nu mai au acces la locuinte fiind nevoiti sa plateasca chirie.
5.Inglodarea tarii si populatiei in datorii.


Economia dirijata (planificata)


Economie in care procesele economice importante sunt determinate, in mare parte, nu de fortele pietei, ci de un organism de planificare economica insarcinat cu realizarea principalelor obiective economice ale societatii. Intr-un astfel de sistem, cea mai mare parte a activitatii de productie este determinata de sarcini obligatorii privind resursele si productia, impuse pe cale ierarhica de institutia administrativa. Printre avantajele unui astfel de sistem in raport cu economia de piata pura se numara reducerea activitatii economice necoordonate, care poate duce la utilizarea ineficienta a resurselor disponibile, si productia de marfuri nedorite. O economie planificata ar putea rezolva problema somajului si a capacitatilor neutilizate, ar putea reduce nivelul poluarii, ar elimina supradiferentierea produselor etc. O economie planificata subdezvoltata poate avea un ritm de crestere mult mai rapid daca isi poate concentra resursele in anumite sectoare esentiale, separandu-se de fortele ce actioneaza pe piata mondiala.

Revolutiile din Europa de Est de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90 au fost in parte consecinta lipsei de libertate politica, dar si a insatisfactiei create de esecul sistemelor planificate de a furniza bunuri de consum. In cele mai multe din aceste economii rezultatul a fost ca s-au adoptat institutii si metode capitaliste, astfel incat privatizarea, folosirea pietei si a preturilor, dereglementarea si liberalizarea au fost acceptate in grade diferite. Si in economiile de piata mixte din occident sectorul public a fost micsorat, astfel incat s-a redus gradul de planificare.
Iata in linii mari realizarile economie planificate:

1.Industrializarea Romaniei
2.Agricultura intensiva si irigata
3.Constructia de locuinte accesibile pentru toti cetatenii tarii.
4.Transformarea Romaniei din tara debitoare in tara creditoareEconomia liberala vs economia dirijata

Comparatia dintre aceste doua sisteme economice este destul de complexa si are implicatii asupra unei multitudini de domenii, nu numai cel economic dar si religios sau chiar ecologist. Pentru a evidentia asemanari sau diferente dintre ele trebuie sa dam o scurta definitie economiei centralizate si economiei de piata.
Economia planificata este un sistem economic in care statul controleaza factorii de productie si ia toate deciziile asupra folosirii lor.El decide ce trebuie produs si obliga intreprinderile sa produca numai acele bunuri.In aceasta economie intreprinderile pot fi doar de trei tipuri: aflate in proprietatea statului, private conduse de stat sau o combinatie a amandurora.Exemplul cel mai clar de economie planificata este fosta URSS care a fost pentru o perioada a doua economie ca marime din lume.
Putem considera avantaje ale acestui sistem economic urmatoarele elemente:
-guvernul poate concentra resursele in directia obiectivelor economice ale respectivului stat, se poate incepe construirea unei industrii grele intr-o tara nedezvoltata fara a mai astepta ani intregi capitalul necesar ce poate fi obtinut prin industria usoara si fara dependente de finantarea externa
-o economie mai stabila prin maximizarea resurselor disponibile, efectul mult mai redus al inflatiei
-economiile de piata tind sa atinga o dezvoltare maxima pe plan local in timp ce cea planificata are efecte globale, este mai benefica statului ca un intreg, cea de piata fiind favorabila mai mult proprietatii private
Desigur ca orice sistem economic trebuie sa existe si niste minusuri recunoscute.Dintre acestea putem enumera:
-nu poate detecta preferintele consumatorului, excesele si deficitele cu destula precizie, deci o coordonare ineficienta a productiei (rol ce revine sistemului libertatii preturilor in economia capitalista).Un exemplu elocvent in acest sens il constituie interminabilele cozi la alimente datorate faptului ca statul decidea productia unor alte bunuri in defavoarea acestora.
-interventia statului este prea mare in viata personala, de exemplu daca statul conducea toata piata muncii deci toate posibilitatile de angajare, optiunile personale erau inexistente, deasemenea nu puteau parasi statul fara permisiune.
Incepand cu anii 80' - 90' s-a inceput trecerea la economia capitalista, o trecere ce s-a dovedit dificila pentru majoritatea tarilor, ce s-a soldat cu scaderi dramatice ale PIB-ului urmate insa in momentul de fata de reveniri si cresteri economice ale acestor tari.
Capitalismul (sau economia capitalista, de piata) este un sistem economic in care mijloacele de productie sunt in majoritate in posesia companiilor si sunt conduse in scopul obtinerii de profit. Productia, distributia si pretul bunurilor si serviciilor este determinata de o piata libera.Capitalismul a aparut ca economie dominanta vestica, in urma decaderii feudalismului.
Desigur, si acest sistem economic are o serie de argumente pro si contra. Printre argumentele pro putem enumera:
-este bazata pe liberalismul economic, care are ca fundament proprietatea privata, sub diferitele ei forme. Aceasta proprietatea confera mediului economic o mare diversitate de centre de activitate economica, motiv pentru care putem spune ca economia este multipolara, descentralizata.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }